Mădălina ROTARU
Recent apărut pe piața literară, volumul de poeme „Efectul placebo”, semnat de scriitorul băcăuan Val Mănescu, este de natură să te provoace la a intra în posesia lui înainte de a ști chiar cine-i este autorul. Iar după ce vei fi parcurs și atins conținutul, vei fi, de bună seamă, fericit de alegerea pe care ai făcut-o prin a-ți fi sacrificat câțiva lei pentru a o cumpăra. „Efectul placebo” are efect de vindecare doar privindu-i coperțile și pipăindu-i filele, iar aceasta și pentru că, dincolo de conținut, cartea are un format deosebit, un concept la care autorul însuși a ținut foarte mult: tipar pe hârtie reciclabilă din celuloză din stejar „care să-ți activeze inclusiv simțurile tactil și olfactiv, o carte care se adresează tuturor simțurilor, de fapt un volum pe care, răsfoindu-l, ajungi să nu-ți mai simți buricele degetelor”.
Apărută în luna octombrie 2013 la Editura Babel, cartea „Efectul placebo” nu a beneficiat, înainte de a fi trimisă în librării (Glissando și Alexandria, Bacău), nici măcar de o lansare oficială, autorul dezicându-se cumva de întâlniri la care, de multe ori, interesul, nefiind cunoscută scriitura, n-ar fi al majorității participanților, ci doar al celor doi-trei critici cu (aceleași) cuvinte de laudă la adresa acestuia. A fost alegerea autorului să „încerce” mai întâi piața, iar surpriza nu a întârziat să apară la doar câteva zile: „Culmea e că se cumpără! – după cum a exlamat scriitorul Val Mănescu, în ciuda faptului că și în opinia sa, poezia nu prea (mai) are trecere. Cred că sunt mai mulți poeți decât cititori”. În plus, consideră scriitorul, „una este să faci o lansare la care publicul să fi parcurs deja textul, e altul contactul, e alta încărcătura emoțională”. De fapt, pe undeva din același motiv, scriitorul nu a dorit – deși au existat solicitări, încurajările din partea unor scriitori și critici literari cu greutate, autorul le mulțumește!, de a scoate acest volum sunt o dovadă – ca volumul să aibă o prefață: „Am ajuns la concluzia că e mai bine ca cititorul să nu parcurgă textele sub influența părerilor vreunui critic”.
Despre conținut, Val Mănescu mărturisește – s-ar putea spune chiar cu oarecare lipsă de modestie, dar citind conținutul îi vei da cu adevărat dreptate – că „e o sinteză a sentimentelor mele și a emoțiilor pe care le-am trăit până la cei 60 de ani”. „Am avut «tupeul» să scriu despre iubiri și iubirea de țară deopotrivă – mărturisește Val Mănescu – și m-am devoalat în obsesiile care m-au urmărit o viață. De aceea, poate, unora, anumite titluri li se vor părea ciudate («Când se întoarce naistul în mine», «Când se întoarce poetul în mine», «Când Hem se întoarce în mine», n.r.)”.
Obsesii, neputințe, eșecuri, spunem noi asumate cu luciditate, la un loc cu nostalgia și visul împlinit. Pe toate, scriitorul Val Mănescu le-a reunit în „poeme păsări” – deschizând volumul, fiecare poem îi apare cititorului sub formă, tehnic vorbind, de aripi în zbor – cu efect „placebo”: „Am scris cartea, da, pe undeva cu credința că ea însăși, poezia, se constituie un efect placebo pentru mine și pentru cititor”.
Fiecare poem al „Efectului placebo” îi spune cititorului o poveste, întîmplări „neîntâmplate” – cum ar fi, de exemplu, întâlnirea dintre autor și Hemingway, „da, mi se întâmplă adesea să stau la masă cu scriitorii, de fapt cu artișii!” -, dar și „întâmplate” (întâlnirea cu artistul Gheorghe Zamfir, n.r.), amprente puternice asupra vieții și scriiturii lui Val Mănescu, amprente pentru cititori.
Nelansatul (încă) „Efectul placebo” este al treilea volum al autorului, apărut la zece ani de la „O zi dinaintea sfârșitului lumii” (Editura Aula, Brașov) și douăzeci de ani de la „Delict pentru memorie” (Editura Plumb, Bacău). Și tot în luna octombrie.
bubbu a zis
altul care pune apa-n vin.