Deși se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă, angajatorii băcăuani nu se îngrămădesc să contracteze străini. Cei care doresc să încadreze străini la muncă trebuie să își anunțe intenția la Serviciul pentru Imigrări și la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
„De la începutul acestui an până în prezent, la Serviciul pentru Imigrări al Județului Bacău au fost emise patru avize de angajare a unor cetățeni străini proveniți din China – două persoane, Moldova – o persoană și Irak – o persoană. În 2017, au fost emise 21 de avize de angajare. 9 au provenit din Turcia, 9 din Bangladesh, câte unul din China, Brazilia și Filipine. Tuturor acestor străini le-a fost prelungit dreptul de ședere valabil inițial un an de zile, fiindu-le emise permise unice cu posibilitatea prelungirii”, a declarat comisarul de poliție Daniel Lazăr, de la Serviciul Imigrări Bacău.
Pentru a angaja străini, angajatorii trebuie să obțină avize de angajare, urmând ca viitorii angajați să aibă un permis unic care să le ateste dreptul de ședere și muncă în România. Unul din motivele pentru care atât de puțini străini lucrează la noi este legislația care obligă angajatorii să achite un salariu mediu brut pe economie din România. Pentru anul 2018, acesta este de 4.162 lei. Acest avantaj nu este valabil, însă, pentru cetăţenii străini care au permis de şedere ce le conferă dreptul la muncă în aceleaşi condiţii aplicabile românilor şi nu au nevoie de aviz de angajare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă trebuie anunțat de situația angajaților străini dintr-o firmă, iar patronii trebuie să țină copii ale documentelor lor. Străinii care lucrează în județul Bacău sunt angajați în firme din industria lemnului, comerț, construcții și prestări servicii. Munca nedeclarată a străinilor pe teritorul țării noastre se sancționează cu amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană.
În 50 de ani, importul forţei de muncă va deveni o necesitate, dublată şi de evoluţia demografică negativă la nivelul României, sunt de părere specialiștii în resurse umane.
În luna iunie rata șomajului în Bacău era de 6.09%. 12.800 de băcăuani primesc indemnizație de șomaj.
Ion Marius Savin, directorul general al CJAS Bacau a zis
Apreciez acest demers si voi lua in calcul si eu la Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, sa inlocuiesc doamnele cu tocuri si sporuri de vatamare de la calculatoare cu muncitori irakieni, chinezi si moldoveni, avand in vedere beneficiul reducerii cheltuielilor operationale cu salarizarea.