UPDATE: Dintre cele trei dosare, primul privește perioada de până în 2004, pentru care niciun salariat BCR, inclusiv persoane din conducere, nu a fost găsit vinovat. Cele 110 miliarde de lei (care s-au dovedit după aceea mult mai puține) sunt credite acordate legal unor societăți comerciale, care au intrat în faliment și nu au mai putut rambursa banii integral. Sumele au fost recuperate integral ulterior, inclusiv din provizioane, deci la final prejudiciul e zero.
Știrea inițială:
BCR Moinești a fost sursa de îmbogățire pentru zeci de angajați care au lucrat în sucursală, în frunte cu doi directori pe care i-a avut banca din 2004. Trei dosare penale au fost întocmite de procurori pentru fraudarea băncii, prejudiciile estimate inițial ajungând la câteva sute de miliarde lei vechi.
Așa cum Ziarul de Bacău a reflectat la momentul respectiv, printre victime sunt sute de oameni în numele cărora s-au făcut credite sau care s-au trezit fără bani în conturi. Rând pe rând, doi directori s-au folosit de toate mijloacele posibile – înșelăciune, fals, abuz în serviciu – pentru a sustrage sume din bancă.
„Directori care au furat unul după altul”
DIICOT Bacău a finalizat, în octombrie 2013, rechizitoriul în cel de-al treilea dosar de delapidare a BCR Moinești. Au fost trimise în judecată Manuela Comănescu, director executiv, Iuliana Antochi, Elena Căvăluș și Mirela Matei, angajate ale băncii. Procurorii arată că inculpații „au prejudiciat atât unitatea bancară, cât și clienții acesteia, însușindu-și sume de bani din gestiunea băncii, prin mai multe modalități”, inclusiv prin cunoscutul „stil suveică”.
Concret, dintr-un cont bancar erau retrase sume și transferate într-un alt cont. În același timp, o parte din sumele retrase din conturile celor păgubiți erau completate din depunerile altor clienți, evitându-se astfel să fie descoperite operațiunile frauduloase. Unele conturi erau alimentate periodic cu sume de bani corespunzătoare dobânzii ce urma să fie ridicată de clienți, astfel încât aceștia să nu intre la bănuieli. Manuela Comănescu este acuzată că a „operat” în conturile a 34 de clienți ai BCR Moinești.
„Din declarația inculpatei a rezultat că în cadrul BCR Sucursala Moinești s-a instituit între angajați efectuarea de operațiuni frauduloase în conturile clienților, ca o practică acceptată tacit de toți funcționarii bancari, în vederea realizării targeturilor impuse de unitatea bancară, încă de la nivelul anului 2006 – se mai arată în rechizitoriu. În aceste condiții, inculpata Comănescu Manuela a recunoscut faptul că a preluat această modalitate frauduloasă de lucru odată cu numirea în funcția de director, în condițiile în care cunoștea faptul că fostul director, Dascălu Geta, a fost destituit din motive similare”.
Manuela Comănescu a profitat de faptul că marea majoritate a celor păgubiți în perioada 2008-2010 o cunoșteau și aveau încredere în ea, unii i-au fost profesori, învățători, iar alții îi sunt rude. „Un miliard trei sute de milioane lei vechi am avut în cont și mi-a luat tot – reclamă unul dintre păgubiți, Constantin Lovin, pensionar, fost profesor la Liceul Spiru Haret din Moinești. Lună de lună, din contul meu se duceau sume la o doamnă Săftoiu și la alți păgubiți, dar în același timp primeam bani de la alții. Zeci de operațiuni făcute fără semnătura mea. Când am întrebat de bani, mi-a dat o hârtie în care sumele apăreau în cont, o hârtie fără semnătură și ștampilă. Suntem foarte mulți care am pierdut tot. Făcea lunar calcule fictive și ne-a păcălit. Banii nu mai erau demult în cont. La o doamnă apare în extrasul de cont că a dat bani ca ajutor umanitar”.
Prejudiciul calculat în urma unei expertize contabile se ridică la 1.105.932,65 lei, 104.963,79 euro și 35.059,94 dolari (din care BCR recunoaște ca prejudiciu doar suma de 35.826,34 euro și 654.358 lei).
Sentințele definitive
Manuela Comănescu, fosta directoare, a fost condamnată de Curtea de Apel Bacău la 7 ani de închisoare, Iuliana Antohi, la 4 ani și 2 luni de închisoare, Elena Căvăluș, la 3 ani, cu suspendare, Maria Ivanciu, 3 ani cu suspendare. Foștii angajați au fost obligați de instanță ca, în solidar cu BCR, să despăgubească victimele.
bryan a zis
tara de hoti si nesimtiti de mult am plecat din gunoiul ala de
lenesi si hoti traieste cine fura nimeni nu invata sau munceste de ,,lehamite,, nu exista in europa asa ceva .daca vrei sa faci un document trebuie sa dai bani si sa te lupti o luna pana treci de toate obstacolele.daca te duci la doctor vii cu boli acasa,si trebuie sa.i dai spaga ce tara de nimik a fost si este in continuare sper sa nu ma mai intork
Zorro a zis
Ai dreptate într-un fel, dar cu ortografia ești PRAF !!!
Nu uita de unde ai plecat.
Spor & succes
un calator a zis
faptul ca fac inchisoare nu ma incalzeste de loc, desi e bine si asa. Pe primul loc ar trebui sa fie returnarea banilor celor pagubiti, daca nu si niste daune morale basca.
STEFAN CEL MARE a zis
CHIAR ASA, MA BUCUR CA NU TE MAI INTORCI!