Marți, la Tribunalul Bacău, unde s-a judecat dosarul „Mită la Școala «Christiana»”, am primit o lecție dură despre ce pățește cel care are curajul să denunțe sistemul corupt, să refuze să dea șpagă și să sesizeze organele de anchetă. Eleva de la Școala Postliceală Sanitară „Christiana”, singura care a refuzat să plătească pentru a trece examenul final, a povestit cu lacrimi în ochi despre presiunile din partea colegilor care încercau să o convingă să cotizeze, din partea dirigintei care a amenințat-o că nu o va lăsa să intre în examen, felul în care a fost hărțuită și condiționată. Calvarul tinerei a continuat și în sala de judecată, unde inculpatele aflate în libertate – trei eleve și o profesoară – au umilit-o, au râs de ea și au făcut comentarii răutăcioase. Inclusiv unii avocați au înțeles să o discrediteze prin întrebări care nu aveau nicio legătură cu acuzațiile de șpagă, atacuri care au vrut să demonstreze că denunțătoarea a lipsit de la cursuri și este poate cea mai slabă dintre eleve.
Eleva de la care a pornit întreg scandalul de la Școala „Christiana”, care s-a lăsat cu arestări și dosare penale pentru două profesoare (una a decedat înainte de începerea procesului pe fond) și trei șefe de clasă, acuzate de luare/dare de mită și trafic de influență, a fost audiată, marți, în instanță. Ea a povestit în detaliu calvarul prin care a trecut timp de aproape un an până s-a decis să ceară sprijinul poliției și al procurorilor, care au organizat flagrantul ce avea să scoată la lumină o practică deja învechită, moștenită de la generațiile anterioare, aceea de a cumpăra indulgența profesorilor din comisia de examinare.
Astfel, an de an, Școala „Christiana” a reușit să scoată asistente medicale pe bandă rulantă, cu o promovabilitate de sută la sută. În declarațiile lor date la Parchet, elevele recunoșteau că în anul terminal trebuiau să strângă fiecare circa 200-300 de lei pentru protocolul profesorilor, sumă din care nu se cumpărau doar flori, mâncare, băuturi răcoritoare, ci și cadouri scumpe, bijuterii din aur, sau pur și simplu se dădeau banii în plic (1.000 de lei de profesor). În inocența lor, unele absolvente au spus că banii erau un semn de recunoștință pentru profesorii care le-au predat timp de trei ani, altele că sperau să treacă mai ușor examenul sau să ia o notă mai bună.
Ce se întâmpla dacă elevii refuzau să cumpere bunăvoința profesorilor? În cazul Școlii „Christiana”, doar o elevă a îndrăznit să se pună de-a curmezișul. Învinsă de un sistem corupt, a sfârșit prin a face denunț la poliție. „În iulie 2013 s-au strâns niște bani pentru protocol și susținerea examenului de diplomă – își amintește denunțătoarea. Diriginta, Sofia V., și șefa clasei, Iulia P., ne-au cerut să strângem bani. Ni s-a spus că trebuie dați câte 220 lei. Suma includea masa festivă în cinstea profesorilor din comisia de examinare și cadouri. La acea dată nu ne-a spus nimeni în ce constau cadourile. Diriginta vorbea acest subiect cu șefa clasei care, la rândul ei, transmitea colegilor. Eu am plătit doar taxa de înscriere la examen. Ceilalți bani nu am avut de unde să-i dau, nu am avut posibilități. Am patru copii și pur și simplu nu aveam bani. Și chiar dacă aș fi avut nu aș fi dat, pentru că nu am înțeles pentru ce sunt. I-am spus șefei de clasă că nu pot da banii. Ea mi-a pus în vedere că trebuie să-i dau, să fac tot posibilul să fac rost.”
Din acel moment au început amenințările, hărțuielile și condiționările. „I-am spus și dirigintei că nu am bani – a povestit eleva. Mi-a spus că, dacă nu dau banii, n-o să pot intra în examen și n-o să-mi fie verificată nici lucrarea de diplomă. Eram disperată, plângeam tot timpul pentru că mereu mi se cereau banii. Și chiar nu aveam. Și diriginta, și șefa clasei, și alte colege puneau presiune pe mine să dau banii. Roxana R. m-a sunat odată și mi-a spus că, dacă nu dau banii, trebuie să-mi iau actele de la școală și că n-o să mai pot susține vreodată examenul. M-am simțit hărțuită și am decis să merg la Poliție și să spun ce se întâmplă în această școală. După ce am vorbit cu polițiștii, am sunat-o pe Iulia P. ca să-i spun că îi dau banii. Poliția mi-a dat banii și s-a organizat flagrantul din Parcul Trandafirilor.”
50 de lei/notă pentru cei care lipseau de la cursuri
Eleva care a făcut denunț împotriva șefei de clasă și dirigintei a povestit în instanță și despre alte sume de bani pretinse de profesori. 50 de lei/notă pentru cei care lipseau de la cursuri. „Nu am putut să ajung la toate cursurile, mai ales la cel de «Management» – spune denunțătoarea. Era nevoie de o serie de verificări din partea profesorilor care ne cereau bani pentru deplasări în plus. Se dădeau câte 50 de lei pentru o notă. Eu am avut nevoie de două note și am dat 100 de lei. Profesoara de Management era dna M. (inculpată în dosar, n.r.). Dna dirigintă ne spunea că trebuie să-i dăm bani dnei M. Vorbea apoi cu dna M. și ne anunța când putem veni să susținem lucrările de control. Banii îi puneam pe catedră, iar cine nu dădea nu primea nota.”
O altă elevă a declarat că a plătit o taxă de reexaminare de 250 de lei pentru a i se încheia situația, taxă pentru care nu i s-a dat chitanță.
Umilită de colegi, atacată de avocați
Povestea impresionantă a elevei de la Școala „Christiana” a fost primită cu zâmbete ironice de colegele ei din sală. Inculpatele din acest dosar, cele trei șefe de clasă, s-au amuzat copios pe seama ei, au făcut comentarii răutăcioase și au schimbat impresii cu diriginta Rodica M., inculpată în același dosar. Și unii avocați au considerat că se impune ca îndrăzneala elevei denunțătoare să fie sancționată. Au întrebat-o dacă știe ce cursuri s-au predat sau pentru care din ele a dat lucrări de control, în încercarea de a lăsa de înțeles că denunțătoarea era o elevă slabă, care a lipsit foarte mult de la ore, de parcă acest lucru ar fi avut vreo legătură cu amenințările și presiunile de care a avut parte și șpaga cerută de ani întregi. Bătaia de joc nu s-a oprit aici. Un avocat a pus o întrebare respinsă însă de judecătoare, dar care a stârnit hohote de râs în sală și satisfacția dirigintei anchetate penal.
Nu de aceeași umilință au avut parte colegele ei, poate la fel de neștiutoare dacă ar fi fost luate la întrebări. Mai ales dacă e să judecăm după schimbarea de macaz a unora dintre ele, care nu și-au mai „amintit” ce au declarat în fața procurorilor și, între timp, au trecut în barca dirigintei. Unii dintre elevii loviți de amnezie și-au amintit doar că au dat 300 de lei pentru banchet (tort, poze, filmare, ornamente, muzică etc). „Ați mai omis ceva! Ce era mai important” – a remarcat și judecătoarea. „Eu nu mai țin minte ce s-a întâmplat acum un an de zile! Vă spun ce îmi amintesc!” – a sărit ca arsă Aurelia C., cea care, de altfel, a avut o atitudine deplasată și față de presă: „De unde sunteți? Să nu îmi dați numele! Și ce dacă e ședință publică?… Ce impertinentă ești!”
Alți colegi și-au amintit că au dat bani, dar „nu am fost constrânși, am dat din proprie inițiativă, în semn de recunoștință și mulțumire” – au declarat la unison viitorii asistenți medicali.
Embassy a zis
Bravo fetei care a avut curajul sa denunte aceste golanii. Ai sa ai surprize placute in viitor, o sa vezi. Rusine acestor gaini nenorocite care au impresia ca a minti in instanta si in general este calea normala de comportament. Rusine profesoarelor sar mai ales, RUSINE AVOCATILOR, o tagma infectata de nenumarati incompetenti care isi ascund lipsa de profesionalism dupa remarci absolut abuzive, puse cu larga complicitate a judecatoarelor.