În curând, vaccinul împotriva COVID-19 va putea fi administrat și în cabinetele medicilor de familie. Programul a demarat deja în Timișoara, însă rezultatele sunt sub așteptări. Pe de-o parte sunt puțini medici de familie care s-au înscris pentru a administra serul, iar pe de altă parte, numărul de vaccinări efectuate de aceștia este foarte mic.
În județul Bacău, doar 63 de medici de familie și-au exprimat intenția până acum de a participa la procesul de vaccinare în cadrul cabinetului în care își desfășoară activitatea, conform precizărilor DSP Bacău. Asta înseamnă aproximativ un sfert din numărul total de medici de familie din județul Bacău.
Numărul este mic și dacă este să comparăm cu numărul de medici de familie care s-au înscris pentru a monitoriza pacienții COVID-19. Conform datelor de la CJAS Bacău, pentru luna martie au fost plătiți 155 de medici de familie pentru monitorizarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
Eșec la Timișoara
Programul de vaccinare în cabinetele medicale de familie a demarat deja la Timișoara. Însă, în primele 3 zile, cei 50 de medici de familie înscriși în program au reușit să vaccineze doar 10 pacienți.
În total, la nivel național, doar 3000 de medici de familie din cei aproape 11.000 s-au înscris în programul de vaccinare.
Care este procedura
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a declarat, citat de Digi 24, că programările se realizează pe listele deschise de fiecare doctor în cabinete, iar acesta își va stabili programul de imunizare în afara orelor de lucru.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se va face cu doze care pot fi ținute la frigider, cu vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson, în funcție de cantitatea pe care țara noastră ar putea să o primească în perioada următoare.
Radu a zis
Nu cred ca am mai auzit pe undeva ca sarcinile de serviciu sa fie optionale, e plin de surpize tot putregaiul asta de sistem bugetar. Sa ii roage frumos, poate intr-un final accepta si restul.
Radu a zis
cand faci contract cu casa de sanatate ai un numar de servicii pe care trebuie sa le prestezi.
Ce sa vezi, vaccinarea anti-covid nu e pe contractele semnate.
Pe de alta parte, e vorba de AstraZeneca și Johnson&Johnson, vaccinuri asupra carora s-a creat un mare semn de intrebare prin suspendarea vaccinarii. Nu stiu daca e o problema reala dar eu, daca as fi medic de familie, sigur nu as face vaccinari cu aceste 2 seruri. Macar pentru a evita, in cazul unor probleme aparute la vaccinare, contactul cu rudele vaccinatului (care probabil au acelasi medic de familie).