Florentin RADU
Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, operator național al mai multor programe FEE (Foundation for Environmental Education) a lansat o nouă ediție a atractivei campanii „Litter less – Mai curat” din cadrul programului YRE (Young Reporters for the Environment / Tineri reporteri pentru mediu). Câștigătorii premiului I la nivel național pot participa la o misiune internațională de mediu ce va avea loc într-o capitală europeană. Anul trecut, doi elevi și un profesor de la Palatul Copiilor Bacău au participat la misiunea internațională de mediu care s-a desfășurat în Copenhaga.
Lecții de la specialiștii în mediu
Și anul acesta, elevii de la Cercul de Protecția Mediului – Ecologie din cadrul Palatului Copiilor Bacău sunt implicați în acțiuni de aprofundare a noțiunilor legate de mediu și mai ales de protecția acestuia. Astfel, tinerii preocupați de sănătatea mediului în care trăiesc vor urmări încercând să ințeleagă fenomenul de generare a deșeurilor de către cetățeni. În plus, ei se vor strădui să înțeleagă modul în care se realizează gestionarea acestor deșeuri, ce se face bine în acest proces, ce ar mai putea fi îmbunătățit, pentru ca realitatea înconjurătoare să se schimbe în bine și din acest punct de vedere. Elevii au observat mai întâi realitatea înconjurătoare și au analizat cifrele furnizate de autoritățile din domeniul reglementării și gestionării problemei deșeurilor. Ei au discutat cu Maria Ionos, consilier la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Bacău, pe subiectul închiderii celor șase depozite de deșeuri neconforme din județ și construirea actualului depozit ecologic, cu fonduri europene, ca parte integrantă a proiectului «Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bacău». Investiția, în valoare de 20 milioane euro, din care 15 milioane euro nerambursabili, a rezolvat o problemă importantă de mediu: contaminarea pânzei freatice cu contaminanții din deșeurile supuse degradării în timpul depozitării. Stația de epurare a levigatului, pe care elevii au văzut-o în funcțiune, o adevărată bijuterie tehnologică își face treaba cu succes, apa rezultată la sfârșitul procesului de epurare având aspectul și proprietățile fizice și chimice ale unei ape potabile, spun micii ecologiști.
Depozitul ecologic de deșeuri, bun, dar nu de ajuns
Echipa de elevi s-a deplasat la depozitul ecologic de deșeuri de la firma Soma, operatorul de salubritate al orașului Bacău, pentru a vedea pe viu aspectele cu care se confruntă cei care gestionează în prezent această problemă. „Oricât de multe celule de depozitare ecologice s-ar construi la marginea orașului, acestea nu vor fi suficiente atâta timp cât nu se va face o colectare selectivă adevărată a deșeurilor. Pentru aceasta e nevoie de o conștientizare avansată a populației, în special a celei adulte, care manifestă o reticență foarte mare în privința colectării selective a deșeurilor”, a fost una dintre concluziile la care au ajuns elevii de la Cercul de ecologie din cadrul Palatului Copiilor Bacău. De altfel, acest fapt a fost constatat încă de anul trecut, când aceeași echipă a aplicat și analizat un chestionar pe un eșantion de populație reprezentativ, chestionar ce a vizat comportamentul populației în privința colectării selective a deșeurilor generate de cetățeni. Elevii cred că prin închiderea depozitelor locale, s-au rezolvat probleme locale acute, însă, din păcate, acestea au generat la rândul lor alte probleme. „Transportarea cantităților impresionante de deșeuri din tot județul la depozitul ecologic de lângă oraș – aproape 600 de tone zilnic – înseamnă printre altele mutarea gunoiului din mediul rural în cel peri-urban. Transportul în sine reprezintă consum de resurse, consum de energie și implicit generare de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră ce conduce la accentuarea fenomenului încălzirii globale”, susțin elevii.
68 de litri de apă pentru spălarea unui bidon de tip PET murdărit
Pe de altă parte, deșeurile reprezintă o adevărată resursă pentru industriile reciclatoare, dar pentru a fi atractive este necesar să ajungă la procesator cât mai selectate. Așa elevii au aflat că pentru a curăța un bidon de tip PET murdărit sunt necesari 68 litri de apă, adică jumătate din necesarul mediu zilnic al unui om care trăiește în zona noastră. Lipsa sau nefuncționarea unității de sortare a deșeurilor înainte de depozitarea deșeurilor care duce la umplerea într-un ritm alert a celulei de depozitare, compostarea deșeurilor organice în gospodăriile individuale care ar putea duce la o scădere accentuată a cantității de deșeuri transportate la depozitul ecologic, precum și distribuirea de lăzi de compostare gospodăriilor individuale din mediul rural prin programul „BioAgreabil” prin care s-a urmărit reducerea cantitativă a deșeurilor la sursă sunt alte concluzii la care au ajuns elevii de la Palatul Copiilor. Ei propun promovarea unor acțiuni de conștientizare avansată a populației rurale asupra beneficiilor realizării de compost în propria gospodărie și promovarea tehnicilor necesare în acest scop, în condițiile în care 48 la sută din deșeurile casnice sunt din categoria biodegradabilă. „În plus, gospodarii ar economisi resurse financiare considerabile producând ei înșiși îngrășământul natural necesar pentru cultivarea de legume, mai naturale și probabil mai gustoase”, susțin elevii băcăuani. În prezent, se valorifică într-o proporție satisfăcătoare deșeurile de tip PET prin efortul voluntarilor pauperi care au găsit în această îndeletnicire o formă de supraviețuire. Un preț de achiziție stimulativ și pentru celelalte tipuri de deșeuri reciclabile ar conduce la un indice de reciclare superior și un aspect al mediului îmbunătățit. În prezent, elevii Cercului „Protecția Mediului – Ecologie” de la Palatul Copiilor Bacău și coordonatorul lor, prof. Dumea Nela, sunt implicați în diverse activități tematice, participând la igienizarea spațiilor naturale din jurul orașului prin programe de tipul „Let’s do it!”, la plantarea de puieți sau la promovarea și sprijinirea conservării biodiversității.
Lasă un răspuns