• un tînăr cu patru clase a măcelărit doi pelerini din Koln, plecați la Mormîntul Sfînt de la Ierusalim • din toată avuția nemților, tîlharul a luat un aparat foto, un clește și opt CD-uri, deși în cort existau și alte obiecte de valoare • agresorul a fost descoperit cu ajutorul detectorului de minciuni
După cum menționam în numărul de ieri al „Ziarului de Bacău”, polițiștii și procurorii băcăuani au reușit să-l identifice și să-l aresteze într-un timp record pe autorul tîlhăriei de o cruzime rar întîlnită, care s-a petrecut joi noaptea într-un lan de porumb de pe raza comunei Sascut. Bernhard Eitelgorge, de 50 de ani și Irmgard Hedwig Kall, de 49 de ani, doi pelerini nemți plecați din Koln la Mormîntul Sfînt de la Ierusalim, au fost pur și simplu mutilați de Ovidiu Ionel Iosub, de 22 de ani, un localnic cu numai patru clase.
Cei doi au atras atenția tîlharului cu o zi în urmă, pentru că ieșeau din tiparele unor turiști obișnuiți. Nemții mergeau pe jos, pe lîngă o căruță în miniatură plină de zorzoane, la care trăgeau agale doi catîri. Pentru ca circul să fie complet, pelerinii erau însoțiți de doi cîini, care alergau în fața teleguței, iar un catîr purta pe spinare o cușcă de răchită în care erau închise două pisici. Pentru localnici, cei doi turiști păreau a fi venit din altă lume. Tocmai pentru că erau așa de ciudați, pelerinii și-au așezat tabăra într-un lan izolat de porumb, fără să le treacă prin cap că ar putea fi atacați. A fost necesar însă să străbată peste 2.000 de kilometri prin toată Europa, pentru ca inevitabilul să se producă în România, undeva la marginea Sascutului.
Antonia Enache, o femeie de 46 de ani, din localitate, este cea care joi dimineața i-a descoperit pe cei doi nemți în corturile lor, cu capetele zdrobite. Bernhard Eitelgorge și Irmgard Hedwig Kall au fost transportați de urgență la Spitalul Județean din Bacău, de unde au fost transferați în Clinica de Neurochirurgie din Iași. Bărbatul era conștient, în timp ce femeia era în stare de comă profundă.
Polițiștii au audiat 50 de posibili suspecți
Pentru polițiștii din Sascut, dar și pentru cei de la Serviciul Judiciar, imediat după descoperirea turiștilor mutilați a început numărătoarea inversă. Imediat s-a instituit un comandament la poliția din localitate, iar ancheta a fost condusă personal de colonelul Gheorghe Gavrilă, adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Cercetările polițiștilor erau îngreunate și de faptul că, aparent, nu jaful părea a fi mobilul atacului. Lucrurile personale din cort și din căruță ale celor doi pelerini nu erau împrăștiate, așa cum ar trebui, dacă atacatorii ar fi vrut să-i tîlhărească, iar asupra lor a fost găsită suma de 480.000 de lei și o verighetă de aur într-unul din corturi. Alături de acestea mai erau destule lucruri de valoare, obiecte personale, scule și fel de fel de obiecte care nu au fost furate. Timp de trei zile, au fost audiate nu mai puțin de 50 de persoane, din care, încet- încet, s-a format un cerc de suspecți. O simplă informație, furnizată de un grup de tineri, care au spus că miercuri noaptea, la ieșirea din crîșmă, Ovidiu Iosub a spus că „merge să-i rezolve” pe nemți, i-a pus pe anchetatori pe urma principalului suspect. El, împreună cu alți trei tineri, au fost supuși testului cu detectorul de minciuni, care a stabilit că Iosub era singurul nesincer din cei chestionați. Proba nu era însă elocventă, motiv pentru care polițiștii au efectuat o percheziție la domiciliul tînărului, unde au descoperit un aparat foto digital, un clește multifuncțional și opt CD-uri. Toate acestea aparțineau victimelor. În fața acestor probe, procurorul a emis sîmbătă, pe numele lui Ovidiu Iosub, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile, sub acuzația de tîlhărie urmată de vătămarea gravă a victimei. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este de 15 ani de închisoare. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns