• servicul de distribuție a agentului termic produs de CET a ajuns un fel de minge de ping-pong pasată prin curtea mai multor societăți • deși ar fi trebuit să pună ordine în lucruri, licitația organizată sîmbătă în vederea concesionării serviciului de distribuție a agentului termic produs de CET, a pornit din start cu un favorit
Licitația organizată sîmbătă în vederea concesionării serviciului de distrubuție a agentului termic produs de CET Bacău a fost menită, conform declarațiilor făcute în numeroase rînduri de conducerea unității, să aducă în legalitate un contract încheiat în urmă cu un an în condiții discutabile. Bătălia s-a dat între trei societăți, care și-au înaintat ofertele: firma REI, care a deținut, pînă acum, contractul de concesiune asupra serviciului de distribuție a energiei termice produse de CET, societatea Egreta, unul dintre agenții economici ce s-au ocupat în aceată vară de o parte dintre reparațiile punctelor termice din Bacău, și de Termloc, unitatea ce a avut pînă în urmă cu aproape doi ani concesiunea asupra activității de distribuție a agentului termic produs de CET. Încă în urmă cu cîteva luni, înainte de organizarea acestei licitații, circulau zvonuri că punctele termice vor fi preluate de firma Egreta, despre care se spune că este condusă de unul dintre apropiații primarului Dumitru Sechelariu. Prezența societății Egreta la licitație avea să întărească aceste zvonuri. Inițial, în cursa pentru cîștigarea concesiunii asupra serviciului de distribuție a agentului termic s-au înscris două societăți: Egreta și REI, firma care a deținut, preț de mai bine de un an, administrarea acestui serviciu. În ultimul moment și-a anunțat intenția de participare și Termloc.
Experiența în acestă activitate ar fi putut prezenta un anvantaj pentru ultima înscrisă în cursă, numai că oferta de preț înaintată de Termloc a fost de departe mult prea mare față de valoarea reală a contractului. Se poate pune, așadar, întrebarea dacă a vrut cu adevărat Termloc să cîștige dreptul de a administra rețelele termice de la CET pînă în casele noastre sau s-a prezentat doar pentru ca licitația să nu fie amînată, din lipsă de participanți. Cîștigătoare a licitației a fost chiar firma depre care se bănuia că a plecat în cursă din postura de favorit principal: firma Egreta din Bacău. Vicepșrimarul Dragoș Benea a confirmat că Dumitru Chirbău, patronul de la Egreta, este într-adevăr cumătrul primarului Sechelariu, însă a precizat că relația lor nu este atît de apropiată. „Nu văd de ce nu ar fi putut participa această firmă la o licitație care s-a desfășurat conform tuturor prevederilor legale”, a spus viceprimarul Benea. „Nu sînt rudă cu primarul Dumitru Sechelariu. Sînt amic foarte bun și atît”, a precizat și Dumitru Chiribău, cu cîteva zile înainte de anunțarea cîștigătorului licitației. Directorul de la Egreta știa încă de pe atunci că are cel mai mare punctaj și că, în proporție de 99%, firma sa are șansa de a fi declarată cîștigătoare. Ca atare, liniștit, a plecat în concediu peste hotare, cu două zile înainte de anunțarea rezultatului. „Licitația a fost deschisă pentru orice firmă care și-ar fi manifestat disponibilitatea să preaia acest serviciu”, a punctat Vasile Drăgușanu, directorul general al CET Bacău, încercînd să înlăture orice urmă de bănuială.
Serviciul de distribuție a agentului termic, pasat ca o minge de la o societate la alta
Istoria pasării de la o societate la alta a serviciului de distribuție a agentului termic produs de fostul CET nu este una prea lungă. La începutul anului trecut, SC Termloc SA a decis să împartă distribuția agentului termic cu celălalt producător de energie termică din municipiul Bacău, respectiv Sucursala Bacău a Termoelectrica. Imediat după preluarea punctelor termice, Romeo Apostol, directorul de atunci al CET, susținea sus și tare că o asemenea decizie nu poate fi decît în beneficiul cetățeanului, care ar fi trebuit să plătească un preț cu mult mai mic pentru gigacaloria produsă de un furnizor care are în curte și serviciul de distribuție. La puțin tmp după aceste declarații, conducerea CET și-a schimbat radical poziția și a hotărît să încredințeze distribuția agentului termic către SC REI SRL. Decizie îndelung comentată, cu atît mai mult cu cît directorul general al SC REI SRL era, pe atunci, Cristi Apostol, fiul directorului CET Romeo Apostol, care a fost acuzat că nu își dorește decît să își căpătuiască odraslele.
După preluarea distribuției agentului termic, tot personalul care se ocupa de întreținerea și exploatarea a 36 de puncte termice a fost preluat de SC REI SRL. Primii care au resimțit efectele acestui transfer au fost angajații punctelor termice. După ce au fost transferați de la SC Termloc SA, salariații a crezut, pentru o vreme, că vor fi plătiți de către CET. Însă după trecerea la SC REI SRL, în loc de grila de salarizare destul de generoasă de la CET, angajații punctelor termice s-au trezit că au trecut pe cartea de muncă un salariu mediu brut de aproximativ două milioane de lei. În primăvara acestui an Guvernul a decis trecerea unor sucursale locale a Termoelectrica în administrarea consiliilor locale. Printre sucursalele vizate de acest transfer de administrație s-a aflat și CET Bacău. A urmat un lung șir de negocieri între conducerea Primăriei Bacău, conducerea centrală a Termoelectrca și reprezentanți ai ministerelor industriilor și administrației publice locale.
Una dintre condițiile puse de administrația locală în vederea acestui transfer a vizat preluarea în administrarea Consiliului Local Bacău atît a activității de producere a energiei electrice și termice, cît și a rețelelor de distribuție a agentului termic. După înființarea noii societăți SC CET SA și numirea unui nou Consiliu de Administrație, un licăr de speranță s-a ivit pentru o vreme în sufeletele salariaților de la REI. Au crezut că vor fi preluați de SC CET SA, unde ar fi beneficiat de salarii mai mari și de o mai mare siguranță a locului de muncă. „Preluarea în administrarea Consiliului Local a Sucursalei Bacău a Termoelectrica s-a făcut în condiții destul de stricte referitoare la personal. Contractul colectiv de muncă al salariaților a fost prelungit pînă la sfîrșitul acestui an, așa că nu puteam să ne încărcăm schema de personal cu încă aproape 180 de salariați, cît activează acum în serviciul de distribuție. Organizarea unei licitații în privința concesionării, în termeni legali, a acestui serviciu era mai mult decît necesară. De altfel, modul în care a fost gestionat în ultimul timp serviciul de distribuție a lăsat mult de dorit. Contractul încheiat de fosta conducere se referea la activitatea de exploatare și întreținere a punctelor termice și a rețelelor de distribuție. Ori, așa cum stau lucrurile acum, numai de întreținere nu a putut fi vorba”, a precizat Mina Ciule, diorector de marketing la CET Bacău.
Și Vasile Drăgușanu, directorul general al CET Bacău, spune că starea în care se află la această oră punctele termice lasă mult de dorit. „Și utliajele din CET au fost adminstrate de o altă conducere în utlimii ani, însă nu sînt într-o situație atît de dezastruoasă ca punctele termice și rețelele de distribuție”, a mai declarat Drăgușanu. Rămîne de văzut cum va respecta noua firmă clauzele contractuale, care va încasa de la CET mai bine de un miliard și jumătate lunar, pentru exploatarea și întreținerea punctelor termice și a rețelor de distribuție. Vasile Drăgușanu spune că în contract sînt prevăzute clauze deosebit de stricte și punctuale. „Contractul va avea termenul de un an calendaristic, existînd posibilitatea de a fi prelungit sau, după, caz, încheiat, la orice abatere. Oricum, concesionarea acestui serviciu s-a făcut la același preț ca cel de anul trecut și prin aceasta am făcut o economie de cîteva miliarde de lei în bugetul unității”, a încheiat Vasile Drăgușanu. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns