Deputații Bereckzi și Sersea au picat în dizgrația PSD?
• un misterios raport „Armanghedon” amintește de o „listă neagră
a parlamentarilor PSD propuși de tandemul Năstase – Gușă pentru
a nu mai fi trecuți pe viitoarele liste electorale • printre cele 97 de
nume de deputați și senatori incluși în acest raport sînt amintite și
numele parlamentarilor băcăuani Nicolea Sersea și Endre Bereczki
Ristea Priboi, Antonie Iorgovan, Triță Făniță, Nicolae Văcăroiu,
George Pruteanu, Sergiu Nicolaescu sînt cîteva nume incluse într-un nou raport „Armanghedon” care a început să circule, de cîteva zile, prin mai toate redacțiile ziarelor din țară. Misterioșii autori ai acestui raport susțin că acesta ar cuprinde „lista neagră a
parlamentarilor PSD propuși de tandemul Năstase – Gușă pentru a
nu mai fi trecuți pe viitoarele liste electorale, iar criteriile care au
stat la întocmirea acesteia ar fi „slaba activitate, implicații în
scandaluri locale și imagine negativă reflectată în presă”. Printre
parlamentarii care și-au făcut loc pe această listă se află și deputații băcăuani PSD Nicolae Sersea și Endre Bereczki. Prezența celor doi parlamentari băcăuani în vecinătatea lui Nicolae Văcăroiu, George Pruteanu sau Antinie Iorgovan pare mai mult să îi avatajeze decît să le facă un deserviciu. Dacă nume ca George Pruteanu sau Sergiu Nicolaescu sînt legate de încercări de inițiative legislative care au făcut destul de multă vîlvă la vremea respectivă, Endre Berczki și Nicolae Sersea sînt personaje cvasinecunoscute chiar și pentru băcăuani. Greu de spus, așadar, de ce tocmai cei doi parlamentari băcăuani au fost luați în vizorul celor care au întocmit acest misteros raport. De altfel, și veridicitatea acestui ultim „Armanghedon” este contestată atît de liderii locali ai PSD cît și de cei care sînt direct implicați. „Nu comentez. Habar n-am. Nu știu despre ce Armanghedon este vorba. Nu am cunoștință ca o asemenea listă să se fi întomcmit de către conducerea partidului”, ne-a declarat deputatul Bereczki. „Nu este decît o încercare de a discredita partidul înainte de asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului cu pachetul de legi anticorupție”, ne-a declarat și Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților și președintele Organizației Județene Bacău a PSD. El a precizat că PSD va întocmi listele cu viitoarele cadidaturi parlamentare abia în a doua jumătate a anului viitor. Spusele sale ne-au fost confirmate și de viceprimarul Dragoș Benea, vicepreședintele Organizației Județene Bacău a PSD. „Nu am auzit încă să se fi întocmit o asemenea listă cu propuneri de candidaturi, iar dacă cineva a făcut-o, nu a consultat pe nimeni din organizația locală a PSD”, ne-a declarat Dragoș Benea.
În aceste condiții, se pune întrebarea cui folosește acest nou „Armanghedon” și de ce cei doi parlamentari băcăuani au devenit „victimele” partidului. O explicație ar putea fi aceea că cei vizați de excluderea de pe liste la viitoarele alegeri au făcut de mai multe ori opinie separată față de partid. Nicolae Sersea și-a asumat de mai multe ori curajul de a critica, chiar și în presă, poziția PSD față de anumite evenimente sau a spus deschis dacă un proiect de lege nu i s-a părut firesc. Așa cum a făcut și atunci cînd s-a decis ca parlamentarii să renunțe la funcțiile lor din consiliile de administrație ale unor regii sau firme private.
Aceeași poziție diferită de cea a conducerii PSD a avut, de curînd, și deputatul Endre Bereckzi, care a afirmat la un moment dat că el a investit bani serioși în firma TIAB din București și nu i se pare firesc să renunțe la scaunul său din Consiliul de Administrație pentru că așa vor mai marii PSD. „Să mă convingă partidul că trebuie să renunț”, a afirmat cu cîteva luni în urmă deputatul Bereckzi. Aceasta ar putea fi o explicație pentru poziția PSD, dacă lista este reală, de a-i înlătura pe cei doi deputați băcăuani dintre viitorii posibili parlamentari.
PSD Bacău e plin de parlamentari fără activitate
Dacă ar fi însă să judecăm dacă partidele politice ar trebui să renunțe la parlamentarii lor care nu au avut în acest mandat prea multă activitate, atunci PSD ar trebui să se lepede de mai mulți deputați și senatori băcăuani. Unii dintre ei s-au ocupat de cu totul altceva decît de treburile pentru care au fost aleși. Este cazul deputatului Vasile Miron, care a fost sancționat public anul trecut de Dragoș Benea, viceprimar al Bacăului și vicepreședinte al organizației județene. Miron și-a atras oprobiul colegilor de partid după ce a încercat fățiș un trafic de influență pe lîngă prefectul Radu Cătălin Mardare (la rîndul său vicepreședinte PSD). Vasile Miron i-a cerut prefectului să intervină pe lîngă șefii Inspectoratului Școlar pentru ca un inspector de specialitate să fie demis pe motiv că nu era membru PSD, ci PNL. În urma scandalului, inspectorul respectiv a vrut să-și dea demisia, însă a revenit la scurtă vreme asupra deciziei inițiale.
Deputatul Vasile Miron nu este văzut cu ochi buni și pentru ridicolul de care s-a acoperit atunci cînd a propus „relansarea economică” a Văii Trotușului prin realizarea unui film istoric despre haiducii din vechime, care ar fi înfăptuit „acte de vitejie” prin acele locuri.
Neoficial, se pare că și alți actuali parlamentari au mult de lucrat la propria imagine, dacă se doresc pe listele electorale pe locuri eligibile. Asta din cauză că cei mai mulți dintre aleși au uitat să mai treacă pe la partid, ba unii dintre ei au uitat să-și achite și banala cotizație. Nici membrii simpli de partid, dar nici populația, nu-și amintesc ultimele întîlniri cu parlamentari ca Octavian Opriș, Carmen Moldovan, Melu Voinea, pentru simplul motiv că respectivii au „strălucit” prin absență, deși statul le plătește vizitele în teritoriu. Anonimatul în care trăiesc acești parlamentari PSD este dovedit și de absența lor totală din presa locală, care nu a avut cum să scrie nici un cuvînt despre acțiunile lor în Bacău, din cauză că și activitatea aleșilor este sau se apropie de zero. (Elena SOLOMON, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns