Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău dă o nouă lovitură cu ecouri internaționale de data aceasta, pentru viața culturală a urbei, județului, Moldovei și țării, în ultimă instanță. Aceasta, prin implicarea în calitate de partener oficial în proiectul european „E-Motional: rethinking dance”, creat și condus de Fundația „Gabriela Tudor” București, alături de Asociația Coregrafilor Profesioniști din Letonia și Fabrica de Movimentos din Portugalia, în asociere cu Centrul Coregrafic Troi CL Luxemburg și Muzeul Național „George Enescu” București, având ca obiective căutarea, sprijinirea și promovarea de proiecte inovatoare, dezvoltate de artiști profesioniști din țară și străinătate, în special din sfera dansului contemporan, dar nu numai.
Proiectul, care beneficiază de finanțare europeană în proporție de 50%, a fost lansat în București pe 6 decembrie, iar în Bacău joi, 12 decembrie 2013, la Centrul „George Apostu”. Despre ceea ce-i așteaptă pe membrii echipei la nivel local, în anul 2014, directorul instituției, Geo Popa, a vorbit ca despre o adevărată revoluție culturală. „Ne dorim ca tot ceea ce facem aici – a spus Geo Popa, în cadrul evenimentului de lansare «E-Motional» -, să aibă impact puternic cu spațiul cultural băcăuan și nu numai. Venim cu un proiect cultural-educațional extrem de puternic, nu doar în Bacău, ci într-o Moldovă în care actul cultural are de suferit în ultimii ani”. Concret, în cadrul proiectului „E-Motional: rethinking dance”, până pe 10 februarie 2014 artiști profesioniști din țară și străinătate pot aplica pentru obținerea de rezidențe și granturi de cercetare în vederea dezvoltării de proiecte artistice în sfera dansului contemporan și domenii conexe – arte vizuale, noile media, muzică, teatru, literatură etc. – rezidențe și granturi care se vor desfășura la Riga, Porto, București, Bacău (Centrul „George Apostu”), Tescani și Luxemburg.
Conform unui calendar bine stabilit, pe tot parcursul derulării proiectului „E-motional…” (2013 – 2015), Centrul Cultural „George Apostu” Bacău, pe lângă găzduirea rezidențelor (mai, iulie-august, octombrie 2014), se va implica în activități conexe, prin organizarea și/sau participarea la întâlniri de lucru în București, Bacău, Porto și Riga, precum și în selecția de artiști, spectacole, companii care, se speră, vor fi prezentate publicului în Bacău, în luna octombrie 2014, în cadrul Festivalului de Dans Contemporan. „Echipa noastră – a explicat directorul Centrului «Apostu» – se va deplasa în Suedia unde, alături de partenerii de proiect va selecta, dacă va fi cazul, cel mai bun spectacol din cadrul proiectului, care va fi prezentat în Bacău. Aceasta presupune, însă, găsirea de resurse financiare, altele decât cele din cadrul proiectului”. În ceea ce privește rezidențele, cea din perioada iulie-august 2014 va fi una pentru dezvoltarea unui act artistic pluridisciplinar (dans contemporan, arte vizuale, teatru, media etc.), celelalte fiind dedicate exclusiv domeniului dans contemporan.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns