În timp ce statul român spune că nu mai are de unde se aproviziona cu materiale pentru protejarea personalului medical, în țară există 388 de firme, pe diferite domenii, care produc echipamente de protecție, inclusiv pentru sectorul medical.
Chiar în județul Bacău se găsește cel mai mare producător de echipamente de protecție și uniforme din România. Este vorba despre Trotuștex, o filială a unui grup de firme italiene, care are sediul înregistrat în Tg.Trotuș și puncte de lucru în Comănești și Bogdănești și produce combinezoane cu tehnologie Gore-Tex.
Echipamente produse în Bacău, bune pentru italieni
Am încercat să aflăm de la manager dacă în această perioadă de criză statul a apelat la firma băcăuană pentru a produce și livra combinezoane. „Răspunsul este nu. Noi de altfel nu lucrăm deloc pentru România. Am participat în trecut la licitații publice, dar statul a preferat să lucreze cu China, pentru 1 leu în minus față de oferta noastră. De atunci, nu am mai participat la vreo licitație. Drept urmare, noi lucrăm doar pentru Europa, în special pentru Italia”, a detaliat Adrian Stoian, manager Trotustex. „Noi producem combinezoane, care, spre deosebire de ceea ce am văzut pe la televizor, chiar oferă protecție, sunt certificate, respectând anumite cerințe tehnice, cu filtre antibacteriene, adică chiar protejează. Ceea ce am văzut că poartă medicii, de tipul costumelor de vopsitor, oferă zero protecție. Este ca și cum nu le-ar purta”, a mai spus Stoian. Același lucru este valabil și pentru măștile de protecție croite artizanal în aceste zile de aproape toate firmele de confecții.
„Guvernul italian ne-a ajutat să avem materia primă”
Din cauza restricțiilor internaționale, la acest moment, veriga cea mai dificilă din lanțul de producție pare a fi aprovizionarea cu materia primă. „Este greu din două puncte de vedere. Materia primă se găsește mai greu, iar în al doilea impediment este că guvernele au interzis exporturile. În cazul nostru, pentru a aduce țesături din China, Guvernul italian a intervenit pe lângă cel chinez pentru deblocare”, a mai explicat managerul Trotustex. Produsele făcute pe modelul celor care se produc și în Bacău au ajuns, printre altele, și în spitalele din Italia, greu încercate în aceste săptămâni. Dar ele au provenit de la o filială din Albania.
La Trotustex lucrează circa 800 de oameni care în aceste zile merg la serviciu, spre deosebire de alte afaceri care s-au oprit din producție. „Au crescut costurile cu transportul angajaților. Dar, teama noastră cea mai mare este că economia nu își va reveni. Totuși, cred că după această criză provocată de coronavirus, Europa va fi și mai protectivă cu producătorii săi, pentru a nu mai fi dependentă de China, de exemplu”, a conchis Adrian Stoian.
Ion a zis
Nu se poate, totală bătaie de joc! Asta in vremuri de criza!
Adi a zis
Ati votat johanus pnl …asta aveti… meritati
Mihai Traian a zis
Cea mai buna a fost Dancila,dar oamenii rai au drmat-o.
Maxx a zis
Buna ANA
Ghita Liviu a zis
Eu intelesesem ca se rechizitioneaza tot,se opresc exporturile de medicamente si alte produse considerate necesare !Ce sa ne mire insa la acesti politicieni care au anuntat carantinarea la granita,apoi i-au transportat in toata tara,iar pana la urma au abandonat totul,daca-i depisteaza in localitatile lor bine,daca nu, Dumnezeu cu mila!
Sed a zis
Cred ca statul ar trebui sa scuteasca materia prima folosita la fabricarea echipamentelor de protectie si echipamentele in sine de tva si impozit pe profit.
Adi a zis
Aveti ce ati votat
Chipirliu Costache a zis
Ca un răspuns la toate aberațiile facute de politicieni, armata ar trebui să declare LEGEA MARTIALĂ, iar totul sa fie produs doar pentru piața internă. În acest fel, dispar și politicienii care nu sunt buni de nimic.
legea partiala a zis
ai habar ce inseamna legea martiala? du-te bre in padure ca esti dezorientat rau de tot…
Simion Ion a zis
Legea marțialã se aplicã numai marțea,dupã care se aplicã „legea lui om”,aka,”dacã eşti om cu mine,sunt şi eu om cu tine!” „HAU!”
Adam Maria a zis
Nu poate fi adevarat ca productia din Bacău este pentru export cand aparatul medical din România are arată nevoie de aceste produse! Este încă o dovadă că facem lucrurile in stil ” românesc „. Treziti- va dragi români!
tot eu a zis
din ce citesc in articol se intelege ca firma este parte dintr-un lant italian, deci CEO-ul italian decide unde merge ceea ce produc in fabrica lor(chiar daca locatia este in Romania)….si nu au mai participat la licitatiile cu statul roman, dar nu se stie din ce luna/an. este atit de fin pragul dezinformarii din pacate!!!!
Bacau a zis
Este o dezinformare, firma Trotustex nu a produs NICIODATA echipamente medicale.