E.ON Moldova Distribuție vrea să pună capăt furturilor de energie electrică. Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Consumul fraudulos reprezintă o cauză importantă a disfuncționalităților în alimentarea cu energie electrică.
Ramona IONESCU
Șase județe din Moldova sunt luate la pas de angajații E.ON în vederea depistării hoților de curent electric. Județele vizate sunt Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Vaslui și Neamț, localități în care se derulează mai multe proiecte pentru stoparea acestor practici ilegale. Angajații E.ON spun despre consumul fraudulos de energie că acesta influențează calitatea serviciilor, determinând variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie în momentul în care capacitatea rețelei de distribuție este depășită. „Capacitatea rețelelor electrice este calculată astfel încât să furnizeze energie la parametri de calitate tuturor consumatorilor racordați legal, dar acest calcul poate fi efectuat doar în baza consumului cunoscut de energie electrică, nu și a celui fraudulos.
Anul trecut, în cele șase județe nominalizate au fost depistate peste 1.400 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică. Valoarea totală a prejudiciului s-a ridicat la peste 2,7 milioane lei”, susține Corneliu Zaiț, purtător de cuvânt la E.ON. Raportat la aceeași arie de acoperire, în primele opt luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 1.000 de situații în care se înregistrau consumuri frauduloase de energie electrică. Furturile de energie prin intervenții neautorizate și instalații improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând până la pierderea de vieți omenești. Conform Legii energiei electrice nr. 13/2007, furtul de energie constituie infracțiune prevăzută și sancționată de Codul Penal.
Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 4 ani. Aceeași lege spune că executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Pentru a evita eventualele accidente și pentru a stopa acest fenomen infracțional, reprezentanții E.ON le recomandă băcăuanilor să sesizeze astfel de situații și să anunțe instituțiile abilitate ale statului și E.ON Moldova Distribuție la numărul de telefon 0800 800 929.
Lasă un răspuns