• dacă unui elev din școlile generale Cuza și Bacovia i se face rău, nu va exista acolo un medic care să-i acorde primul ajutor
După moartea elevului în vîrstă de 13 ani din Buhuși, care a decedat în timpul unei ore de curs, rețeaua de medici școlari a județului Bacău a suferit modificări în bine. Posturile de medici vacante s-au mai ocupat, astfel că noul an școlar a început cu un deficit de numai doi medici la tot atîtea școli. Concursuri pentru ocuparea lor au avut loc, însă posturile au rămas libere. Situația amintită se înregistrează la școlile generale Al. I. Cuza și G. Bacovia. Sănătatea copiilor care frecventează cursurile acestor unități rămîne astfel în sarcina medicilor de familie la care se tratează părinții lor. Aceeași soartă o au și elevii din zona rurală a județului, pentru care niciodată ministerele Sănătății și Învățămîntului nu au gîndit o rețea de medicină școlară. Cele 28 de cabinete școlare care își desfășoară activitatea la oraș acoperă aproximativ 98% din necesar, calculată la norma unui medic școlar de 2.500 de elevi. „Și la Buhuși, oraș în care nu exista anul trecut un medic școlar, postul a fost, în sfîrșit, ocupat. În afară de municipiul Bacău nu mai există nici un alt post de medic școlar neocupat”, ne-a declarat doctorul Petronela Simion, șefa compartimentului de Medicină Școlară din Direcția de Sănătate Publică.
Mult mai mari sînt la acest debut de nou an școlar problemele din rețeaua de stomatologi care lucrează numai pentru elevi. „Stomatologi școlari sînt doar zece în județ, în condițiile în care norma lor de pacienți este de sub 2.000 de elevi. Opt dintre ei au cabinet în școlile din Bacău și cîte unul la Onești și Comănești. Înființarea cabinetelor stomatologice școlare este îngreunată de faptul că fără dotarea școlii cu un scaun stomatologic nu se poate organiza un astfel de spațiu. Dotarea o face Ministerul Sănătății, dar în ultima vreme la Bacău nu s-au mai înființat cabinete stomatologice pentru elevi. În astfel de cabinete, elevii beneficiază gratuit de tratamente de urgență și profilactice”, a continuat doctorița Simion.
Pînă la sfîrșitul anului, cabinetele școlare o vor duce bine la capitolul medicamente și materiale sanitare. Recent, celor 486 de milioane de lei repartizate la începutul anului pentru cabinetele din școli le-au mai fost adăugate încă 100 de milioane de lei. Cu acești bani, medicii școlari își vor putea permite să-și înoiască și obiectele de inventar, cum sînt stetoscoapele, cîntarele și instrumentarul. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns