Dotările achiziționate pentru recent desființatul Spital Municipal Bacău încep să ia calea altor unități medicale. După ce la o ședință precedentă, Spitalul TBC a primit „cadou” o canapea electrică, două EKG și un ecograf și anterior alte aparate de uz casnic, acum Spitalul Județean de Urgență Bacău ar urma să primească 280 de paturi cu tot atâtea noptiere, dar și un osteodensiometru care ar pemite secției de Endocrinologie să desfășoare un program național de boli endocrine. Valoarea acestui aparat este de circa 100.000 de euro, după cum se arată în documentele înaintate de Spitalul Județean și a fost luat în 2011.
Potrivit expunerii de motive, Spitalul Județean ar fi achiziționat în ultimii trei ani 400 de paturi, dar „nevoia de a reînnoi mobilierul rămâne o prioritate a unității”. Paturile vor fi date în baza unui contract de comodat, cu titlu gratuit. Bunurile vor trebui returnate dacă municipiul o va cere. Paturile și noptierele au fost cumpărate în 2013 și potrivit facturilor ar fi costat împreună 3,7 milioane de lei – paturile 2,6 milioane lei și restul noptierele.
„Avem permanent nevoie de paturi și cu acest adaos, de 280 de paturi abia vom acoperi o treime din nevoi la acest moment. Până la urmă, când se va finaliza noul pavilion și se vor translata anumite secții, toate dotările vor fi mutate și ele. Practic, tot ce are fostul spital va ajunge tot la noi. Acum noi doar amânăm o nouă achiziție. În ceea ce privește aparatele de radiologie, acestea pot fi folosite și dacă au fost cumpărate mai de mult. Dacă sunt noi și se face un update de soft, ar trebui să nu fie probleme”, a explicat managerul SJU Bacău, Adrian Popa. Spitalul Județean Bacău este o unitate cu 1361 de paturi.
Consilierii sunt divizați
„Ca și medic, consider că este bine că aceste paturi vor ajunge la Spitalul Județean. Sunt și acestea bunuri perisabile și decât să stea nefolosite, sunt utile pacienților. 70 la sută din pacienții noștri sunt din municipiu oricum. Când se va face noul spital, Consiliul Județean poate va achiziționa paturi noi. Ca medic, nu pot decât să mă bucur de transfer, ca și consilier, mă interesează să fie totul legal”, a declarat dr.Doina Lazăr, consilier local PNL.
Independentul Cristian Ghingheș este de altă părere. „Asistăm la dezmembrarea fostului spital municipal, bucată cu bucată. În loc să finalizeze un obiectiv pentru care cetățenii au fost îndatorați masiv, actuala administrație a decis să desființeze de tot spitalul. Și nu știu dacă nu cumva ce se întâmplă acum intră la deturnare de fonduri”, a declarat Ghingheș.
Aparatura achiziționată pentru fostul Spital Municipal a costat 25 de milioane de lei, dar pentru construcția și dotarea întregii unități costurile au fost de 150 de milioane de lei, fără TVA. Proiectul a început acum mai bine de 10 ani și este la 75 la sută stadiu de realizare și ar mai fie nevoie de zece milioane de euro pentru finalizarea lui.
Misu a zis
Priviti partea buna, apar noi oportunitati de comisioane pentru tovarasi. Pana o sa ajunga o ruina si sa fie transformata in obiectiv turistic al incompetentei monumentale a functionarilor primariei, ceva de genul casei V. Alecsandri, mai este. La avocatii aia cat le-a mai dat primaria onorariu, sa nu ajungem sa coste mai mult avocatii decat spitalul.
Stan a zis
Pana la urma sub conducerea baietilor destepti este posibil sa se faca acolo un nou mall. Spitalul mai poate astepta.