– Lions Club Moldova la aniversare
Petru DONE
Clubul oamenilor de afaceri și a persoanelor de elită Lions Club Moldova, din Bacău, a împlinit 20 de ani. Evenimentul a fost sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, de membrii acestuia și de invitații lor, între care s-au numărat membri ai Lions Club Sfântu Gheorghe, din Bacău, și ai unor cluburi Lions din țară. A fost prezent, de asemenea, și viceguvernatorul 1 al Asociației Cluburilor Lions District 124 România, Mirela Grigorovici, viitorul guvernator al Districtului în următorul an lionistic, care este originară din Bacău.
„Am numărat 20 de ani în care clubul a avut atâtea împliniri, atâtea activități deosebite, ani în care membrii lui au fost alături de comunitatea în care trăiesc – a spus viceguvernatorul. Au fost 20 de ani și de prietenie pe viață. Clubul Moldova este unul dintre cele mai importante ale Districtului, care a dat acestuia doi guvernatori până acum, Constantin Baltariu și Ionel Lupu.”
Activitatea Clubului Lions Moldova în cei 20 de ani a fost prezentată de președintele în exercițiu al acestuia, Romel Guțu. Clubul este una dintre cele 64 de organizații de acest fel din România și face parte din marea organizație mondială Lions Club Internațional. Lionismul – a precizat Romel Guțu – militează pentru crearea și menținerea spiritului de comunitate între toți oamenii, indiferent de rasă, de naționalitate, de religie sau de filosofie, implicându-se prin voluntariat în comunitate, încurajând membrii societății civile de a-și servi comunitatea în mod dezinteresat, fără recompense materiale personale, prin cooperare la toate nivelele, atât naționale, cât și internaționale. Deviza mișcării lionistice este, de altfel, «We serve>> (Noi servim).”
Începutul lionismului în Bacău a avut loc pe 16 decembrie 1991. În România, în același timp, au fost înființate alte două cluburi de acest gen. Actorul Geo Popa a convins, atunci, 32 de prieteni și cunoscuți care, la propunerea lui Claude Boissy, președinte al Lions Mercurrey cote Chalonesse, din Franța, venit cu un grup de francezi care au adus ajutoare materiale. Clubul băcăuan a fost chartat, astfel, la 1 mai 1992. În cei 20 de ani de activitate efectivă, membrii clubului au făcut donații pentru două serii de copii din Transnistria veniți în Tabăra Valea Budului, a organizat, an de an, Tabăra națională anuală pentru copiii insulino-dependenți, a marcat anual Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie), a organizat acțiunea de amploare „Mai întâi vederea” (în anul 2006), în parteneriat cu un club Lions din SUA, când au fost distribuiți băcăuanilor 13.000 de ochelari de vedere, la pachet cu un set de consultații de specialitate, au oferit consultații oftalmologice la sute de copii preșcolari din grădinițele Bacăului, a acordat consultații și analize medicale gratuite, a sponsorizat elevi și studenți merituoși, a organizat concerte caritabile, a donat fonduri căminelor de bătrâni, a donat cărți în limba română în Republica Moldova și câte alte acțiouni de acest fel.
În Bacău, de cinci ani, activează și al doilea club Lions, „Sfântu Gheorghe”, dar și organizații ale tinerilor Leo. De altfel, odată cu aniversarea de 20 de ani alți 27 de tineri au fost primiți în Leo Bacău Alpha Young Smart, dar s-a procedat și la primirea a noi șase membri în Clubul Moldova. Ei sunt Constantin Silviu Horoi, directorul sucursalei OTP Bank, Ionuț Beța, directorul sucursalei Alpha Bank, economistul Cristian Ciubotaru, inginerul Silviu Bogdan Păun, inginerul silvic Radu Gheorghe Isaic și inginerul Dragoș Munteanu. Nașii lor au fost Romel Guțu și primarul de Târgu Ocna, Ștefan Șilochi.
Lasă un răspuns