Eliminarea sprijinului financiar de la Buget pentru industria zootehnica, din 2010, trezeste ingrijorare printre jucatorii din domeniu. Societatea Agricola, din Bacau, este unul dintre acesti jucatori. Retragerea subventiei va genera, inevitabil, scumpirea carnii de pui cu 25%, de la 1 ianuarie, ceea ce va duce la efecte asupra consumului de carne si, in consecinta, tot asupra vinzarilor industriei de prelucrare a carnii.
Sprijinul financiar acordat de la buget va fi retras conform angajamentelor luate de Romania fata de Uniunea Europeana. Specialistii de la Agricola, cel mai mare producator de carne de pui din tara, spun ca subventia acopera, in fapt, o parte din costuri si isi gaseste reflectarea in pretul la raft al carnii de pui, deci este o forma de protectie sociala. Eliminarea subventiei la carnea de pasare, de 1,6 lei/pasare, la care se adaugă eliminarea subventiei la valoarea creditului pe ciclul de producţie, de 30%, genereaza o crestere cu aproximativ 25% a costului de productie, in conditiile erodarii profitului net pina la limita. „Acest lucru – spune presedintele societatii Agricola, Grigore Horoi – este evident în contextul în care industria avicola din Romania este foarte performanta. Performantele realizate de acest sector economic sint la nivelul cel mai inalt din Europa. Prin urmare, nu exista solutii de reducere a costurilor si, in consecinta, singura solutie de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft cu aproximativ 25%”.
Costuri reduse la limita
Incă din primele zile ale anului 2009, anticipind efectele crizei economice, producatorii din industria carnii au procedat la masuri drastice de reducere a costurilor, la eficientizarea activitatii, prin reorganizare, chiar si la reducerea fortei de munca. Desi in 2009 piata carnii de pui a inregistrat o usoara crestere in volum, in comparatie cu 2008, pretul mediu pe kilogramul de carne are un trend usor descrescator in ultimele luni. O treime din volumul vinzărilor in comertul modern (conturile internationale si marile retele de magazine) este reprezentat doar de carcasa de pui, ceea ce insemna ca exista o tendinta de orientare a consumatorilor catre produse mai ieftine – tendinta fireasca in contextul scaderii accentuate a puterii de cumparare a populatiei ca efect al crizei economice accentuate. Prin urmare, o creştere a pretului la raft cu 25% in 2010 va avea probabil consecinte sociale si economice negative mai accentuate chiar decit efectele pe care criza economica le-a generat pe parcursul acestui an.
Solutii alternative la subventii
„In consecinta – a mai spus Grigore Horoi -, Agricola Bacau sustine cu fermitate necesitatea gasirii unor solutii alternative la subventiile care vor fi eliminate. In acelasi timp, facem apel la toti partenerii de afaceri, furnizori, finantatori si, mai ales, distribuitori, sa gaseasca intelegere pentru situatia dificila pe care o traverseaza industria noastra si sa sporeasca efortul de a gestiona eficient aceasta situatie. Insistam pe implicarea tuturor factorilor decizionali, inclusiv a celor guvernamentali, pentru a identifica cele mai potrivite solutii dedicate unei industrii in care s-a investit foarte mult si care a atins un nivel foarte inalt de performanta”. Citeva dintre consecintele cresterii pretului la carnea de pui sint scaderea consumului de carne, ca efect al diminuarii accentuate a veniturilor populatiei, in ciuda tendintei manifestate de consumatori in ultimii ani de a achizitiona un produs mai ieftin si mai sanatos (in comparatie cu carnea de porc sau de vita), scaderea vinzărilor in lanturile mari de magazine, care va conduce la diminuarea performantei acestora si a posibilitatii de dezvoltare pe termen mediu, si scaderea vinzarilor de produse avicole romanesti, care va genera o crestere a importurilor, in special de produse percepute drept secundare în tarile UE (pulpele de pui congelate), si care va constitui principala cauza a falimentului multor companii din industria autohtona si a «importului de somaj».
Lasă un răspuns