Cu 9.000 de lei a „cotizat” un băcăuan la un control legat de consumul de energie electrică în urma căruia s-ar fi găsit nereguli la contor. Nu doar că şi-a pierdut banii, dar s-a ales şi cu acuzaţii de dare de mită.
La începutul anului 2014, la domiciliul inculpatului au venit în control doi angajaţi ai companiei de electricitate pentru a face verificări cu privire la consumul de energie electrică. Angajaţii i-au informat soţia că ar fi găsit urme de intervenţie neautorizată, ceea ce reprezenta o dovadă a faptului că la imobilul respectiv se fura energie electrică.
„Cei doi au avertizat-o pe martoră că urmau să întocmească documentele specifice prin care să fie sesizate atât E-ON, cât şi poliţia cu privire la infracţiunea de furt. Speriindu-se, martora l-a apelat telefonic pe soţul său şi i-a solicitat să revină urgent la domiciliu pentru a rezolva situaţia”, se precizează în rechizitoriu. Inculpatul a venit de urgenţă acasă şi a preferat să negocieze suma necesară pentru rezolvarea problemei.
Negociere eşuată
Din declaraţiile celor doi soţi, reiese că angajaţii, văzând impactul emoţional pe care l-au provocat, „şi-au arătat disponibilitatea de a-şi încălca atribuţiile de serviciu, solicitându-i totodată inculpatului suma de 2.000 de euro cu titlu de mită”. Inculpatul a încercat să negocieze o sumă mai mică, respectiv 4.000 de lei, dar angajaţii nu au acceptat, explicând că suma trebuie să o împartă şi cu şefi de ai lor de la Bucureşti, conform rechizitoriului. Mai mult, i-au dat la dispoziţie inculpatului o oră pentru a face rost de bani.
Bărbatul a mers la o cunoştinţă şi a împrumutat 5.000 de lei, dar şi la bancă, de unde a scos 4.000 de lei. „Ulterior, inculpatul a revenit la domiciliu, unde era aşteptat de către S.V. şi I.S.N., cărora le-a remis suma de 9.000 de lei cu titlu de mită. Mai apoi, I.S.N. a întocmit bonul de mişcare contor electric din care reieşea că în urma controlului efectuat nu au găsit nereguli, contorul fiind în montaj corect”, arată procurorii.
Binefăcătorul denunţător
La scurt timp, bărbatul i-a povestit cunoştinţei sale de ce a fost el nevoit să-i ceară bani împrumut şi cum a „rezolvat” problema la contorul electric. Martorul acestei mărturisiri a ajuns şi martor denunţător. Un dosar penal s-a deschis separat şi împotriva celor doi angajaţi. Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău, iar magistraţii acestei instanţe l-au condamnat pe inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare. I-a fost confiscată şi suma de 9.000 lei. Dosarul este acum pe rolul Curţii de Apel Bacău.
Lasă un răspuns