– Camera de Comerț și Forumul Inventatorilor Români au deschis, în Bacău, Expotehnica și Salonul Național al Cercetării și Inovării – 2013
Petru DONE
Restrânse la un număr aproape simbolic de participanți, și edițiile din acest an ale manifestărilor anuale Expotehnica și Salonul Național al Cercetării și Inovării, organizate de Camera de Comerț și Industrie (CCI), în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români – Filiala Bacău, au fost inaugurate ieri, 19 septembrie. Văzute inclusiv de participanți ca fiind oglinda vremurilor pe care le trăim și a stării economiei naționale, acestea aduc, însă, în preim plan, noutățile rezultate din strădaniile unor cercetători și inventatori, dar și din activitatea unor societăți comerciale – 30 de firme și institute sau centre de cercetare-dezvoltare din România și Republica Moldova.
Niciuna dintre autoritățile locale sau centrale nu au dat curs invitațiilor de a participa la acest eveniment, ceea ce – a opinat președintele CCI Bacău, Doru Simovici – poate fi interpretat și ca o dovadă a „interesului” pe care acestea îl arată mediului științific și economic. „Poate fi – a mai spus Doru Simovici – expresia interesului pe care noi, românii, în general, îl acordăm tehnicii, cercetării, invențiilor și inovațiilor. Mi-aș fi dorit ca mai multe firme din Bacău, din domeniu, să fie prezente la aceste manifestări. Măcar, gazda lor, Central Plaza, a pus la dispoziție gratuit spațiul expozițional.” În Bacău, sunt 225 de firme care activează în domeniul tehnic, care au 7.104 salariați și o cifră de afaceri de 241 de milioane de euro.
Despre importanța manifestărilor expoziționale de la Bacău, dar și despre starea activității de cercetare și inventică din România, au vorbit, ieri, prof. univ. dr. Ion Sandu, președintele filialei Iași a Forumului Inventatorilor Români, prof. univ. dr. habilitat Vasile Botnari, directorul general al Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor din Chișinău, reprezentanții universităților Vasile Alecsandri și G. Bacovia, din Bacău, Vasile Roman, președintele Eco Transilvania, și Nicolae Năcioiu, cercetător la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Îngrijorarea cercetătorilor și inventatorilor față de situația domeniului în care ei activează a fost formulată și într-o scrisoare deschisă, semnată de toți participanții la Expotehnica și Salonul Național al Cercetării și Inovării, o inițiativă a filialei Bacău a Forumului Inventatorilor Români, care va fi adresată Parlamentului, Guvernului și Președinției României. „Am reușit să facem din acest Salonul Național al Cercetării – a spus președintele filialei băcăuane, Mihai Laschi – o manifestare de talie internațională, prin participarea cercetătorilor și inventatorilor din Republica Moldova. Dar, văzând în ce condiții grele se desfășoară mișcarea de cercetare și de invenții în țara noastră, am propus să transmitem un mesaj autorităților statului, care ne ignoră. Bugetul dedicat acestui domeniu de activitate a fost redus de patru ori și reprezintă 0,18% din PIB. Este mai mult decăt o tragedie pentru știința românească, este o amenințare la adresa securității naționale.”
Expotehnica și Salonul Național al Cercetării și Inovării sunt deschise până pe 21 septembrie, inclusiv. Aici pot fi văzute aparate de sudură și consumabile, rezervoare industriale, scule și accesorii, confecții metalice, tehnologii și utilaje pentru agricultură și energie regenerabilă, tehnologii medicale, protecția proprietății industriale, biomecanică, motoare industriale, servicii de cercetare și transfer tehnologic, tehnologii pentru protecția mediului și sisteme și echipamente pentru situații de urgență.
Programul de vizitare este zilnic între orele 10,00 și 18,00, iar accesul vizitatorilor este gratuit.
Asupra opiniilor exprimate la deschiderea manifestărilor și asupra noutăților prezentate de expozanți vom reveni cu amănunte.
Lasă un răspuns