Cititorilor gazetei bacauane li se oferea, in acel inceput de mai, o editie marcata de evenimente politico-istorice de exceptie. Editorialul este cel care „da tonul”: 8 Mai 1921 – 8 Mai 1989. Partidul Comunist Roman, conducatorul incercat al poporului pe drumul edificarii socialismului si comunismului. Prezenta secretarului general reprezinta amprenta cea mai autorizata a sarbatorii, despre care apreciaza: „In istoria indelungata a poporului roman, partidul comunist reprezinta singurul partid care a pus mai presus de toate interesele generale ale oamenilor muncii, ale intregii natiuni si, cu cele mai mari jertfe, a condus clasa muncitoare si celelalte forte progresiste, democratice, intregul popor, la infaptuirea revolutiei de eliberare nationala si sociala, apoi a revolutiei socialiste, in faurirea societatii socialiste multilateral dezvoltate”. Sint evocate, de asemenea, alte doua evenimente de exceptie din istoria neamului: 9 Mai 1877 – 9 Mai 1945. Ziua dobindirii independentei de stat a Romaniei si ziua victoriei asupra fascismului. Despre aceste momente, seful partidului si statului spunea: „Semnificatia politica a actului proclamat la 9 Mai 1877 si victoria deplina impotriva fascismului de la 9 Mai 1945 isi imbogatesc intelesul, continutul, prin consolidarea deplinei independente politice si economice a patriei noastre socialiste”. Despre 10 mai – ziua regelui si a regalitatii romane, nu se spune nici un cuvintel.
Urbanizare cu orice pret
Aflam, din aceeasi editie, ca o comuna, cea mai mare din judetul nostru, si-a dobindit statutul de asezare urbana. Darmanesti – nou oras pe harta judetului, ca urmare a masurilor de imbunatatire a organizarii administrative a teritoriului. In atentia si intentia diriguitorilor acelor vremuri mai erau si alte asezari rurale care sa se metamorfozeze in orase: Podu Turcului, Sascut, Racaciuni. Evenimentele ulterioare, care au culminat cu schimbarea regimului politic dupa numai citeva luni, au stopat acest proces.
Un succes pentru istorie
Fenomenul sportiv bacauan este cel care ne aduce bucuriile autentice. De asta-data este vorba despre „Un succes de ampla rezonanta europeana. Stiinta Bacau a cucerit «Cupa Cupelor» la handbal feminin, invingind in finala pe Kuban Krasnodar cu scorul de 22 – 19 (13 – 8)”. Si astfel, Stiinta Bacau a devenit „o echipa pentru istoria handbalului european!, dupa ce in prima mansa scorul fusese de 25 – 25. Autorii acestei stralucite performante: Victor Enasoase – presedinte de onoare al clubului studentesc bacauan, Grigore Olteanu – presedinte de club retribuiit, Lucian Saradici – presedinte, Radu Munteanu – secretar, Nicolae Comis – presedinte de onoare al sectiei de handbal, dr. Dan Chelaru. Echipa, cea care ne adusese aceasta mare bucurie, era compusa din: Mihai Pintea – antrenor principal, Costel Petrea – antrenor secund, respectiv jucatoarele Lidia Butnarasu, Emilia luca, Elena Ciubotaru, Georgeta Cervenciuc, Cristina Turluianu, Gabriela Antoneanu, Marlena Petrea, Eugenia Jitaru, Ioana Vasilca, Laurica Lunca, Filofteia Danilof, Adriana Popa. Stiinta este prima echipa romaneasca al carei nume va fi gravat pe soclul prestigiosului trofeu european Cupa Cupelor.
Rubrica redactata de Florin DUNAREANU
darmanesti=oras?
ma faceti sa rad
Am fost la acea finala!
Parca a fost ieri!
Tensiune, emotii si un final extarordinar!
O tempora, o more!