Dupa mai multe colaborari pentru emisiuni de televiziune sau pentru roluri in filme sau in seriale, Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului Municipal „Bacovia”din Bacau, continua relatia cu lumea ecranului, intr-o productie care ii ofera o si mai mare vizibilitate.
Actorul bacauan este acum interpret al rolului principal masculin, Tudor, din telenovela „Narcisa salbatica”, difuzat de Antena 1. In interviul care urmeaza, Gabriel Dutu vorbeste despre acest rol si despre implicatiile pe care acceptarea de a juca intr-un serial de televiziune le-a avut asupra viitorului sau profesional. In paralel cu fimarile pentru telenovela Antenei 1, colaboreaza cu Teatrul „Metropolis” din Bucuresti, in spectacolul „Baba care asculta ABBA”, de Catherine Aigner, in regia lui Theo Herghelegiu. Actorul bacauan nu mai poate fi vazut insa in aceasta stagiune in niciun spectacol al Teatrului „Bacovia”.
Laura Huiban: Sa fiti protagonist intr-un proiect cu vizibilitate nationala este, dintr-un anumit punct de vedere, o realizare profesionala rivnita de multi colegi de breasla. Cit de dificil a fost sa patrundeti in aceasta lume?
Gabriel Dutu: In conditiile in care fac aceasta meserie de aproximativ 18 ani si am inceput sa filmez mai mult in ultimi patru ani, partea dificila a fost asteptarea de 14 ani in care nu am abandonat cursa si am continuat „antrenamentul” in teatru. Foarte dificil!
Laura Huiban: Ce a trebuit sa faceti sa ajungeti in distributia acestui serial?
Gabriel Dutu: Ce am facut in ultimi 18 ani, sa dau multe probe la multe case de film pentru multe filme.
Laura Huiban: De ce ati acceptat sa jucati intr-o telenovela? Pentru vizibilitate, pentru bani, pentru experienta profesionala?
Gabriel Dutu: De ce sa nu accept?!?!?! In acest moment televiziunea este cel mai bun instrument care iti poate creea vizibilitate, cu un contract, pe termen mediu sa zicem, platit incomparabil mai bine din punct de vedere financiar, fata de teatru, si bineinteles o noua experienta.
Laura Huiban: Ce valoare financiara are contractul dumneavoastra pentru acest rol?
Gabriel Dutu: Glumiti probabil…
Laura Huiban: Din punctul dumneavostra de vedere, statutul de director al unei institutii de cultura este compatibil cu acela de protagonist intr-o telenovela? De ce? Veti mai juca si in alte telenovele daca veti mai avea ocazia?
Gabriel Dutu: Pai cum sa va spun, daca statutul meu de actor este compatibil cu cel de director al unei institutii de cultura, nu vad de ce statutul de „protagonist de telenovela” nu ar fi compatibil cu aceeasi functie. Bineinteles ca voi mai juca, atit timp cit imi convine scenariul, propunerea regizorala si valoarea contractului.
Laura Huiban: Sinteti in continuare directorul artistic al Teatrului „Bacovia”? Veti avea timp pentru derularea proiectului „Narcisa salbatica” si pentru conducerea unui teatru aflat, cel putin financiar, intr-o perioada delicata, cu, de exemplu, un singur proiect concret de premiera pentru stagiunea 2010 – 2011?
Gabriel Dutu: Din cite stiam sint inca director artistic al sectiei Drama a Teatrului Municipal „Bacovia”. Dumneavoastra stiti altceva? Nu eu conduc Teatrul Municipal „Bacovia”, ci managerul general Adrian Gazdaru. Perioada este delicata de cind am fost numit director artistic, deci este o normalitate, de un singur proiect aveti dumneavoastra cunostiinta, managerul general are inca cinci proiecte artistice propuse, dar hotarirea de a le da curs ii apartine si sint in functie de calcule economice, care sint cu desavirsire in grija sa..
Laura Huiban: Ati obisnuit publicul de teatru sau film cu roluri de „bad guy”. Cum de ati acceptat un rol pozitiv de aceasta data?
Gabriel Dutu: Pai in primavara am jucat un rol de bad guy in filmul „Ceva bun de la viata”, in regia lui Dan Pita, mai apoi in vara am facut un rol de comedie in filmul „Nasa”, in regia lui Virgil Nicolaiescu, iar acum „Tudor Preda”, un good guy. Ca orice actor incerc sa schimb intotdeauna paleta.
Laura Huiban: Va simtiti confortabil ca actor in acest rol? Credeti ca vi se potriveste?
Gabriel Dutu: Un mare actor al acestei tari a spus odata ca „Actoria nu e un jacuzzi sa te simti tu, actor, bine in ea”. Telespectatorul trebuie sa se simta confortabil, nu eu. Nu stiu daca mi se potriveste, nu eu hotarasc, ci momentan producatorii, care banuiesc ca de aceea m-au ales, si mai tirziu, cum este si normal, telespectatorii.
Laura Huiban: Care a fost cel mai dificil moment la filmari?
Gabriel Dutu: Fiecare zi, e ca si cum ai avea o premiera pe zi, ai de tinut un personaj cu tine intre 12 si 16 ore pe zi, si in fiecare dimineata ai de invatat intre 15 si 35 de pagini de text.
Laura Huiban: Cind au inceput filmarile la serial si cind se vor finaliza? Cite episoade va avea?
Gabriel Dutu: Au inceput cindva prin vara si se vor termina cindva prin toamna. Nu stiu, totul depinde doar de audienta, a se citi „rating”.
Laura Huiban: Va ginditi sa parasiti Bacaul sau veti ramine la teatrul de aici? De ce ati pleca?
Gabriel Dutu: Nu stiu, depinde de ce se intimpla… Momentan, premiul pe care mi-l ofera primaria pentru aceasta vizibilitate de care profita si Teatrul „Bacovia”, vezi articole din ziare „Tudor Preda este Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului «Bacovia» din Bacau”, este suspendarea salariului meu pe toata perioada filmarilor, cu toate ca atunci cind eram director si actor nu luam vreun plus la salariu. Sint obisnuit deja, acum doi ani premiul pentru singura nominalizare la UNITER a Teatrului „Bacovia”, pe care am adus-o, a fost o trecere sub tacere. Banuiesc ca era si aceea o rusine ce trebuia bagata sub pres. Repet, depinde de ce se intimpla. Momentan am oferte de la teatre din Bucuresti si din vecinatatea aceluiasi oras. Inca ma gindesc.
Laura Huiban: Ce asemanari exista intre Gabriel Dutu si personajul Tudor pe care il interpretati?
Gabriel Dutu: Nici una sau toate, cum doriti. „Tudor Preda” este un personaj, nu este Gabriel Dutu. „Tudor Preda” este o creatie a unui actor. Teoria mea este ca noi, ca oameni, continem tot, si bune si rele, iar noi, ca actori, nu facem decit sa scoatem la suprafata, cu mai mult sau mai putin talent, cu mai multa sau mai putina inspiratie, cu mai mult sau mai putin profesionalism, ce tine de personaj.
Laura Huiban: Care este principala dumneavoastra ambitie/speranta legata de acest rol din „Narcisa salbatica”?
Gabriel Dutu: Aceeasi ambitie si speranta pe care am avut-o fata de toate rolurile pe care le-am creat in teatru sau film: sa fie foarte bun.
Laura Huiban: Sinteti ruda cu Nicole Dutu, interpreta Elizei, din serial, sau este o coincidenta de nume?
Gabriel Dutu: Este intrebarea care mi se pune cel mai des de cind a inceput serialul. Nicole Dutu este fiica mea…de 10 luni implinite in acest moment: Sara Nicole Dutu. Lasind gluma la o parte, legatura dintre mine, Gabriel Dutu, si colega mea Nicole Dutu este cam aceeasi ca dintre fiul meu Orlando Dutu si Orlando Bloom, interpretul personajului Legolas Greenleaf, din „Fratia Inelelor”.
Laura Huiban: Sexul si nuditatea sint in opinia dv ingrediente indispensabile pentru succesul unei productii de televiziune? „Narcisa Salbatica” a debutat din acest punct de vedere „in forta”.
Gabriel Dutu: In opinia mea conteaza scenariul, regia si actorii. Cum a debutat „Narcisa Salbatica” nu este deloc problema mea, nu ma intreaba nimeni daca imi place sau nu regia sau scenariul sau ce mareste ratingul. In acelasi timp nici nu sint atit de ipocrit si bolnav de false pudori incit in momentul in care mi se cere sa joc o secventa dezbracat, atita timp cit exista o motivatie regizorala puternica, sa refuz acest lucru. Nu fac filme pentru adulti, ci un serial de televiziune si, sincer, cred ca in acest moment nu prea exista productie de televiziune sau pelicula fara acest ingredient care, sa fiu si mai sincer, e foarte greu de jucat. Facultatea de teatru si film te obisnuieste din primul an cu nuditatea, sintem la fel, nu avem de ce sa ne rusinam si uneori corpul nostru dezgolit de haine este o metafora cautata. Va aduc aminte de plecarea catre celalalt tarim asa cum ne-am nascut, din finalul spectacolului „Requiem”, al Teatrului „Bacovia”, final atit de denaturat si hulit de multi oameni cu minte putina.
Laura Huiban: Credeti si ca prezenta dv in acest serial ar putea aduce mai mult public la spectacolele bacauane in care jucati?
Gabriel Dutu: Cred ca, indiferent de cit de mult va place sau nu, am deja publicul meu la Bacau si acest lucru e destul de usor de controlat, in functie de intrebarea care se pune la casa de bilete „Gabriel Dutu joaca in seara asta?, acest lucru neinsemnind decit ca sint una dintre optiunile spectatorului, nimic altceva. Revenind la intrebare, da, cu siguranta ca voi aduce mai mult public si asta deja se probeaza cu spectacolul „Baba care asculta ABBA”, de la Teatrul „Metropolis”, din Bucuresti, unde joc in prezent. Dar este ceva normal. Televiziunea creeaza imagine tocmai pentra ca este accesibila tuturor. Daca aveti curiozitate, veti descoperi ca din acelasi motiv staruri din Hollywood au acceptat sa joace in seriale de televiziune, fara a se intelege ca fac vreo comparatie. Intrebarea mai interesanta era daca directiunea Teatrului Municipal „Bacovia”, impreuna cu Primaria vor sti sa foloseasca acest capital de imagine. Eu unul ma indoiesc teribil de acest lucru! Dar ma opresc aici, nu de alta dar nu vreau sa arunc cu piatra inainte de a se demonstra ca pacatul a fost infaptuit, mai ales ca o parte dintre cei pe care ii astept sint in conducerea orasului in acest moment. „In vremurile vechi razboinicii iscusiti incepeau prin a deveni de neinvins, apoi asteptau ca inamicul sa fie vulnerabil”, spunea Sun Tzu.
Laura Huiban: In ce spectacole veti putea fi vazut in Bacau in stagiunea 2010 – 2011, premiere sau reluari?
Gabriel Dutu: In niciunul momentan. Atita timp cit hotarirea managerului general, prin regulile impuse de Primarie, a fost aceea de a-mi suspenda salariul, cu toate ca politica repertoriala a fost propusa si eu am anuntat ca sint la dispozitia Teatrului de care apartin in fiecare simbata si duminica, nu voi mai juca la Bacau.
Daca in Bacau nu se vede acest capital de imagine, exista teatre in Bucuresti care il vad destul de clar. Asa cum cred ca fiecare om trebuie remunerat pentru ceea ce face cred ca am dreptul la acelasi tratament, indiferent de cit de boem sunt.
Gabriel Dutu a mai aparut in productii de televiziune precum „17 – o poveste despre destin”, in regia lui Theodor Halacu Nikon, „Invingatorii”, in regia lui Ovidiu Georgescu, in productia ZDF „Leonardo Da Vinci”, in regia lui Matthias Unterburg, „Nostradamus”, o productie Discovery Channel, in regia lui Pavel Cantu, sau in emisunea „Povesti de viata”, difuzata de B1TV in perioada ianuarie – decembrie 2008. A filmat de asemenea numeroase spoturi publicitare.
Lasă un răspuns