Locuitorii din Bacău și Onești, precum și cei din localitățile limitrofe până la o distanță de opt km, se pot pensiona anticipat cu doi ani, fără penalități.
Camera Deputaților a votat un amendament la Legea 265 privind sistemul unitar de pensii, prin care băcăuanii și oneștenii sunt incluși pe lista beneficiarilor pensionării anticipate în urma poluării generate de Combinatul Chimic Bacău și Platforma Petrochimică Borzești.
Condiția pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare este să fi locuit timp de 30 de ani în Bacău, Onești sau localitățile limitrofe, se arată într-un comunicat de presă PMP Bacău.
Singurii care au votat acest amendament în totalitate au fost parlamentarii PMP și PNL. În schimb, nu toți parlamentarii PSD au fost de acord cu includerea municipiilor Bacău și Onești pe lista orașelor care au avut parte de poluare masivă. Printre cei care s-au împotrivit au fost deputații PSD Vasilică Radu Costin din Argeș și Ileana Cristina Dumitrache din Constanța, al cărei șef politic este Felix Stroe, președintele Raja Constanța.
Valerian Vreme, candidatul PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău, ne-a declarat, după votul colegilor săi de partid din Parlament: ”Un Bacău puternic înseamnă și un Bacău social. Trebuie să compensăm neajunsurile provocate de-a lungul deceniilor de poluarea la care au fost supuși oneștenii și băcăuanii”. (comunicat de presă)
Georgiana a zis
Felicitări formațiunilor politice pentru decizia luată! Așa cum ați arătat în decursul acestei campanii țineți la sănătatea noastră!
STAN a zis
Vom iesi la pensie inainte de a incepe scoala dupa cum aruncati toti cu gogosi electorale.
In afara de membrii de partid credeti ca mai sint fraieri care sa va creada?
Niculina Stan a zis
Unde e dreptatea socială? Decretul s-a semnat şi Bacăul nu apare în listă. Altă gogoriţă de-a voastră înainte de alegeri….
„Localităţile menţionate în lege sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.
Alte localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea. „
Marian a zis
Alineatul 5 al Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice tocmai a fost modificat de Legea 201/10 septembrie 2020, dupa cum urmeaza:
LEGE nr. 201 din 10 septembrie 2020
pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
EMITENT
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 10 septembrie 2020
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitatea Slobozia din județul Ialomița, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
FLORIN IORDACHE
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
București, 10 septembrie 2020.
Nr. 201.
Rog reprezentantii partidelor politice care s-au laudat cu introducerea unor localitati din judetul Bacau – PSD, PMP, PNL, etc – , sa imi indice unde anume le regasesc, pentru ca eu am invatat lista pe de rost, insa Bacau si Onesti n-am gasit.
Multumesc!
VERA a zis
Cred ca s-a intamplat ca in discursul lui Farfuridi din „O scrisoare pierduta”
„Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe-aici, pe colo, și anume în punctele … esențiale”.
Ciprian a zis
In presa s-a precizat ca in decretul prezidential sunt incluse si localitatile Onesti si Bacau (in total erau aproximativ 70 de localitati), insa in monitorul oficial 832/10 sept 2020 apar cu vreo 30 de localitati mai putin.
Denisa a zis
Eu stiu ca se emite decret prezidential de promulgare a unei legi asa cum a fost votata de parlament. Presedintele, daca nu e de acord cu continutul, trimite actul normativ spre modificare la parlament.
Nu se fac modificari prin decret de promulgare.