În primele șase luni din acest an, cazurile noi de cancer au depășit pragul de 600. Statisticile arată că bolnavii sunt mai mulți în mediul urban – 353, față de 250 în cel rural.
Creșteri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la cancerul de col uterin, 50 de cazuri față de 42 anul trecut, la cancerul bronhpulmonar, 75 față de 66 anul trecut, la cancerul de ficat, 22 de cazuri anul acesta față de 15 în 2018 și tot atâtea cazuri noi de cancer de vezică urinară, adică 15, câte au fost identificate și în 2018. S-au redus cancerele de piele, de prostată, de sân, de stomac, colorectal și de pancreas. DSP nu înregistrează separat cazurile noi de cancer apărute la categoria cea mai vulnerabilă, respectiv copiii.
Prevenția, extrem de importantă
Prevenția, un stil de viață mai sănătos, screeningurile repetate și tratamentele mai precise sunt tot atâtea motive pentru care se constată apariția a mai puține cazuri din anumite tipuri de cancer. De asemenea, controalele anuale sunt încurajate în special pentru cei care un istoric în familie a acestei boli. Campaniile de conștientizare reamintesc importanța acestor controale. De exemplu, anul trecut, potrivit datelor DSP Bacău, prin Programul național de prevenire și screening cancer de col uterin, în județul Bacău au fost testate 2.555 femei cu testul Papanicolau.
Potrivit unei analize de situație a Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin o treime din cancerele frecvente pot fi prevenite. Peste 3,7 milioane de vieți pot fi salvate prin prevenție, depistare precoce și tratament. În 2018 incidența cancerului a fost de 1 din 5 la bărbați și 1 din 6 la femei. Printre cauzele favorizante se numără alcoolul, obezitatea, alimentația, activitatea fizică scăzută, tutunul.
Lasă un răspuns