Proiectul de aducțiune a apei din barajul de la Valea Uzului, intitulat generic „Valea Uzului II”, a primit aprobarea pentru finanțare de la specialiștii Uniunii Europene. Proiectul include, de fapt, două componente: realizarea sistemul de alimentare cu apă a Bacăului, de la Valea Uzului, și modernizarea stației de epurare a apelor reziduale. Conform studiului de fezabilitate realizat de firma franceză SCE Nantes, valoarea totală a investițiilor pe care le presupune realizarea celor două proiecte este de 54 de milioane de euro. Aducțiunea de la Valea Uzului va costa 35 de milioane de euro, iar pentru stația de tratare se vor cheltui alte 19 milioane. Reprezentanții UE au fost de acord să acopere 75 la sută din investiție, fondurile fiind nerambursabile, restul de 25 la sută urmînd să reprezinte contribuția RAGC, din credite externe garantate de Consiliul Local Bacău. „Memorandumul de finanțare se va semna în luna februarie a anului următor. Pînă în septembrie, intenționăm să organizăm licitațiile de desemnare a firmei care va realiza lucrările, iar în toamnă vor putea demara investițiile”, ne-a declarat Mihai Airinei, directorul tehnic al RAGC Bacău.
Proiectul „Valea Uzului II” va însemna realizarea unui sistem de alimentare cu apă a municipiul Bacău complet nou, care nu va avea nici o legătură cu actualul sistem. Conducta care va pleca de la piciorul barajului de la Poiana Uzului pînă la Moinești va avea o dimensiune de 1000 de mm, iar pînă aici apa va ajunge prin cădere liberă. La Moinești va fi amenajată o stație de pompare a apei, singura de pe traseul Uz – Barați, care va fi pusă în funcțiune doar cînd barajul nu va avea un debit suficient care să permită transportul apei prin cădere liberă, peste dealul din Moinești. De la Moinești, dimensiunea conductei care va transporta apa pînă la rezervorul de la Barați va fi de 800 de mm. Studiul de fezabilitate prevede ca, de la stația de tratare de la Stejarul, pînă la Barați, să fie folosită conducta existentă, în lungime de 18 km, întrucît s-a constatat că aceasta nu a suferit, în timpul celor zece ani de cînd a fost dată în exploatare, avarii însemnate. Față de actuala rețea de aducțiune a apei, proiectul mai prevede înființarea unei microhidorocentrale la Stejarul, care va furniza sistemul energetic național între 350 și 450 MW pe lună.
După ce proiectul „Valea Uzului II” va fi dat în funcțiune, actuala rețea de alimentare cu apă a Bacăului de la Uz va fi abandonată. Chiar dacă dimensiunile conductelor sînt aceleași, cantitatea de apă care va ajunge în Bacău de la Uz va fi dublă. „Avantajele realizării acestei noi aducțiuni sînt însemnate: în primul rînd, calitatea apei va fi mult mai bună, debitul care ajunge în Bacău putînd să ne permită eliminarea fronturilor de captare de lîngă Bacău, care de multe ori ne dădeau ape poluate. În al doilea rînd, prețul apei va putea scădea la jumătate, prin eliminarea procedurii de pompare a apei, care este foarte costisitoare. Numai că scăderea tarifului va fi resimțită în timp, și nu imediat, întrucît în primii ani, pentru că sîntem cofinanțatori ai programului, vom fi nevoiți să majorăm tarifele, pentru a realiza investiția. Programul de furnizare a apei va ajunge la 24 de ore din 24, asta și dacă consumul mediul de persoană se va reduce”, ne-a declarat directorul tehnic Mihai Airinei.
Cît privește stația de epurare a apelor reziduale provenite din Bacău, aceasta va păstra doar clădirea actuală, restul urmînd să fie complet modernizat. Îmbunătățirile vizează înlocuirea tuturor utilajelor tehnologice, atît pe partea mecanică, cît și pe partea biologică. Potrivit studiului de fezabilitate, termenul de execuție a celor două lucrări este de doi ani. În cazul în care finanțatorii își vor ține promisiunile, aducțiunea „Valea Uzului II” și stația de epurare vor fi date în folosință în 2006. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns