Trei infractori ingenioși, o victimă supernaivă, cu foarte puțină școală și o sumă de bani tentantă. Toate la un loc au făcut posibilă o țeapă de zile mari, cu un prejudiciu de 12.000 euro. Un localnic din Plopana ar putea intra în Cartea Recordurilor la secțiunea „Cel mai păcălit om al anului”. El nu a fost înșelat doar o dată de un fals polițist și complicii lui, ci de patru ori, și a scos din buzunar 12.000 de euro în total pentru un permis de conducere pe care nici nu l-a primit în final.
În doar trei luni, falsul polițist, autointitulat „comisarul Vali”, și alți doi complici au scos de la Nicolae P., din Plopana, 12.000 de euro. Omul s-a dovedit de o naivitate incredibilă, nebănuind o secundă că este victima unor infractori. Totul a pornit de la o despăgubire în valoare de 300.000 de euro, primită de Nicolae în Italia, după ce a suferit un accident de circulație. Așa cum îi stă bine românului, după ce s-a întors din Italia, în vara anului 2013, Nicolae s-a lăudat în sat că italienii l-au umplut de bani. Dovadă era și Mercedesul Benz pe care și-l cumpărase din Italia. O singură problemă mai era de rezolvat. Permisul de conducere. Nicolae auzise că nu poate să se înscrie la o școală de șoferi pentru a-și lua permisul, cu cele patru clase pe care le absolvise. Cum banul rezolvă totul, o cunoștință din sat, Cătălina D., s-a oferit să-l ajute prin prietenii pe care îi are în Poliție. Nicolae l-a „mandatat” pe fratele său, Vasile, să se ocupe de această problemă, pentru că el se simțea încă rău după accidentul suferit în Italia, dar și pentru că îl considera pe Vasile mai dezghețat. Așadar, Vasile și Cătălina au pornit spre Bacău să ducă tratative cu cei care l-ar fi putut ajuta pe Nicolae să intre în posesia permisului. Rolul intermediarului dintre cei doi frați și angajații Poliției l-a jucat Teluș I., zis „Orient”. Acesta i-a promis lui Vasile că are cunoștințe în Poliție care l-ar putea ajuta pe fratele său să-și întocmească dosarul pentru absolvirea școlii de șoferi și apoi să-și ia permisul. La sfârșitul lunii iulie 2013, Vasile s-a întâlnit cu Cătălina și Teluș într-un bar din zona Autogării Bacău. Cătălina și Teluș au stabilit că cel mai indicat pentru rezolvarea unor astfel de situații delicate este „comisarul Vali” și au dat de înțeles că acesta ar fi comisar în cadrul Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Pentru ca povestea să pară reală, cei trei au mers chiar în sediul Poliției Bacău, iar Vasile a aflat că la camera 3 are biroul „comisarul Vali”. Acesta aștepta în sediul Poliției ca Teluș să-l caute și după câteva minute a apărut pe hol pentru a discuta cu Vasile. Au ieșit din sediul Poliției și au mers la o terasă din zona Universității pentru a negocia în liniște.
De mai multe ori a dat bani fără să aibă nicio bănuială
„Comisarul Vali” i-a spus lui Vasile că totul îl va costa 4.000 de euro, sumă pentru care îi va întocmi dosarul ce urma să fie depus în vederea examinării și îl va ajuta pe fratele lui să treacă și proba teoretică. Cei 4.000 de euro trebuiau plătiți în două tranșe: 2.000 în avans, iar diferența urma să fie dată la predarea dosarului întocmit pe numele lui Nicolae. În câteva zile, Vasile s-a întors în Bacău și i-a adus falsului comisar de poliție avansul de 2.000 de euro, două poze ale fratelui său și o copie a cărții de identitate. Cei doi s-au întâlnit în centru și după ce a luat banii, „comisarul Vali” i-a spus lui Vasile că nu are dosarul pentru că șeful său nu vrea să i-l dea până nu vede toți banii. Astfel, Vasile a plătit și diferența de 2.000 de euro, fără să aibă nicio garanție că va primi ceva în schimb. „Comisarul Vali” nu s-a mai întors pentru a-i da actele solicitate și nici nu a mai răspuns la telefon. Impacientat, Vasile l-a sunat pe Teluș și i-a povestit de problema lui. În loc de asigurări, a primit reproșuri că nu trebuia să dea toți banii și că măcar trebuia să-l anunțe înainte de a-i da banii „comisarului”. Teluș s-a oferit totuși să-l ajute. La câteva zile, Vasile a fost sunat de Teluș de pe telefonul Cătălinei. Trebuia să dea alți 6.000 de lei pentru a primi dosarul fratelui său. Nici în acest moment, Vasile nu a intrat la bănuieli că ceva nu este în regulă. Din contra, împreună cu mama lui, Vasile a venit din nou în Bacău, unde a schimbat niște bani, și apoi s-a întâlnit cu Teluș și Cătălina. Au plecat cu toții spre Poliția Bacău, dar numai cei doi infractori au intrat în sediu și au ieșit la scurt timp însoțiți de „comisarul Vali”. Fără nicio explicație, acesta i-a cerut lui Vasile cei 6.000 de lei în schimbul dosarului. Pentru că avea încredere în Cătălina, Vasile i-a dat banii falsului polițist. Însă, nici de această dată, Vasile nu a primit dosarul, iar „comisarul Vali” era de negăsit. Cătălina încerca să-l calmeze și îi tot spunea să aibă răbdare.
Un polițist adevărat intră în planul infractorilor
Naivitatea celor doi frați atinge cote alarmante în momentul în care, pe la mijlocul lunii august, Cătălina le-a promis că îi va ajuta să-și recupereze banii de la „comisarul Vali” prin intermediul… altui polițist. De această dată, Cătălina a luat legătura, pe Facebook, cu un agent de poliție de la Secția 2, și l-a rugat să o ajute într-o problemă. Culmea ridicolului, pentru a-și recupera banii, cei doi frați mai trebuiau să dea alți 3.000 de euro, ca o mică atenție adevăratului polițist. Vasile, Nicolae și mama lor au fost din nou păcăliți și nu și-au pus nici un semn de întrebare înainte de a-i da banii Cătălinei. După mult prea mult timp și după ce au fost escrocați de o sumă considerabilă de bani, dar mai ales pentru că nu au reușit să obțină permisul, cei doi frați au făcut sesizare la Direcția Generală Anticorupție. „Comisarul Vali” a continuat să-l sune pe Nicolae și să-i ceară alți 2.500 de euro în schimbul permisului. Astfel, anchetatorii au reușit să organizeze un flagrant și să-l prindă pe falsul polițist. La controlul corporal, anchetatorii au găsit și un permis de conducere emis pe numele lui Nicolae. În urma cercetărilor, s-a stabilit că permisul era falsificat, dar nu se știe la acest moment cine și unde l-a făcut. Anchetatorii continuă cercetările în această privință, dar și pentru a se clarifica implicarea adevăratului polițist în această înșelăciune. Teluș este recidivist, a mai fost condamnat la pedeapsă cu închisoarea pentru furt calificat, iar „comisarul Vali” nu are antecedente penale, ci doar sancțiuni administrative pentru fapte similare. Planul infractorilor era acela de a mai scoate bani de la Nicolae, după ce i-ar fi dat permisul, prin înscenarea unui accident.
dominic a zis
pai victimele merita si niste suturi si palme, asta e prostia dupa lume…ce sa faci cu patru clase ?!