• 73 la sută dintre elevii din clasele a opta vor să urmeze liceele și doar 27 la sută intenționează să se înscrie la școlile de arte și meserii • cel mai solicitat liceu teoretic este Colegiul Vasile Alecsandri, iar în topul colegiilor care au și filieră tehnologică conduce, detașat, Colegiul Economic • cel mai neinteresant pentru elevi dintre liceele băcăuane este Grupul Școlar Letea • școlile de arte și meserii de la țară sînt foarte puțin căutate
Mai bine de jumătate dintre elevii înscriși în clasa a opta la școlile din județul Bacău preferă să se orienteze spre filiera teoretică de la liceele băcăuane. Statistica privind opțiunile elevilor relevă faptul că aproximativ 54 la sută din elevi vor să urmeze liceul la clasele cu profil real sau uman, circa 36 la sută din cei 6.327 de elevi luați în calcul vor să urmeze filiera tehnologică, iar restul de 10 la sută se vor orienta spre învățămîntul vocațional. Cît privește orientarea spre învățămîntul liceal, nu mai puțin de 73 la sută din elevi au optat spre această variantă, în timp ce restul de aproximativ 27 de elevi iau în calcul ca la finalizarea cursurilor învățămîntului gimnazial să se înscrie la o școală de arte și meserii. „Față de anii anteriori, exprimarea opțiunilor elevilor nu aduce modificări majore. În continuare sînt preferate liceele cu profile teoretice, ceea ce înseamnă că mulți elevi se gîndesc, în perspectivă, să urmeze o facultate. Destul de mulți elevi nu și-au exprimat opțiunea, așteptînd luarea deciziei pentru momentul în care situația școlară va fi încheiată sau pînă vor fi susținute testele de evaluare”, a precizat Ruxandra Iosipescu, coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău (CJAP).
Stastica întocmită de specialiștii Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău realizează, indirect, un top al liceelor din județul Bacău. Ca și în anii precedenți, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău conduce detașat în topul preferințelor elevilor care vor să urmeze un liceu teoretic. Nu mai puțin de 575 de elevi și-au exprimat intenția de a se înscrie la acest colegiu, cu aproape 100 mai mulți decît se găndesc să se înscrie la Ferdinand (226) și Vrănceanu (226). La toate cele trei colegii renumite din Bacău, cele mai multe opțiuni sînt formulate de elevi pentru profilul matematică- informatică. „Colegiile Ferdinand și Vrănceanu au o populație școlară bine segmentată, în general doar elevii care au șanse de a intra la aceste licee înscriindu-se. Colegiul Alecsandri este preferat de elevi pentru numărul de locuri este mai mare decît la celelalte două colegii renumite din Bacău”, mai spune Ruxandra Iosipescu. Interesant este că, deși de doi ani, la Grupul Școlar Henri Coandă au fost scoase din ofertă profilele tehnologice, mai există încă elevi care vor să urmeze astfel de clase. Pentru filiera teoretică a acestei instituții de învățămînt liceal, doar 125 de elevi vor să se înscrie.
În privința grupurilor școlare care au clase pentru filiera tehnologică, cele mai multe opțiuni au fost exprimate pentru Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău. Circa 500 de elevi vor să urmeze clasele tehnologice ale acestui colegiu, 110 intenționează să urmeze calsele teoretice, iar spre profilurile școlii de arte și meserii vor să se înscrie 139 de elevi. Colegiul tehnic „Anghel Saligny” este următorul în topul preferințelor elevilor, 330 de elevi intenționînd să se înscrie la clasele teoretice și tehnologice, iar 205 pentru școala de arte și meserii. Mult mai puțin elevi și-au exprimat intenția de a urma Grupul Școlar Karpen (172), Grupul Școlar Mangeron (101) și Grupul Școlar de Chimie (91). Liceul Letea a reușit „performanța” de a se clasa pe ultimul loc în topul preferințelor elevilor, doar 57 de elevi intenționînd să se înscrie la această instituție de învățămînt liceal.
Liceele teoretice din Onești își împart aproape în mod egal candidații. Pentru Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Onești au optat 328 de elevi, cu unul mai puțin decît numărul elevilor care intenționează să se înscrie la Colegiul „Grigore Moisil”.
Interesant este că deși în județ au fost înființate în ultimii ani foarte multe școli de arte și meserii, acestea sînt foarte puțin solicitate de elevi. Există școli de arte și meserii în județ, cum ar fi cele de la Satu Nou, Brusturoasa, Solonț, Răchitoasa, Poiana Negri sau Roțiori pentru care nu există mai mult de cinci opțiuni de înscriere. Acest lucru înseamnă că chiar și cu eforturi foarte mari din partea conducerilor clasele nu vor fi putea fi constituite. Așa cum era de așteptat, cele mai căutate profiluri de la școlile de arte și meserii sînt cele de construcții și servicii. Explicația ar fi că, în ultimii ani, cei mai mulți băcăuani care au plecat în străinătate au plecat să lucreze fie în domeniul construcțiilor, fie în domeniul serviciilor.
Studiul privind opțiunile exprimate ale elevilor a fost realizat pentru a ajuta la întocmirea planului de școlarizare din învățămîntul băcăuan pentru anul școlar următor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns