Proiectul Dosarul Electronic de Sănătate (DES) se află în etapa finală de implementare, etapă în care atât medicii, cât și asigurații au avut acces în sistemul informatic al DES. El a putut fi accesat din luna aprilie, cu toate că sistemul ar fi trebuit să devină funcțional încă de la începutul lui 2014. „Până în prezent au fost inițializate peste 130.000 de dosare electronice, iar sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici și peste 50 de spitale s-au conectat cu succes – informează, într-un comunicat, biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Practic, această ultimă etapă a proiectului a însemnat o valorificare a soluției informatice în mediul real”. De asemenea, se fac demersuri pentru extinderea sistemului, pentru ca fiecare cetățean să aibă propriul dosar de sănătate.
Medicii accesează dosarul doar cu acordul pacientului
Scopul principal al sistemului DES este să contribuie la îmbunătățirea continuă a calității actului medical. Astfel, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se prezinte cu istoricul medical și sute de documente doveditoare, deoarece toate acestea vor putea fi consultate de medic în dosarul electronic. Bolnavii își vor putea verifica propriul dosar printr-un portal web, iar medicii pot utiliza informațiile din dosar tot printr-un portal web dedicat lor sau prin softurile medicale disponibile. Medicii vor avea acces la dosar doar după acordul pacientului, iar cei cărora nu li se va permite accesul la datele din dosar vor putea vizualiza doar sumarul situațiilor de urgență. „DES este un sistem dedicat pacientului și medicului deopotrivă, în care datele medicale sunt păstrate în deplină siguranță și confidențialitate” – ne asigură reprezentanții CNAS în același comunicat. Dosarul de sănătate va cuprinde datele personale și istoricul medical al pacientului: de la trimiteri, consultații medicale, rețete, spitalizări, până la diagnostice și antecedente. Orice modificare va fi semnalată și însoțită de data, ora și parafa medicului.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău a transmis din timp furnizorilor de servicii medicale din județ informații despre ceea ce presupune DES, etapele de implementare a proiectului, detalii despre modalitățile de accesare și conectare la DES.
Medicii de familie din Bacău nu au fost consultați
DES le ridică mari semne de întrebare medicilor băcăuani. Dr. Cătălin Andriescu, președintele Asociației Medicilor de Familie (AMF) Bacău, ne-a spus că medicii de familie nu au fost consultați cu privire la decizia implementării sistemului DES. „Nu suntem împotriva progresului, a informatizării – a declarat acesta -, dar noi nu am fost consultați cu privire la introducerea acestui dosar. Deocamdată nu au existat plângeri, dar ne așteptăm”. Dr. Cătălin Andriescu consideră că principalele dezavantaje ale sistemului sunt nerespectarea confidențialității informațiilor personale și birocrația sistemului. “Pacientul a fost întrebat, înainte de implementarea dosarului de sănătate, dacă este de acord cu stocarea tuturor acestor date personale legate de istoricul său medical? – se întreabă medicul. Poate nu este de acord. Marea problemă este legată de legislație. E vorba de etica deontologică”.
DES nu reprezintă o noutate
De asemenea, președintelelui AMF Bacău nu este de acord cu implementarea sistemului, întrucât, susține el, „dosarul electronic de sănătate nu respectă intimitatea pacientului, afectează timpul acordat consultației și îngreunează actul medical”.
DES nu reprezintă, însă, tocmai o noutate, potrivit directorului executiv al Direcției Relații Contractuale din cadrul CJAS Bacău, Dan Stoica. Ba mai mult, în județ, medicii au început deja să folosească acest tip de dosar. „Discuțiile despre DES au început încă de acum doi ani – a precizat Dan Stoica. Furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu CJAS Bacău au obligația de a transfera datele în format electronic, prin utilizarea sistemului Dosarului Electronic de Sănătate al pacientului. În situația în care se utilizează un alt sistem informatic, acesta trebuie să fie compatibil cu sistemul din platforma electronică din asigurările de sănătate, caz în care furnizorii sunt obligați să asigure condițiile de securitate și confidențialitate în procesul de transmitere a datelor. Încă de la 15 aprilie, CNAS a informat că programul a fost finalizat în totalitate, iar medicii pot începe să utilizeze DES”. Acesta susține, de asemenea, că nu trebuie să existe frica de hackeri, pentru că datele sunt protejate, iar medicii trebuie să învețe să transfere informațiile către DES. “Să ținem cont că orice medic accesează dosarul numai cu acordul pacientului. Trebuie să primim cu încredere dosarul de sănătate. Încă din 2005, la Spitalul Județean de Urgență Bacău există un sistem intern eficient de înmagazinare a datelor, în care este trecut tot istoricul pacientului care a beneficiat de serviciile spitalului” – a conchis Dan Stoica.
Proiectul informatic este finanțat cu bani europeni, estimat la 18,5 milioane de euro, fără TVA. Mai multe informații utile despre DES se găsesc la adresa www.des-cnas.ro.
Lasă un răspuns