• instituția înșiră pe un fax mai multe localități în care s-au distribuit pliante și materiale contraceptive, însă pe acolo nu a trecut nimeni • unii primari spun că pe la școlile și primăria din comună n-a călcat picior de angajat al DSP, alții spun că fuseseră anunțați de vizite, dar acestea nu au mai avut loc
Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău sînt pe punctul să ajungă în mijlocul unui scandal de răsunet. Printr-un fax trimis ieri la redacție, ei ne înștiințează de rezultatele importante ale campaniei lor anti SIDA, însă autoritățile din comunele pomenite de DSP spun că pe la ei nu a trecut nimeni.
Campania despre care vorbim a ținut 12 săptămîni. Scopul declarat era de prevenire a infectării cu virusul HIV, care provoacă SIDA. Băcăuanii nu s-au apucat singuri să facă această campanie. La nivelul întregii țări a fost demarată campania „Deschide ochii, Deschide inima”, pentru marcarea Zilei Mondiale HIV/SIDA. Totul a debutat pe 1 decembrie 2003. S-a organizat o conferință de presă și la sediul DSP Bacău, mese rotunde cu reprezentanții altor instituții, s-au distribuit pe străzi materiale informative. Apoi s-a plecat în comune.
Caravanele au plecat pe aproape toate traseele din județ, pentru ca și cel mai îndepărtat locuitor al județului să afle cît mai multe despre maladia secolului. Permanent s-a distribuit material promoțional în cabinetele medicilor de familie, în primării și în școli. Prima dată s-a plecat pe ruta Bacău – Buhuși, pe 15 decembrie. După două zile, caravana a plecat pe traseul Bacău – Moinești – Comănești pentru a distribui materialele la cabinetele medicilor de familie, primării și școlile din localitățile Mărgineni, Scorțeni, Ardeoani, Măgirești, Poduri, Moinești și Comănești. De fapt, așa spun reprezntanții DSP, însă din teren am aflat cu totul altceva.
„Nu am primit nimic și nici nu am auzit de așa ceva. Drept vă spun că era bine ca tinerii să primească prezervative și să fie informați despre boala asta, dar în comună nu a avut loc un așa eveniment”, ne-a declarat primarul Valentin Petraru, primarul comunei Ardeoani. Nici pe traseul dinspre Onești nu au aflat oamenii de campania națională anti SIDA. La Livezi, prin primărie și școli nu s-a aflat de o așa caravană care să îi informeze pe oameni. „Nu am aflat nimic de așa ceva în ianuarie și, din cîte știu eu, în primărie nu s-a pus vreun afiș sau să sosească pliante și prezervative”, ne-a declarat Eusebiu Neica, secretarul Primăriei din Livezi.
Deși localitatea este pomenită în faxul trimis de DSP, caravana nu a ajuns nici în comuna Urechești. Nimeni din sat nu a auzit să fi mers cineva pe-acolo și să le împartă oamenilor materiale promoționale. „La noi nu a venit nici un reprezentant de la DSP Bacău. Doar dacă or fi intrat pe gaura cheii, dar tot nu au lăsat materiale informative și prezervative. Și nici în școli nu am auzit să se fi dat așa ceva, iar dacă soseau la cabinetul medical aflam și noi. Eu cred că astfel de campanii sînt foarte bune, mai ales la țară, unde oameni nu au atîtea mijloace de informare”, ne-a spus și primarul Neculai Talabă, primarul din Urechești.
Singurul care știa de evenimentul prezentat de reprezentanții DSP drept un mare succes în mediul rural a fost Costică Bălan, primarul din Glăvănești. Acesta a fost informat că se va petrece o acțiune anti SIDA organizată de DSP Bacău, dar nimeni nu a mai venit pe 11 februarie cu caravana.
Ceea ce s-a întîmplat cu această acțiune demonstrează că sîntem tributari unei mentalități învechite. A fost mai simplu pentru niște angajați ai DSP să se laude că au făcut și au dres, în schimb rezultatul „muncii” lor, adică ceea ce interesa, în final, este zero. Imaginea instituței a fost promovată, însă tinerii rămîn la fel de neștiutori despre riscurile care-i pasc la orice pas. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns