Timp de 14 ani de zile, administratia PSD din Onesti a respins toate solicitarile de finantare facute de ONG-urile locale, fapt care a stirnit reactii puternice din partea acestora. Cateva din initiativele ONG-urilor, in special ale celor care activeaza pe linie de mediu, au fost foarte bine apreciate de reprezentantii PNL Onesti, care le-au preluat si le-au prezentat in Consiliul local, sub forma de proiecte. Insa toate au fost respinse de social-democrati, care au fost majoritari in legislativul local, pina acum, cind nu mai sint. Motivatia, formulata de primarul Emil Lemnaru, a fost aceea ca nu sint suficiente fonduri la bugetul local si ca, daca s-ar aproba finantare pentru un ONG, ar veni sa ceara bani toate celelalte asociatii, fundatii si organizatii neguvernamentale. O solutie rezonabila a fost gasita tot de un consilier liberal, Mihai Sova, care a propus un regulament pentru acordarea finantarilor, avind ca baza proiecte concrete, activitati bine determinate ale ONG-urilor. Insa nici regulamentul propus de Sova nu a avut sorti de izbinda, iar in bugetul local, la capitolul destinat finantarii ONG-urilor, figureaza in continuare suma de zero lei.
Printre cei nemultumiti de lipsa de sprijin financiar din partea municipalitatii onestene se numara si Gheorghe Istrate, presedintele Clubului de Ecologie si Turism Montan (CETM) „Sandru”, din Onesti, care sustine ca, fara bani, ONG-urile nu pot face mare lucru. „In Romania, ONG-urile sint mai mult de fatada, doar asa, ca sa ne laudam ca avem si noi voluntari, dar in realitate ele nu fac mare lucru: mese rotunde, citeva manifestari de zile importante, citeva sloganuri scrise pe bannere si cam atit – spune Gheorghe Istrate. ONG-urile se zbat sa faca ceva, dar fara bani este imposibil”.
Se cer fonduri pentru protejarea naturii pe Valea Trotusului
CETM „Sandru” are o activitate diversificata, iar printre prioritati figureaza si protejarea rezervatiei naturale „Dealul Perchiu”, dar si stoparea dezastrului produs pe Valea Trotusului, in special din cauza defrisarii padurilor, dar nu numai. „In lipsa finantarilor, oricit am fi de binevoitori, nu putem face mare lucru – ne-a mai spus Gheorghe Istrate. Banii obtinuti din cota de 2 % din impozit, dirijati tot de catre oamenii care iubesc natura, nu sint suficienti. Daca am fi finantati corespunzator, ne-am duce pe Valea Trotusului si pe Valea Muntelui, sa le dam localnicilor pliante si videoproiectii, sa le tinem lectii de ecologie, sa le aducem specialisti in domeniul silvic, sa-i invatam sa traiasca din ecoturism montan, sa-i inscriem in circuitul pensiunilor turistice sau sa le facem trasee turistice in circuit”. Presedintele CETM „Sandru” spera ca noua administratie a Onestiului isi va schimba atitudinea fata de ONG-uri, dar el isi doreste si sprijin de la institutiile judetene, cum ar fi Prefectura sau Consiliul Judetean.
Lasă un răspuns