Joi, la sala de sport a Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, a fost organizat un meci de oină și a fost susținut un program artistic de către majoretele liceului. Acțiunile sunt incluse în proiectul „Obiceiuri românești ieri și azi. Tradiție și modernitate”, accesat de Asociația Oblio, cu finanțare de la Comisia Europeană, prin programul „Tineret în acțiune”. La proiect au participat și Colegiile „Letea”, „George Apostu” și „Mihai Eminescu”.
„Proiectul își propune să promoveze arta, cultura și sportul tradițional românesc. Tinerii au tendința tot mai mult să se îndrepte spre obiceiurile occidentale și din acest motiv, prin acest proiect, încercăm să-i îndrumăm spre obiceiurile românești, să le arătăm că și sporturile noastre sunt frumoase. Avem și o expoziție cu vânzare de produse realizate de elevi – oale, ulcele, ceramică, pictură pe sticlă și lemn, măști. De asemenea, elevele din aceste licee au făcut sărmăluțe și plăcinte poale-n brâu. Banii obținuți din vânzarea acestor produse vor fi folosiți pentru cumpărarea de rechizite pentru copiii cu dificultăți materiale și mingi de oină pentru liceele partenere. Proiectul se încheie în februarie, de Dragobete, și nu de Sf. Valentin, și se va finaliza cu o petrecere”, ne-a declarat Lili Adochiței, coordonator proiect. (Cătălina CHIFU)
scoala a zis
sarmale obicei romanesc??? toti oamenii fara nicio pregatire temeinica fac proiecte. se mai documenteaza cineva?
birini a zis
Se stie ca sarmalele, ca denumire provin de la turci, la noi se numeau „galuci” si fac parte din bucataria romaneasca, nu la etimologia cuvantului se refereau ci la obiceiurile culinare romanesti! Galucile (sarmalele, numite astfel in contemporaneitate) sunt romanesti! Si despre traditie si obiceiuri romanesti din ziua de azi era vorba!
Poate va documentati si aflati ca produsul romanesc a ramas cu denumire turca (sau sarba). Daca azi au ramas cu denumirea „sarmale” nu mai fac parte din bucataria romaneasca? Se pare ca nici costumele lor populare nu sunt imprumutate de la bunica ci sunt adaptate zilelor noastre.
Carcotiti, nu va sfiiti! Si felicitari celor care continua sa faca proiecte si tinerilor entuziasti care participa!