Primăria Bacău a remis Ziarului de Bacău următorul drept la replică:
Când dorința pentru putere e mai puternică decât onestitatea, adevărul nu mai contează. Conducerea PSD Bacău amestecă minciuna și necunoașterea legii într-un amalgam de fraze care fac din articolul “Un dezvoltator imobiliar a construit ilegal sub ochii Poliției Locale. Aleșii PSD Bacău anunță că vor respinge „practicile neortodoxe” de reintrare în legalitate” un exemplu clar de ȘTIRE FALSĂ.
Faptele sunt următoarele: în primul rând, promovarea proiectului de hotărâre mentionat în ședința extraordinară a Consiliului Local este cerută de art. 56, alin. (6) și alin (7) din Legea 350/1991 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, care prevede pentru dezbatere un termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării documentaţiei complete la registratura primăriei. În plus, în termen de maximum 45 de zile de la finalizarea dezbaterii publice, Consiliul Local are obligaţia să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentaţia de amenajare a teritoriului sau urbanism.
Prin urmare, nu Primăria Bacău “bagă sub nas” consilierilor acest punct pe ordinea de zi, ci prevederile legii. Mai mult, nu are cum forța mâna consilierilor, aceștia având, conform legii, puterea de a hotări în deplină cunoștință de cauză, analizând în comisiile de specialitate aceste documentații și votând potrivit propriei conștiințe și voințe.
În cazul menționat, SC ADIGAB URBAN IMOBILIARE SRL a depus în data de 07.02.2020 la Primăria Municipiului Bacău cererea cu nr. 18494 în care solicită reanalizarea în următoarea ședință de Consiliu Local a documentației PUZ pentru realizarea lucrărilor de ,,Schimbare de destinație din locuințe cuplate în locuințe colective și spațiu comercial la parter, Calea Moldovei, nr. 51”. Aceasta survine unor controale ale Politiei Locale si a respingerii de către Primăria Municipiului Bacău a solicitării de aprobare a modificărilor survenite în timpul execuției prin dispoziție de șantier. Beneficiarul a fost informat că are obligația aducerii construcției la starea din autorizația de construire sau obligația reînceperii procedurii de autorizare prin reluarea întregii proceduri și prin întocmirea unei documentații de urbanism de tip PUZ.
Afirmatia conform căreia ar fi fost ,,încurajate practici neortodoxe pe linie de urbanism’’ este vădit contrară realitătii și menită a induce în eroare opinia publică prin intermediul unei propagande mincinoase.
Pentru beneficiarul menționat în articol, Poliția Locală a Municipiului Bacău nu numai că nu a “privit binevoitoare”, ci a acționat conform legii și în altă situație, mai precis, la constatarea încălcării autorizației pentru o construcție care a fost finalizată, s-a instituit atât măsura sancționării cu amendă contravențională în valoare de 50.000 lei, dar s-a înaintat și o plângere penală către organele judiciare.
Acesta nu este singurul caz în care Poliția Locală a intervenit. În anul 2019, Poliția Locală a Municipiului Bacău a constatat 50 de abateri de la legislația de urbanism, abateri pentru care s-au aplicat sancțiuni în valoare de peste 400.000 lei. Totodată au fost constatate si 6 situații de nerespectare a prevederilor autorizației de construcție. Fiecare dintre cele 6 abateri a fost sancționată contravențional cu câte 50.000 lei.
Anca a zis
Politia Locala așteaptă cu lunile la Usa primarului sa finalizeze sancțiunile pe urbanism.