– bacauanii care nu au copii minori si se despart de comun acord, fara scandal, nu vor mai fi nevoiti sa ajunga la tribunal si sa cheltuie bani cu avocatul – pentru 600 de lei vor putea obtine certificatul de divort de la notar sau de la ofiterul de stare civila – simplificarea procedurii de divort va duce la cresterea numarului de doritori sa paraseasca domiciliul conjugal – noile modificari legislative vor intra in vigoare dupa 1 februarie
Claudiu TANASESCU, George MARTIN, Petru DONE
Bacauanii care s-au saturat de partenerul de viata si doresc sa puna capat legal casatoriilor vor putea face acest lucru mult mai usor. Daca pina acum pentru un divort partile trebuiau sa plateasca avocati si sa se perinde prin tribunale, acum legea usureaza mult procedura de desfacere a casatoriei. Anul trecut a aparut Legea 202 privind accelerarea urgentarii proceselor, in care se prevad si noile noutati in privinta divortului.
„In conformitate cu prevederile legale, in conditiile in care sotii sint de acord cu divortul si nu au copii minori nascuti din casatorie sau adoptati, constatarea desfacerii casatoriei se poate face de ofiterul de stare civila sau notarul public de la locul casatoriei sau de la ultima locuinta comuna a celor doi soti”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacau.
Cu alte cuvinte, va exista o competenta alternativa in desfacerea casatoriilor, ori la ofiterul de stare civila, ori la notar.
Avantaje, dezavantaje si costuri
Avantajul va fi atit financiar, cit si de timp. Pe de o parte, sotii nu vor mai fi nevoiti sa piarda timp cu infatisarile la termenele decise de instanta, iar pe de alta parte, nu vor mai fi nevoiti sa scoata bani buni din buzunare pentru plata avocatilor.
Partea negativa a acestor prevederi legale va fi ca odata certificatul de casatorie obtinut mai usor, cererea de divorturi va creste. Reprezentantii Primariei Bacau mai spun ca in prima sedinta de Consiliul Local Bacau din acest an va fi un proiect prin care se vor reglementa pe plan local toate aspectele, pornind de la regulament, atributii, ore si program si pina la stabilirea taxelor ce vor fi achitate.
Pentru obtinerea certificatului de divort de la notar, bacauanii vor trebui sa scoata din buzunar circa 620 de lei, iar pentru obtinerea lui de la ofiterul de stare civila taxa va fi de 600 de lei, pret ce va include si TVA-ul.
Divorturi si la Primaria Onesti
Si la Onesti, in perioada imediat urmatoare, Serviciul de Evidenta Populatiei (SEP), structura din subordinea Consiliului local, va putea aproba divorturile in conditiile noii legi, fara a mai fi nevoie de o sentinta judecatoreasca. Pentru a depune cererea de divort, sotii trebuie sa se deplaseze impreuna la ofiterul de stare civila, apoi trebuie sa astepte 30 de zile pina la eliberarea Certificatului de divort, fara a fi facuta vreo mentiune despre culpa sotilor.
“Noi sintem pregatiti din punctul de vedere al apraturii si al documentatiei, insa a mai ramas de lamurit valoarea taxei care va fi perceputa, pentru care vom reveni cu noi informatii”, ne-a spus Gelu Diaconu, seful Serviciului de Evidenta Populatiei din Onesti. Legea privind divortul pe cale administrativa a intrat in vigoare de anul acesta si a avut in vedere aplicarea unor masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
Mai putine casatorii, mai multe divorturi
Bacauanii care renunta la statutul de om casatorit au fost mai multi anul trecut decit cei care au facut pasul atit de important in viata numit „casatorie”. Statistica nuptialitatii si a divortialitatii arata clar acest fenomen, in cifrele date publicitatii de Directia Judeteana de Statistica pentru perioada ianuarie – octombrie 2010, conform ultimului numar din buletinul statistic al institutiei (nr. 10/2010), „Infostat”.
Cifrele nu arata si motivele apetentei pentru defacerea casatoriilor, dar trecerea printr-o perioada de criza economica si financiara severa, slabirea rolului factorilor educativi de toate genurile, simplificarea procedurilor juridice necesare unui divort si deteriorarea climatului moral in care traim sint enumerate frecvent in comentariile sociologilor, ale pedagogilor si psihologilor.
Astfel, in primele zece luni ale anului trecut, in judetul Bacau au fost inregistrate 3.569 de casatorii, fata de 4.069 in aceeasi perioada a anului 2009. In schimb, tot in zece luni au fost consumate 1.183 de divorturi, fata de numai 1.126 in anul 2009. Intr-o singura luna, octombrie, in 2010 bacauanii si-au unit destinele in doar 312 cupluri, fata de 389 in 2009, dar au divortat 48 de cupluri, fata de numai 23 in 2009.
Tot statistica arata ca in noua ani, din 2001 pina in 2009 inclusiv, indicele nuptialitatii a fost mai mare in 2007 (8,8 la mia de locuitori), pentru ca in ceilalti ani sa fie cuprins intre 6 si 6,8. Anul 2009 are acelasi indice ca 2001, de 6 casatorii la mia de locuitori.
Indicele divortialitatii este unul mai mic, evident, dar cel mai mare s-a inregistrat in 2004, cind s-a ajuns la 2,53 la mie, aproximativ ca si in 2008, cu 2,49 la mie, pentru ca in ceilalti ani sa fie cuprins intre 1,81 si 2,17. Anul 2009 a fost marcat de un indice de 1,81 la mie, tot cam ca in 2001.
AmonRaa a zis
Taxa stabilita de municipalitate pentru acest serviciu este mai mare decat onorariul obisnuit al unui avocat intr-o astfel de cauza, fara complicatii, care se ridica undeva pe la 500 lei.
Ana a zis
N-au facut decat sa directioneze comisionul in alt buzunar! Doar nu credeati ca statul e capabil de atata amabilitate si de interes pentru a usura ceva din viata romanilor!