Un controversat ordin al ministrului demisionar al Educației, 4884/2018, care nu se regăsește pe nici un site spre consultare sau lecturare, a stârnit reacția sindicatelor din învățământ care acuză că se dorește reducerea a circa 4.000 de posturi la nivel național, din categoria personalului nedidactic și auxiliar. „MEN nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act cu caracter normativ”, arată reprezentanții Sindicatului Spiru Haret, care spun și că se fac presiuni asupra inspectorilor școlari să facă economii pentru că banii de salarii nu ar ajunge până la sfârșitul anului.
La nivelul județului Bacău s-au făcut deja tăierile impuse de acest ordin. „Este vorba despre tăieri pe hârtie. Și chiar cu reducerea acestor posturi, ne încadrăm în normativul impus de minister și nu vom face disponibilizări efectiv. Încă de la stabilirea rețelei școlare, împreună cu autoritățile locale am prevăzut aceste reduceri de posturi și chiar am chibzuit foarte atent banul public”, a declarat inspectorul școlar general, prof.Florin Lazăr care susține că elevii nu sunt în nici un fel afectați de aceste schimbări, ba mai mult, unii, chiar dacă fac acum naveta la școli de centru, au parte de condiții mai bune și profesori mai buni la clase.
„Încadrarea în normativ înseamnă încălcarea legii”
Liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bacău, George Purcaru, spune că județele care se încadrează în normativ nu pot face acest lucru decât cu încălcarea legii. „Sunt grupe de grădiniță sau clase în care învață mai mulți elevi decât scrie la lege. În alte unități s-au comasat clase, se învață în sistem simultan și anumite norme au dispărut. Problema este că pe aceste posturi care s-au tăiat nu se va mai putea angaja. Ce se întâmplă în momentul în care cineva iese la pensie sau pleacă din sistem? Acolo automat nu se mai poate angaja. Asta în condițiile în care deja aveam un deficit pe cele două segmente, nedidactic și auxiliar. Vorbim aici de femei de serviciu, șoferi, personal de pază, îngrijitoare, bucătărese dar și contabili, secretari, bibliotecari, laboranți sau administratori. Noi solicităm anularea acestui ordin și dacă acest lucru nu se va întâmpla ne vom face auziți așa cum știm noi, sindicatele”, declară Purcaru. Potrivit datelor sindicatului, în județul Bacău sunt circa 9200 de posturi în învățământ.
Costul standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2018, este de 4.413 lei. Finanțarea de bază a unei unități de învățământ preuniversitar rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienți specifici unității de învățământ preuniversitar și cu numărul de elevi.
koko a zis
Sa se taie din/ d3 la ministri, parlamentari, inspectori…..vor fi bani pentru educatori!
Vlad a zis
Daca Isj Bacau permite functionarea unor scoli cu clase de 12-14 elevi, la interventia unor prieteni , primari, directori, cumetri, normal ca nu mai sint bani de salarii. Sau cu elevi depasiti de varsta, incalcand legea educatiei, normal ca MEN trebuie sa le ceara politrucilor din Isj Bacau, si unor spagari trecuti prin toate partidele politice sa dea afara oameni din invatamant. O gasca de mafioti conduce dupa bunul plac Isj Bacau, pusi in functii de PSD-ALDE, dupa intalniri ale lui Lazar cu candidatii la Primaria Bacau, fie in crasme,restaurante sau chiar in Pedagogic, cu Necula, in laboratorul de fizica. Acolo au participat, chemati de Lazar , vreo 30 de profesori, invatatori, educatoare, secretare de scoala. E interzis prin lege sa faci adunari cu caracter politic si religios in unitatile scolare. Dar traseistul politic Lazar Florin e sustinut de Benea si Avram si taie si spanzura.
Tatiana a zis
Sunteti lepre vandute coruptilor?