– din 2008 nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere în unitățile școlare – toți directorii de școli ocupă funcțiile prin delegație – conducerea Sindicatului Liber din Învățământ acuză Ministerul Educației de interese politice și crede că, în lipsa unor concursuri, se poate pune mai ușor presiune pe directorii de școli – fără un contract de management, nici finanțarea care ar trebui să vină de la consiliile locale nu mai este obligatorie.
Cătălina CHIFU
Din acest an școlar, toți directorii de școli sunt interimari. În 2008 a fost organizat ultimul concurs de ocupare a funcțiilor de conducere în unitățile școlare. De atunci, toți cei care și-au terminat mandatul de patru ani au primit delegație pentru a ocupa postul de director, valabilă doar un an. Astfel, acuză liderul Sindicatului Liber din Învățământ, Manole Chiriac, se încearcă să se pună presiuni pe directorii de școli. Fără o anumită stabilitate și siguranță pe post, aceștia nu mai au curaj să-și exprime nemulțumirile, stau cu amenințarea că li se poate retrage oricând delegația și, în consecință, sunt mai supuși.
„Din 2008 nu s-a mai organizat concurs pentru ocuparea posturilor de directori de școli. Legea educației a intrat de doi ani în vigoare, dar nici până acum Ministerul Educației nu a elaborat metodologia de organizare a concursurilor, care trebuia să apară în termen de opt luni de la intrarea în vigoare a legii. De ce se tot întârzie? Ministerul a elaborat alte metodologii care nu erau atât de stringente, dar nu s-a ocupat de cea legată de organizarea concursurilor pentru directori. Acum toți directorii sunt cu delegație. Nu au un contract de management, nu au un mandat, li se poate retrage oricând delegația fără nicio motivație și, prin urmare, nimeni nu mai are curaj să spună nimic. În august, la peste 30 de directori le-a încetat delegația de un an. Au rămas pe posturile de profesori. Dar nu e corect, ei nu mai pot fi directori deși au primit calificativele „, arată Manole Chiriac.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean consideră însă că directorii nu ar trebui să fie foarte afectați de această stare de fapt. „Și dacă ai contract de management, dar mergi din gafă în gafă, tot nu ai siguranță pe post. Nu trebuie să fim paranoici. Nu îi vânează nimeni pe directorii de școli, nu are timp nimeni de așa ceva. Într-adevăr, e bun contractul de management, îți dă o siguranță, dar nu te ajută să fii un director mai bun”, susține Camelia Stamate, inspector școlar general adjunct.
mikiduta a zis
poi cum sai deaie jos ..ca doar o facut sdinte cu parinti ca sa voteze usalau
Foxtrot a zis
Miki: daca s-a intamplat asa ceva, este foarte grav, insa sincer vorbind, mai bine vezi-ti de PARUL din ochii tai decat de paiul… stii tu. Adica PDL nu a pierdut alegerile pentru ca un director a cerut parintilor o tampenie.
Cat despre directorii de scoli… situatia este grava. Si da, sunt santajabili, pentru ca sunt incompetenti si pun botul la tot ce le cere ISJ si ministerul. Este incredibil cum un cadru didactic care are post si e titular se preteaza la stat in patru labe pentru cateva milioane in plus.
Vasile a zis
Doamna Camelia Stamate, are perfecta dreptate.Calitatea activitatii conteaza .Cei de la conducerea sindicatului, au statut de titulari?????????????????????????????????
prostana de bacau a zis
da mai sindicalistii is titulari…manole cica preda mate la a i cuza, oprisan la letea. restu…pe la alte locuri calde…
Profesorul a zis
1. Toate comentariile facute la adresa sindicalistilor sunt perfect adevarate. Mai mult, exista „o cumetrie” la vedere intre conducerea SLI Bacau si unii „sefi” ai ISJ. De ce fac ei acum „opozitie”? Fiindca observa ca le fuge pamantul de sub picioare si cauta „argumente” pentru a mai solicita o legislatura.
2. Conform cu legislatia actuala SLI Bacau este in afara legii (vezi cel putin LEN si Legea dialogului social). Numai ignoranta si … cadrelor didactice din judetul Bacau ii mai mentin pe post.
3. De ce se plange SLI de faptul ca MECTS nu respecta legea? Nu au avut ei pe d-l Pop ministru al educatiei? Nu este si acum d-l Pop in guvern? Pe cine ataca domnii Chiriac si Oprisan?! Cameleoni de cea mai joasa speta! Plecati domnilor: unul la pensie si unul la catedra. Poate asa veti cobora si dvs. cu picioarele pe pamant.
4. Despre observatia ca unui director nu-i este necesar un contract de management este ca si cum incepand de maine institutia contractului intre terti ar fi desfiintata. Cum poate fi evaluat un director daca nu pe baza unui contract de management!? De fapt, ar mai fi o solutie: pe baza recomandarilor partidului!!??.
lumi a zis
Oprisan e pensionar de vreo 4 ani, deci ilegal la sindicat; o fi avand ore la Letea dar nu ca titular. Manole Chiriac e titular la Sc. „Al. I. Cuza” dar ma indoiesc ca preda; nu e degrevat de ore? Are insa gradatie de merit! Si-o fi castigat-o prin birturi si cu acte false, ca nu cred ca are olimpici, concursuri, proiecte, etc.odata ce nu are ore! au cine stie, o fi vreun superprofesor. Cat despre cadrele didactice bacauane care „pun botul” la minciunile sindicatului, o turma de oi, usor de manipulat, fara onoare si demnitate. Au auzit de niste procese pe care cica le incepe sindicatul(nimeni nu stie exact pentru ce) si au navalit sa se inscrie, ba mai dau si bani din urma, din septembrie, lucru ilegal pentru ca cererile vor fi din decembrie.Dar stiti cum se spune: „Unde e multa desteptaciune e si multa prostie”, iar in invatamant se potriveste.
lumi a zis
Uitasem: Oprisan a facut sindicatul pensionarilor din invatamant! Si cere cotizatie pe tot anul 2012, stiu caz concret.Sa vedeti ce se vor inghesui oile sa-i dea astuia banii pentru niste iluzorii castiguri banesti in instanta, nu se stie pentru ce.
NICU a zis
Niste ordinari, atat CHIRIAC, cat si OPRISAN, var cu nemernicul din fruntea Politiei Judetene Bacau, una dintre cele mai spurcate institutii din acest judet plin de mafioti. Evaziunea fiscala, traficul de influenta, darea si luarea de mita sunt practici vechi de 20 de ani la Sindicat. Toata ziua stau la barfa, la fumat si spritane. Daca intri la FSLI, iti vine sa vomiti, cand vezi fetele hotilor din acele birouri. Toate actiunile in instanta sunt teatru ieftin, prostirea cadrelor didactice din judet.
soroca a zis
Oprisan este pensionar de 3 ani.Pe cine mai reprezinta la Sindicat?! ceilalti din conducere nu fac nimic altceva decat isi incaseaza indemnizatia…Sunt directori in judetul Bacau de vreo 7 ani, fara sa fi dat vreun examen in viata lor pentru ocuparea functiei. Au schimbat partidele in functie de cum au iesit la alegeri. In mediul rural e vraiste. Duduile partidului de guvernamant sunt vesnice. Pe astea nu le mai roteste nimeni?