Acestea ajung la peste 400 de milioane de lei.
E.ON România, furnizorul de energie electrică și gaze naturale din zona Moldova, a anunțat că a bugetat pentru acest an investiții de peste 400 de milioane de lei, cele mai mari din ultimii nouă ani. Recent, compania a achiziționat de la Electrica pachete de acțiuni deținute de compania de stat la E.ON Energie România și E.ON Moldova Distribuție. Tranzacția a fost în valoare de circa 31,5 milioane de euro. În luna martie, E.ON România a semnat cu Adrem Invest un acord de parteneriat în revizii și verificări ale instalațiilor de gaze naturale, respectiv pentru citiri de contoare.
„E.ON – a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România – va continua să investească sume importante pentru securitatea și siguranța consumatorilor de gaze naturale și energie electrică. E.ON este și unul dintre cei mai importanți contribuabili, virând la bugetul statului român circa cinciarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro).” Investițiile totale ale E.ON de la venirea sa pe piața din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro). Companiile E.ON din România au investit, anul trecut, circa 369 de milioane de lei (83 de milioane de euro) în special în modernizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice. Pentru 2014 sunt bugetate investiții de 406 milioane de lei (aproximativ 95 de milioane de euro), sumele fiind direcționate cu prioritate către proiectele de modernizare a rețelelor de distribuție. „Pentru acest an – a precizat Frank Hajdinjak -, ne-am propus cel mai ambițios plan de investiții din ultimii nouă ani. Deși există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe și recunoașterea unor costuri, în urma dialogului cu autoritățile am reușit să identificăm soluții de echilibru, astfel că sperăm să putem evita pe cât posibil un eventual risc de a reduce investițiile.”
Astfel, E.ON Gaz Distribuție a investit, în 2013, circa 187 de milioane de lei, sistemul de distribuție fiind reabilitat și modernizat pe o lungime de 690 km și extins pe 93 km. Pentru acest an, bugetul pentru investiții se menține la un nivel apropiat de cel din anul precedent. E.ON Moldova Distribuție a investit circa 168 de milioane de lei anul trecut, iar pentru acest an sunt preconizate investiții de 210 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate.
Trei mari proiecte de modernizare a rețelelor
Până la finele anului viitor, E.ON va avea implementate la Cluj-Napoca, la Iași și în alte localități din Moldova trei proiecte de modernizare a rețelelor de distribuție de gaze naturale și energie electrică, în valoare totală de aproape 100 de milioane de euro. Acestea vor fi realizate atât din fonduri proprii (circa 67 de milioane de euro), cât și din fonduri europene (circa 33 de milioane de euro).
20 de milioane euro în contorizarea inteligentă
Până la finele lui 2015, E.ON și-a propus să monteze circa 174.000 de contoare inteligente, cu aproximativ 20 de milioane de euro.
Montarea de contoare inteligente la consumatori este parte a implementării conceptului „smart grid” (rețea inteligentă). Aceste contoare permit monitorizarea consumului și a parametrilor de funcționare a rețelei în timp real, precum și transmiterea automată a îinformațiilor către distribuitor. La sfârșitul lui 2013, compania avea deja instalate aproximativ 36.900 de contoare inteligente, urmând ca până la finele lui 2015 să fie montate circa 174.000 de contoare, investiția fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.
O altă realizare a ultimilor ani este integrarea totală/parțială în SCADA a 97 de stații de transformare a energiei electrice, 55 dintre acestea fiind integrate total. SCADA este un sistem automatizat care, în cazul unor disfuncționalități în alimentarea cu energie electrică emite avertizări, fiind astfel posibilă intervenția rapidă, prin comandă de la distanță.
Cum se traduce efortul investițional? În cazul serviciului de distribuție a energiei electrice, numărul întreruperilor s-a redus, în 2013, cu aproximativ 35% comparativ cu 2008, iar durata întreruperilor a scăzut cu aproximativ 50%. Iar numărul defectelor de pe rețeaua de gaze naturale s-a diminuat cu 23% în anul 2013 față de 2011.
Lasă un răspuns