• ISJ vrea să-i dea pe mîna poliției pe dascălii care nu au renunțat la titularizare, dar au cerut și un al doilea post • inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu recunoaște că mai în toate școlile s-au dosit catedre
Aproape în toate școlile din județ, directorii au dosit posturi, pe care, în loc să le scoată la titulazare, le-au „oferit” unor preferați. Concluzia aparține chiar inspectorului școlar general adjunct Livia Sibișteanu. Evident, ea nu ar marșa și pe ideea că bunăvoința directorilor a avut și un preț, dar este clar că, în vremurile pe care le trăim, nimeni nu face acte de bunăvoință și își riscă postul fără să primească ceva în schimb. „Din punctul nostru de vedere, la sfîrșitul săptămînii trecute nu mai era nici o catedră liberă în județ dar, luni dimineață, au început să apară posturi libere, după ce unii profesori nu s-au prezentat la școlile la care au fost repartizați. În total au fost aproximativ 100 de catedre devenite vacante prin neprezentare, pe care am încercat să le repartizăm săptămîna acesta. Mi-a fost dat, însă, să văd cazuri incredibile. Unii profesori au fost titularizați în primele două etape ale repartizărilor, nu le-a convenit postul și, acum, au venit și au cerut alte catedre, fără să renunțe la primele. Aceștia speră, probabil, să rămînă și titulari, dar să prindă și un post mai bun, ceea ceea ce nu se poate. Ne gîndim foarte serios să-i reclamănm la poliție pe cei care au procedat așa. În acest moment nu aș putea da un număr, dar sînt destul de mulți”, a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu.
Tot la capitolul „cazuri anormale”, aceasta a trecut și situațiile în care unii dascăli au ținut morțiș să ia un post nenavetabil, „deși știau dinainte că nu se vor duce acolo, în condițiile în care un localnic nu a putut prinde acel post, pentru că a avut cu zece sutimi mai puțin”. Alți profesori nu s-au dat în lături, zice Sibișteanu, să facă mofturi. „După ce a stat două zile și două nopți la Inspectorat, o profesoară din Balcani a refuzat un post în Ludași – Balcani, pe motiv că nu se poate duce în satul vecin, pentru că e operată. Stau, însă, și mă întreb cum de a putut sta atît timp la Inspectorat dacă era operată”, a explicat adjuncta Sibișteanu.
Nici o școală fără posturi dosite
Livia Sibișteanu a recunoscut că, în județul Bacău, aproape că nu există director de școală care să nu fi ascuns cel puțin un post. „În județ aproape că nu există școală la care să nu se fi dosit cel puțin o catedră. În acest caz, ar trebui să demitem toți directorii”, a spus adjuncta Inspectoratului Școlar. Dacă profesorii care s-au „jucat” cu posturile primite riscă să fie dați pe mîna poliției, directorii vor avea de a face cu oamenii Ministerului Educației, care a anunțat, pentru săptămîna viitoare, demararea controalelor în teritoriu.
Cînd nu ascund, pur și simplu, catedre, unii directori au grijă ca pe cele declarate vacante să vină cine trebuie. „Există directori care, atunci cînd omul repartizat pe o catedră se duce la post, spun că acesta e deja ocupat. Apoi, vin la noi și susțin că profesorii reapartizați nu au venit la școală și, pentru a nu rămîne cu catedra descoperită, propun un alt om”, a recunoscut inspectorul adjunct Livia Sibișteanu.
Arsenalul directorilor este completat de listele duble, care au ca efect trimiterea a doi oameni pe același post. „Directorul coordonator vine cu o listă de posturi vacante pentru toată comuna și, eventual, cu unele propuneri. Peste cîtva timp, directorii celorlalte școli din comună vin, la rîndul lor, cu altă listă de posturi libere, pe care trebuie să repartizezi un om. În condițiile în care se lucrează zilele acestea, e greu de contabilizat cine și cînd vine, de aceea au fost cazuri cînd doi oameni au fost repartizați pe aceeași catedră. Ultimul caz de acest fel s-a întîmplat la Școala Buda – Blăgești”, a explicat și inspectorul Petru Botezatu, ofițer de relații publice la Inspectoratul Școlar. Fapte incredibile, care, însă, cel puțin în cazul directorilor din mediul rural, au și o explicație. „Din păcate, la sate este o criză acută de cadre didatice titulare, care să îndeplinească condițiile pentru a fi directori. În aceste condiții, puținii profesori care pot fi directori stau fără frică că altcineva le poate lua locul și își fac de cap”, recunoaște Livia Sibișteanu. Precizăm că, potrivit reglementărilor în vigoare, un profesor poate candida pentru funcția de director dacă este titular, are cel puțin cinci ani vechime și gradul didactic II. Nimeni nu a spus, însă, care ar fi motivația directorilor școlilor din mediul urban pentru a ascunde posturi. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns