Nu reușesc să înțeleg de ce șefii instituțiilor care asigură funcționarea statului român sunt indiferenți la proliferarea unei atitudini ostile față de angajații lor. Ori de câte ori există vreo problemă cu deficitul bugetar, de vină sunt funcționarii și angajații contractuali. Lansată de Băsescu, în mintea oamenilor s-a înșurubat ideea că „ei” consumă prea mult și primesc toate avantajele din lume.
Pe 21 martie 2014 s-a publicat Legea 28 care stabilește noile norme privind lefurile celor din sectorul public. Pe scurt, regula este simplă: în 2014 (și foarte probabil și în 2015!) salariile bugetarilor îngheață, rămânând la nivelul celor din 2013 (așa cum cele din 2013 nu au fost foarte diferite față de cele din 2012)… Aruncarea oprobiului asupra „celor plătiți de la Buget” are menirea doar de a acoperi jaful cronic din zona așa-ziselor „investiții publice”. Se cheltuie aiurea la autostrăzi, la drumuri județene, la reparațiile clădirilor publice, la orice contract cu firmele care sponsorizează partidele. Imaginația celor care se-nfruptă din banul public este nemărginită. Stă cineva să numere milioanele de panseluțe sădite unde nu te-aștepți? Cere cineva cuiva socoteală pentru plantarea de palmieri (parcă am fi în Dubai!) care mor înainte de-a fi înregistrați? Din orice se pot face bani negri… Toate aceste „găuri” sunt – mai apoi! – puse pe seama bugetarilor care „boieresc”!
Este necesar să definim această grupă numită „bugetari”. Noțiunea nu se referă doar la funcționarii de la ghișee. Sunt și medicii (cei care încă suportă să rămână cu salariile de mizerie în acestă țară), profesorii, pompierii, militarii, polițiștii și, parțial, preoții. Toți aceștia și alții pe care nu i-am enumerat aici sunt, la un loc, vreun milion de persoane. Doar atunci când îți ia foc averea și nu sunt pompierii pe-aproape descoperi că sunt foarte puțini cei care ar trebui să asigure realizarea obligațiilor statului… La fel se întâmplă când numeri doctorii sau când vezi că majoritatea școlilor funcționează doar cu suplinitori (profesorii calificați dispărând de la o zi la alta)… Probabil există și niscaiva bugetari privilegiați (precum cei din serviciile secrete sau de prin birourile ministeriale și prezidențiale), dar despre ei n-am auzit să fie amenințați în fiecare zi cu restructurarea și schimbarea locului de muncă.
M-am săturat de știrea tâmpită despre zilele libere ale bugetarilor. Un anonim de la „Evenimentul zilei” titrează: „Bugetarii vor avea timp să încingă grătarele”. Apoi enumeră cele 12 zile libere legale (dintre care trei cad sâmbăta sau duminica) obligatorii prin Codul Muncii. Dacă insul nu știe că poate să-i reclame patronului acest drept (sau este laș și se lasă călcat în picioare), nu înțeleg de ce trebuie să-și reverse umorile de frustrat. Mare dezbatere a fost și cu ziua de 2 mai. La fel s-a spus în media: bugetarii primesc o zi în plus. Fals! Se recuperează acea zi (ca de fiecare dată!) și orice firmă privată poate face la fel. Cum – de altfel – vor exista bugetari (mulți!) care vor munci în vreme ce „privații vor încinge grătarele”. Medicii vor face de gardă pentru a-i trata pe meltenii iubitori de manele care vor bea și vor mânca precum disperații de Sărbători, iar pompierii, polițiștii și jandarmii vor fi la datorie pentru a interveni la evenimentele generate de bețivii glumeți atât de români și de întreprinzători.
În concluzie, adversitatea aceasta bugetari vs. angajați în mediul privat este o prostie și nu face decât să-i ajute pe guvernanți să acopere alte pierderi imense din banul public. Salariații, peste tot, sunt la fel de prost plătiți și umiliți indiferent de structura economică unde activează.
Ștefan RADU
bold a zis
În sfârșit o analiză rațională despre această problemă.
conservatorul a zis
Sunt unul dintre cei huliti de Baasescu dar observ ca nici noua putere instalata in 2012 in frunte cu Ponta nu ne iarta „nesimtirea” de a sta in spatele „privatului”. Uita acesti domni doua lucruri importante: unu,
faptul ca fara noi bugetarii ei nu ar putea guverna pentru ca nu ar avea cu ce si cu cine si in al doilea rand „privatul” pe care-l plang contribuie la buget mai putin si mai mult la pusculita partidului si a inaltilor functionari guvernamentali, astfel ca partea de „profit” castgat prin trucarea licitatiilor se imparte intre privat, partid si functionarul guvernamental. Cum insa Bugetul este mic de ce sa nu mai luam din bani celor care traiesc la limita saraciei, acestia daca s-ar putea sa munceasca pe gratis ar fi si mai bine.
Gabriela a zis
Felicitari pentru articol ! La mai multe ! Romane intregi si inimi intregi nu ar putea cuprinde nemultumirea tuturor bugetarilor fata de umilintele la care suntem supusi . Incepand cu salariile invers proportionale cu cantitatea de munca si timpul alocat prestarii acesteia , de cele mai multa ori concretizat in ore si zile de munca suplimentara neplatita. O sa mai fie alegeri si noi ne-am trezit . Suntem cat se poate de treji….