Cunoscutul doctor estetician băcăuan Constantin Stan s-a înscris în UNPR. Supranumit „esteticianul vedetelor”, doctorul Stan se alătură, la 59 de ani pe care-i are, ca prim-vicepreședinte, echipei de medici de la conducerea Departamentului pentru Sănătate, formată din deputatul Camelia Bogdănici, senatorul Marin Burlea și deputatul Iulian Popescu, președintele departamentului, informează într-un comunicat formațiunea condusă de Gabriel Oprea.
Dr.Constantin Stan este unul dintre pionierii medicinei private în România, el deschizându-și clinica de chirurgie estetică din Bacău (Medical Service) încă de la începutul anilor 1990. Printre primele vedete „retușate” de Constantin Stan a fost Mihaela Rădulescu. De altfel, chiar Gabriel Oprea, președintele UNPR, este bănuit că ar fi apelat la serviciile chirurgicale ale dr.Stan.
Mai multe despre doctorul Constantin Stan, într-un portret publicat în Ziarul de Bacău în august 2002 de regretata Cezara Duță:
Constantin Stan, medicul magian
E suficient sa rostesti cuvintele „chirurgie plastica” si, intr-o fractiune de secunda, iti apar pe buze alte vorbe: doctorul Constantin Stan si Clinica Medical Service din Bacau. De peste cinci ani, faima chirurgului care slujeste idealurilor de frumusete feminina s-a transformat in notorietate. Asaltat de vedete care au vrut sa-si sporeasca frumusetea sub lama bisturiului, dar si de pacienti obisnuiti, care nu s-au lasat mai prejos decit idolii lor, doctorul Stan a a ajuns el insusi un star. Locuieste si munceste la Bacau, dar este cunoscut si recunoscut nu doar in tara, ci si in strainatate. Rezultatele muncii sale din sala de operatii, facute publice de celebrele paciente sau negate cu strasnicie de vip-uri, apar aproape luna de luna in revistele de top pentru femei, pe primele pagini ale ziarelor centrale si, mai nou, in cele ale publicatiei Playboy.
Ar fi trebuit sa fie inginer de aeronave
Daca o simpla vorba aruncata in vint de un prieten de familie, pe cind adolescentul Constantin Stan din Tecuci era elev in clasa a XI la liceul teoretic din localitate, nu i-ar fi trezit un oarecare interes, acum, personajul nostru ar fi fost inginer de aeronave. Facultatea de Aeronave din Bucuresti ii parea adolescentului de 17 ani ca i se potriveste manusa: facultate de virf, unica pe tara, care pregatea specialisti intr-un domeniu fascinant. Emotii pentru admitere? Nici pomeneala! „Eram olimpic national la fizica si devoram cartea. Eram primul la toate materiile si as fi putut sa ma duc la orice facultate. De fapt, la sfirsitul clasei a XI-a, nici nu eram inca hotarit la care dintre ele voi da admitere. La medicina nici nu ma gindeam, pina cind, un prieten de familie, al carui copil se pregatea pentru Medicina, m-a intrebat daca n-as vrea sa dau si eu la aceeasi facultate, pentru ca voi avea viata frumoasa. I-am raspuns pe loc ca da si apoi, toata clasa a XII-a, m-am pregatit pentru admiterea la Medicina”, isi aminteste doctorul Constantin Stan.
Intors brusc din drumul spre meseria de inginer aeronave, tinarul din Tecuci a dovedit imediat dupa terminarea liceului ca noua optiune nu era o greseala. La afisarea rezultatelor la examenul de admitere la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, candidatul Constantin Stan a aflat ca este printre primii admisi.
Odata incepute cursurile facultatii si trecute toate sesiunile, studentul din Tecuci s-a instalat in capul listei si nu a mai fost detronat pina in anul 1982, atunci cind a terminat facultatea. „Toti anii de facultate i-am terminat cu zece, pentru ca invatam la disperare. Am terminat facultatea cu nota maxima, dar nu am putut sa dau examen pentru admitetea intr-o specialitate, din cauza ca era perioada in care rezidentiatul fusese blocat. Dupa cei trei ani de stagiatura in Spitalul Judetean, am lucrat citiva ani medic de medicina generala la Letea si la Margineni. In ’87 s-au deblocat admiterile in specialitate si m-am inscris la examen”, isi continua dr. Stan amintirile din perioada inceputului de cariera.
Un nou examan, cel in urma caruia urma sa se produca marea transformare, adica din medic generalist intr-unul specialist, a fost o „floare la ureche”. Cu toate ca nimeni nu-l putea dobori pe studentul de nota 10, un obstacol neprevazut i-a schimbat drumul. „Eram convins ca voi obtine o nota mare si nu-mi faceam probleme ca nu-mi pot alege specializarea pe care mi-o doream, recunoaste Constantin Stan.
In timpul stagiaturii din spital ma decisesem sa devin chirurg ortoped, dupa ce doctorul Filipescu devenise un model pentru mine. O afectiune grava hepatica m-a obligat sa-mi schimb optiunea. Meseria de chirurg ortoped este extrem de grea si de epuizanta fizic, iar boala de ficat nu imi permitea sa fac efort, asa ca am renuntat la idee. Tot raul spre bine, pentru ca, in cele din urma, am ales o alta specializare chirurgicala. Aveam de optat intre oftalmologie si ORL, intre chirurgie generala sau chirurgie plastica, pentru ca aveam medie mare, dar eu am ales ORL”.
Dupa rezidentiat si optiunea pentru ORL si chirurgie cervico-faciala, doctorul Stan a petrecut trei ani in Spitalul Panduri, alaturi de profesorii doctori D. Hociota si Romeo Calarasu, specialistii de virf la acea vreme din Romania.
„Dupa o facultate facuta la Iasi, intr-un mediu provincial, prafuit, izolat si destul de imbatrinit, am cunoscut un mediu deschis. Am inceput rezidentiatul in ’88, am vazut cum se ridica Centrul Civic si Casa Poporului, treceam zilnic prin noroaiele de pe santier. Revolutia am prins-o in Spitalul Panduri, dupa care mediul s-a deschis enorm. Am ajuns astfel sa cunosc alta viata, alti oameni, care mi-au permis sa iau legatura cu specialisti de afara. Dupa ce am terminat pregatirea in Bucuresti, prima specializare in strainatate am facut-o in Italia, pentru chirurgia bazei de craniu, dar am lucrat si vreo doi ani pentru firme italiene de aparatura medicala, aici in tara. Atunci am vazut primele clinici particulare si am zis ca as da orice sa am si eu o asemenea clinica. Inainte de a pleca in Italia la specializare, mi-am deschis primul cabinet particular, undeva in Cornisa, in asociatie cu doctorul Martian”, isi aminteste Constantin Stan.
Acolo, in cabinetul particular proaspat deschis, doctorul Stan a inceput sa faca primele operatii in sistem privat. „Primele rinoplastii le-am facut in acel cabinet micut. ORL-ul inseamna foarte multa chirurgie plastica, inseamna nas, inseamna pleoape, buze, ureche, lifting, nerv si, astfel, ai sanse sa cunosti tot ce inseamna chirurgia plastica”.
Dusurile reci au prins bine
Munca in propriul cabinet se desfasura dupa orele de munca de la stat. Angajat ca medic ORL in Spitalul Judetean, doctorul Stan nu era vazut cu ochi buni, pentru ca se pregatea si studia in Italia, intoarcerile din strainatate fiind un prilej pentru anumiti colegi ai sai de a-l lua peste picior. „Cind ma intorceam din Italia, colegii imi spuneau: «Da’ ce mare lucru ai facut? Da’ ce, crezi ca ai facut studiile la Paris, treci la munca de jos». Mereu eram dat de exemplu negativ in spital de seful de sectie, eram dus la comisia de disciplina de la Colegiul Medicilor si la director. Reclamatiile erau ca nu respect programul, ca nu fac aia, ca nu respect autoritatea sefului de sectie. Bineinteles ca era o autoritate care nu era una profesionala, ci una administrativa”, spune dr. Stan.
Dusurile reci din sectia ORL a Spitalului Judetean i-au prins bine, dupa cum singur afirma. Daca nu ar fi ajuns oaia neagra a colectivului, poate nu s-ar fi decis niciodata sa renunte la postul de la stat, dind exclusivitate sistemului privat.
„Asta mi-a facut bine, pentru ca am zis ca ori renunt la medicina, ori in Spitalul Judetean nu ma mai intorc. Am zis ca imi fac propria mea clinica, am cumparat primul apartament pe strada 9 Mai, nr.32 si, in anul 1995, am renuntat la spital. Mi-am luat transferul si am trecut cu totul in sistem privat”. Pasul de a renunta la salariul sigur de la stat si de a-si forma, incet, propria clientela, nu a fost doar unul cu noroc pentru medicul Constantin Stan, ci si cel care l-a transformat in primul medic roman care a lucrat numai in sistem privat. Cursurile in strainatate s-au tinut lant, inscrierile in societati de chirurgie plastica din tara, Europa si America, participarile la congrese internationale si studiul permanent a noi si noi tehnici de chirurgie plastica l-au transformat rapid intr-un medic extrem de cautat. Miile de operatii care se executa anual in clinica Medical Service au printre pacienti italieni, germani, americani, israelieni, francezi, dar si romani care traiesc pe toate meridianele globului.
„Problema este sa vrei, sa-ti placa si sa fii putin nebun, sa ai in tine dorinta de a face mereu si mai bine, dupa care incepe fascinatia. Cu studiu permamanent, cu specializari, participari la work-shopuri, iesiri la clinici din afara, la congrese, la conferinte, totul este posibil. Chirurgia Plastica nu se invata in Romania, se invata in strainatate”, explica, in doar citeva cuvinte, doctorul Stan pasiunea sa pentru chirurgia plastica. Din anul 1995, medicul bacauan a inceput sa faca primele cursuri de chirugie estetica in strainatate, dupa care, anual, a participat la cel putin trei cursuri in cele mai reprezentative clinici de specialitate din Statele Unite sau Italia. Anul trecut, Constantin Stan si-a dat masteratul in chirurgie plastica, titlu de merit care ii este recunoscut in strainatate, dar nu si in Romania.
Cu toate acestea, Clinica Medical Service este o unitate privata de succes, in care toata gama de operatii estetice, de la reconstructia nasului, implant de silicon, de par si pina la lipoaspiratie se executa cu cele mai moderne metode de tratament chirurgical. Dotarile din salile de operatie au transformat Medical Service nu doar intr-o clinica aprig cautata de vedete, ci in clinica cu cea mai buna dotare in chirurgia estetica din tara. Acest lucru face ca la Medical Service sa aiba loc si cursuri de specialitate sustinute de profesori din strainatate. In clinica bacauana au fost sustinute cursuri de chirurgie plastica de cei mai buni medici din Europa, atit pentru specialisti din Romania, dar si din Corea, Belgia, Germania.
Doctorul Stan, referinta firmei producatoare a aparatului de lipoaspiratie
Clinica Medical Service este dotata cu cea mai buna tehnica de aspiratie folosita la indepartarea stratului adipos si remodelarea corpului. Aparatul Lipomatic este folosit aici de cel pe care firma producatoare il considera cel mai bun in materie. „Pentru acest aparat am fost declarat medic de referinta si fac cursuri si conferinte in toata lumea. Cursurile mele sint folosite de firma producatoare”, spune doctorul Stan. Medical Service este singura clinica din tara care face chirugie estetica faciala la nivel inalt, folosind inclusiv tehnici endoscopice. „Aceasta este o chirurgie estetica folosita la liftinguri, chirurgie estetica faciala. Pe marire de sini, folosim cele mai moderne proteze introduse acum lume, numite Matrix 410”, sint citeva dintre cuvintele medicului despre dotarile din clinica particulara. Medical Service este si singura clinica de chirurgie plastica din tara in care exista sistem de transmisie video de la sala de operatie pentru organizarea de cursuri, inregistrarea operatiilor pe CD-uri. Nu doar cabinetul de chirurgie plastica a dus faima clinicii Medical Service. Clinica bacauana este singura unitate medicala particulara din tara in care se fac operatii laparoscopice ginecologice, iar la cabinetul ORL, acolo unde consulta si opereaza medicul Ovidiu Tudoran, exista deja programari pina in luna octombrie.
Majoritatea femeilor isi doresc operatii de intinerire
Retusul nasului dupa „sabloane” binecunoscute din lumea filmului, modei sau muzicii nu mai este de multa vreme un lux pentru pacientele clinicii, fie ele din tara, fie din strainatate. Acum, medicul Stan este asaltat de paciente care vor sa-si faca operatii estetice de intinerire. „80% dintre pacientii clinicii sint femei care, in ultima vreme, vor operatii de intinerire: ridicarea sprincenelor, intinerirea pleoapelor, tratarea ridurilor. Un coleg din strainatate opereaza cite doua sau trei operatii mari pe saptamina, noi facem cite trei-patru pe zi”. Munca de zi cu zi, chiar si simbata si duminica, studiul si pregatirea permanenta l-au facut pe medicul Stan nu doar un obisnuit al congreselor de chirurgie plastica din lume, ci si un medic invitat sa sustina cursuri in fata „cremei” specialistilor din bransa. Daca acum citiva ani, pentru participarea la un congres din Los Angeles, a trebuit sa plateasca o taxa de participare de 1.200 de dolari, de-acum, participarea este ca invitat special cu cheltuieli de cazare si transport platite de organizatori. „Taxa de participare nu mi-o mai platesc singur, ci ei. Si biletul de avion si cazarea sint platite tot de ei, doar pentru ca eu sa tin conferinte. In America de Sud am fost invitat special, la Barcelona la fel, iar la Paris am cite doua iesiri pe an. Cred ca formula succesului este sa iesi afara, sa te informezi, sa-ti cumperi carti, sa te duci la cei mai buni doctori, la cei mai amabili si disponibili, sa stii ce vrei si sa te intorci acasa si sa lucrezi si sa fii cit mai onest cu pacientii tai”, impartaseste din experienta sa medicul bacauan.
Munca in strainatate nu l-a tentat pentru ca ar fi trebuit sa fie slujbas la patron
Iesirile de luni de zile pe an in strainatate au avut toate sansele sa se finalizeze cu stabilirea medicului Cosntantin Stan intr-o clinica privata din America sau Europa. Ofertele de munca au fost, dar nu s-au concretizat pentru ca dr. Stan nu si-a dorit acest lucru.
„Sa fii medic afara trebuie sa fii obligatoriu slujbasul cuiva. La inceput mi-asi fi dorit, dar apoi am renuntat pentru ca structural nu sint un om facut ca sa ramin afara. Mie imi place sa fiu linistit, sa-mi creez un mediu al meu, in care eu sa-mi decid regulile, iar regulile nu sint cele imi care imi este mie bine, ci acelea in care pentru ca imi este bine mie ii este si pacientului meu”. Daca totusi gindul raminerii peste hotare s-ar fi concretizat, nu America ar fi fost tara aleasa, ci Italia. Nu doar faptul ca aici a deprins doctorul Stan tehnicile de chirurgie plastica, ci si pentru ca se simte cultural foarte aproape de aceasta tara: limba o cunoaste foarte bine, iar italienii ii sint pe plac.
Nici America nu ii displace, dar crede ca nu s-ar fi putut adapta nicioadata in aceasta tara. Patron de peste 10 ani a unui cabinet particular si apoi al unei clinici medicale, doctorul Stan se considera propriul sclav. „Sint sclavul si stapinul meu in acelasi timp. Daca eu, medicul nu sint sclavul numarul 1 in acest sistem, totul se prabuseste”. Desi vorbeste cu mare pasiune despre profesia sa si rezultatele muncii din clinica, atunci cind vine vorba despre specializarea pe care fiica sa, abia admisa la Facultatea de Medicina din Bucuresti, ar vrea sa o imbratiseze, doctorul Constantin Stan nu mai este la fel de entuziast. Desi Andreea ar vrea sa ii mearga pe urme si sa devina chirurg plastic, doctorul Stan nu crede ca aceasta este cea mai buna varianta pentru o femeie. „Este o meserie in care iti trebuie forta fizica, disponibilitate si timp. Trebuie sa se decida de pe acum daca vrea o familie si un copil, sau cariera. Ambele nu se pot face, pentru ca ai toate sansele sa nu faci bine nici una. Decit sa le ratezi pe amindoua, mai bine faci numai una si buna. O voi sprijini, daca ea vrea sa devina chirurg plastic”.
In ceea ce priveste propria cariera, desi numele sau si al clinicii construite de el sint cunoscute in toata tara si in lume, medicul bacauan spune ca inca nu si-a atins limitele. La 20 de ani de la terminarea facultatii, doctorul Stan spune ca se simte in plina ascensiune si mai are inca multe de aratat. (Cezara DUTA, Ziarul de Bacău, august 2002)
peu a zis
alta sluga si ieftinatura…
de la doctor la politica este ca de la curva la travestit