• pentru că Ministerul Muncii nu mai acordă bani pentru ajutoare, reprezentanții instituției nu știu ce să le spună oamenilor • cei care solicită ajutor sînt bolnavi sau săraci, așa că angajații Direcției de Muncă îi îndrumă către organizații neguvernamentale și Inspectoratul pentru Handicapați
La Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău continuă să sosească cereri în vederea obținerii de ajutoare sociale de la stat, fie că este vorba de cele financiare, fie de urgență. Ajutoarele financiare se acordă persoanelor aflate în dificultate materială sau foarte bolnave, iar de ajutoarele de urgență beneficiază cei care au avut de suferit în urma unor calamități naturale. Instituția a fost anunțată nu cu mult timp în urmă de ministerul de resort că nu mai sînt bani pentru aceste ajutoare. „Măsura a fost luată deoarece banii care erau destinați acestor ajutoare au fost alocați zonelor calamitate din țară”, ne-a declarat Neculai Cucu, director asistență socială în cadrul DGMSS Bacău.
Însă numărul nevoiașilor din județ continuă să crească cu fiecare zi și la Direcția Muncii vin alți și alți năpăstuiți pentru care acești bani reprezintă principalul mijloc de a ieși din necaz. „Sînt bolnavă cu amîndoi rinichii. Fac dializă din 1999 și din cauza tensiunii scăzute nu organismul meu nu mai rezistă. Soluția ar fi un transplant de rinichi, dar nu am bani pentru această operație. Singurul ajutor este pensia de invaliditate. Am solicitat un sprijin financiar la Direcția Muncii, dar mi s-a spus că de la București nu se mai acordă bani. Sînt disperată și nu știu ce voi face. Au venit de la DMSS niște persoane care mi-au făcut anchetă socială și mi-au promis că o vor trimite la București, dar mi-au spus să nu-mi pun mari speranțe”, ne-a povestit Mihaela Lungu, o tînără de numai 23 de ani.
În situația acestei tinere sînt și alte persoane din Bacău și din restul județului. La București au fost trimise spre avizare 50 de anchete sociale, în care se solicită ajutor de acest gen, iar alte 13 anchete sînt în lucru la Direcția de Muncă. „Deocamdată nu știm nici dacă vor sosi bani de la București pentru anchetele depuse mai demult. Problema mare este că atunci cînd vin aceste cereri, ești nevoit să dai răspuns lapidar. Am ajuns să căutăm variante. Îi trimitem la fundații sau la Inspectoratul pentru Persoanele cu Handicap, în caz că au afecțiuni grave și pot obține un grad de handicap”, a precizat Neculai Cucu. (C.T.)
Lasă un răspuns