Consiliului Local Bacău a aprobat în ședința de luni acordarea burselor pentru elevii din municipiu. Orice elev cu media generală 8,50 și nota 10 la purtare va avea dreptul la bursă de merit. La propunerea consilierilor locali liberali, a fost majorat cuantumul burselor de merit și au fost menținute premiile pentru elevii care obțin 10 la examenele naționale.
La propunerea consilierului Gabriel Lupu (PNL Bacău), valoarea burselor de merit a fost modificată, în funcție de notele elevilor:
– elevii cu media generală între 8,50 și 9,50 vor primi o bursă de merit de 100 lei / lună;
– elevii cu media generală între 9,51 și 9,99 vor beneficia de o bursă de merit de 150 lei / lună;
– elevii cu media generală 10 vor fi răsplătiți pentru rezultatul lor cu o bursă de merit de 300 lei / lună;
În propunerea inițială a executivului, toate bursele de merit erau de 100 de lei pe lună. Celelalte recompense au rămas neschimbate.
Burse de merit de 100 de lei lunar vor primi și elevii care au obținut locurile I, II și II la etapele județene ale olimpiadelor, concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației, dar și competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național.
Aproape 660 de elevi vor primi burse de studiu de 125 lei pe lună. Sunt vizați elevii de gimnaziu, liceu sau profesional care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care îndeplinesc simultan condițiile: au media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.
Municipalitatea băcăuană va acorda 2200 burse sociale, a câte 150 lei pe lună. Vor primi acești bani elevii de gimnaziu, liceu sau profesional orfani, bolnavi de TBC sau cu alte boli grave, elevii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate întrucât nu au posibilitatea de a studia într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, dar și elevii din familii sărace (ce nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie și care nu dețin terenuri agricole mai mari de 20.000 mp).
Toate aceste burse vor fi acordate în măsura în care Guvernul se va ține de cuvânt și va aloca fondurile necesare.
De asemenea, consilierul Cătălin Crețu (PNL Bacău) a amendat proiectul de hotărâre care, printre altele, prevedea și revocarea premierii elevilor care au obținut anul trecut media 10 la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Amendamentul a fost adoptat, HCL nr. 124/2020 rămâne în vigoare și astfel, elevii merituoși își vor primi premiile la valoarea propusă de consilierii liberali în anul 2020. Elevii care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională vor fi recompensați cu 2.500 de lei, în timp ce elevii care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat vor fi premiați cu 3000 de lei.
„Îi adresez mulțumiri și colegei Violeta Urban pentru susținerea proiectelor din izolare, prin intermediului votului telefonic. În perioada imediat următoare am în vedere un proiect de hotărâre prin care să corectăm câteva aspecte ce țin de taxele percepute la Bazinul de înot cu scopul promovării sportului de performanță și inițierii în înot”, a declarat după ședință Gabriel Lupu, consilier local liberal.
vlad tepes a zis
Lista educatoarelor, invatatorilor/profesorilor care si-au dat sufletul ani de zile pe ogorul invatamantului bacauan ati bagat-o la fundul cosului de gunoi? Ce stima/ recunoastere si onoare li se cuvine!Ca premiul…s-a dus pe ….
Mihai S. a zis
Au muncit cumva pe gratis?
De ce unora li se pare ca sunt buricul pamantului?
Mihai S. a zis
Trebuie sa dezvoltam educatia, sa investim in educatie. Ca si in sistemul sanitar, si in cel educational, marirea salariilor nu au imbunatatit sistemele.
Mai demult in sistemul juridic s-au pompat bani, salariile sunt imense pentru Romania, beneficii (exemplu: judecatorilor li se platesc lucrari stomatologice), pensii speciale ametitoare (cea mai mare de cca. 750 milioane lei vechi), vacante multe si lungi.. etc, dar procesele dureaza ani de zile, multi infractori scapa, pedepsele sunt mici …
Trebuie sa investim in scoli, in tehnologie, modernizarea invatamantului, schimbarea programelor, eliminarea multor ore inutile, schimbarea invatamantului pe baza de memorie in invatamant creativ si bazat pe descoperirea aptitudinilor fiecarui elev.
Materiile optionalele in Romania s-au implementat defectuos, e nevoie de educatie financiara in scoli, sexuala, educatie civica pe bune (nu ce-i acum) facute de specialisti nu de novici, schimbatea sistemului de titularizare (acum e o mizerie).
P.S. O doamna (ii zic asa din obisnuinta, ca nu prea a arata) se plangea ca salariilor profesorilor din Romania sunt de 4 ori mai mici decat a celor don Finlanda. Duduie, majoritatea coplesitoare a salariilor de aici sunt de 5-6 ori mai mici decat cele din Finlanda. Egoism (asa zic eu, ma intereseaza doar breasla mea, nu tu alte categorii, economia, pandemia). De unde egoism: lipsa educatie si bun simt.
P.P.S. Rog pe cei din sistemul de invatamant sa se abtina si sa nu comenteze la comentariul meu.
Doamnelor profesoare/invatatoare vedeti ca va miros.
Invatati sa va obisnuiti sa fiti criticati, noi (elevi si parinti) suntem „clientii” vostri si va spunem ca nu prea faceti treaba buna. Voi va tot evaluati si sunteti cam narcisisti. La testele Pisa sau altele similare, Finlanda e printre primele si Romania destul de departe spre coada.