– anul agricol 2012 a fost mai bun u campania de procesare începe, la Agrana Roman, pe 23 septembrie – a crescut cota de zahăr alocată fabricii
Petru DONE
Cultivatorii de sfeclă de zahăr din aria de acoperire a fabricii de zahăr Agrana Roman, cea mai mare din țară, s-au întâlnit, marți, 10 septembrie, cu procesatorii, dar și cu furnizorii de imputuri, în special semințe și substanțe pentru tratamentul plantelor. Evenimentul a fost organizat de Agrana și de Asociația cultivatorilor de sfeclă de zahăr (ACSZ) din arealul acesteia, pe un lot demonstrativ cultivat cu sfeclă de societatea Fast Agri Secuieni. Au prezentat rezultatele obținute aoclo, dar și noile lor oferte, companiile producătoare de semințe de sfeclă de zahăr și de substanțe pentru tratamentul plantelor KWS, Bayer, Syngenta, Strube și SESVanderHave.
Anul agricol 2012 a fost unul greu, capricios și pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr. „Am pornit în condiții dificile – au spus reprezentanții Agrana. Am avut o răsărire neuniformă, în două-trei etape, destul de greu de erbicidat, dar vremea ne-a ajutat pe parcurs și marea majoritate a fermierilor au reușit să aibă culturi curate și bune. Chiar și pe lotul demonstrativ al societății Fast Agri cultura nu este sută la sută bună. Au fost băltiri și îmburuienări târzii și nu s-a putut erbicida în timp optim.”
Procesatorul lucrează, în acest, an nemțește
Agrana a continuat proiectele de anul trecut. Au fost achiziționate semănători performante, iar 90% din suprafață a fost semănată în două săptămâni. „Împreună cu ACSZ și cu direcțiile agricole – au precizat cei de la Agrana – am verificat suprafețele agricole cultivate, pentru a nu apărea probleme cu subvențiile la această cultură, am achiziționat utilaje agricole (avem o combină nouă Holmer și un utilaj Maus în plus), iar în acest an vom putea încărca sfecla cu patru mașini.
Ne pregătim de campania de procesare. Am făcut evaluările și am constatat că avem un an mai bun, cu o producție de peste 35 de tone la hectar. De pe cele 11.500 de hectare arondate la Agrana Roman, ar însemna cam 410.000 de tone de sfeclă de procesat.”
Și fabrica a fost pregătită și modernizată, inclusiv din punct de vedere al mediului, iar fabricantul speră să proceseze 5.000 de tone pe zi, într-o campanie de 85 de zile.
Campania de toamnă este planificată să înceapă, la Agrana Roman, pe 23 septembrie. Atunci va începe și recoltatul, iar din 25 septembrie și transportul sfeclei în fabrică, dar procesarea propriu-zisă va începe pe 27 septembrie.
Pentru că și austriecii lucrează nemțește, în acest an Agrana va întocmi un plan de livrare a sfeclei, care va fi trimis fiecărui fermier (un grafic de livrare), iar fermierul va ști exact când i se ia sfecla de pe câmp. Aceasta este important și pentru ridicarea, ulterioară, a borhotului. „Am avut probleme de mediu și nu mai putem depozita borhot în fabrică – spun fabricanții. Groapa de borhot a și fost închisă, iar borhorul trebuie livrat conform graficelor și contractelor către fermieri. De aceea, borhotul trebuie ridicat în cele șapte zile stipulate în contracte, atfel acesta trebuie înfoliat, ceea ce va costa circa cinci euro, suportați de fermier.”
Agrana va livra și carbonatul de calciu (5% din cantitatea de sfeclă adusă), conform comenzilor și planificării ulterioare.
Combinele de la Agrana sunt, deci, pregătite pentru recoltat. Au și unii dintre fermieri combine noi, iar de toate vor fi aproape 20 de mașini, care vor putea recolta circa 200 de hectare zilnic. Astfel, toată suprafața va fi terminată până la sfârșitul lunii noiembrie. Iar procesatul sfeclei se speră să fie gata până la mijlocul lunii decembrie.
Fabrica de zahăr Roman a beneficiat, în acest an, de o cotă mai mare de zahăr din partea Uniunii Europene, aceasta și datorită contribuției ACSZ. Astfel, în loc de 24.000 de tone are, acum, 36.500 de tone de zahăr în cotă. Diferența de cotă va fi repartizată proporțional între fermieri.
Ce spun fermierii
„Sfecla de zahăr – a opinat vasile Balcanu, președintele ACSZ – este o cultură care asigură fermierilor prețuri garantate încă de la înființare. Față de alte culturi, la sfeclă prețul de livrare este prestabilit, iar variații vor fi numai în funcție de conțiunutul de zahăr. Și creșterea cotei de zahăr pentru Agrana este în vantajul producătorilor de sfeclă și cred că aproape toată sfecla va fi plătită în cotă și nu în afara ei. Noi avem 1.160 ha numai în zona noastră, care ar fi beneficat de subvenție, dar care nu au fost semănate deloc. Avem discuții cu Ministerul Agriculturii pentru 180 ha care au fost înregistrate ca neconforme, dar pentru care noi am insistat să fie trecute la subvenție. Acolo au fost probleme deosebite de băltiri, lucrări care nu s-au putut efectua la timp. Dar și acolo se obțin cel puțin 20 de tone de sfeclă la hectar.”
În perioada campaniei de procesare, în fabrica din Roman, la recepția sfeclei, va fi deschis un birou de permanență al ACSZ, unde persoana de legătură este Corina Tuluc.
Lasă un răspuns