Menținerea sănătății, prevenirea bolilor și curățarea organismului de toxine sînt cîteva din beneficiile pe care organismul le resimte după cîteva săptămîni de post alimentar. Există multe opinii despre canoanele care trebuie respectate în timpul postului alimentar, la fel cum există tipuri de posturi. De ce, cînd și cît este indicat să se țină post, se întreabă mulți dintre noi.
Un regim alimentar bazat exclusiv pe alimente de post poate fi utilizat în scopul înlăturării mucusului din tractul intestinal și al pietrelor de la vezica biliara. Înainte de a începe acest post este indicat, însă, să fie consultat un medic sau un specialist în nutriție.
În cazul unor afecțiuni, cum ar fi diabetul, acest regim alimentar trebuie ținut sub atenta supraveghere a unui specialist. Fără permisiunea medicului este mai prudent să evitați regimul alimentar. Respectarea acestui tip de post, în mod normal, va conduce la mărirea cantității de energie din corp și la o mai bună absorbție a alimentelor din intestine.
Etapa de pregătire
Corpul trebuie pregătit pentru perioada de post. Dacă veți începe
să postiți fără o pregătire corespunzătoare, acest lucru va “rupe”
ritmul natural al metabolismului. Nu acesta este scopul postului. Scopul este curățarea corpului de toxine și de îmbunătățirea sănătății, în general.
Dacă sînteți un consumator “înrăit” de carne, brînză, grîu, lactate (lapte, iaurt, smîntînă, unt), zaharuri (carbohidrați), dulciuri, ouă și ciocolată, perioada de pregătire va fi mai lungă decît în cazul unei persoane care consumă cîte puțin din aceste produse sau chiar deloc. Pregătirea constă în eliminarea gradată din dieta zilnică a acestor alimente producătoare de mucus. Consumînd de două ori pe zi o salată din varză verde, conopidă, țelină, usturoi și ceapă, a cărei rețetă o prezentăm mai jos și bînd 6-8 pahare cu apă zilnic veți regla ritmul scaunelor la trei pe zi. În momentul cînd toate alimentele producătoare de mucus au fost eliminate din dietă, veți alege singur momentul cînd să treceți la următorul pas. Acum puteți începe să postiți cu adevărat, pentru a vă curăța de toxine sîngele, ficatul, limfa, celulele corpului și să eliminați eventualele pietre din vezica biliară.
Alimentele ce trebuie consumate în timpul postului
Dieta este compusă din legume crude, sucuri, fructe și semințe. E
foarte indicat să consumați suc proaspăt de mere, nepasteurizat.
Scopul este eliminarea toxinelor și nu adăugarea altora în timpul
postului. Sucul de mere poate fi diluat cu apă de izvor în părți
egale. Trebuie să beți cîte opt pahare cu suc pe zi și să mîncați cel puțin un castron cu salată pe zi. Apa se poate consuma în orice cantitate.
Ingrediente: varză verde, conopidă, țelină, usturoi și ceapă.
Amestecați cantități egale de varză și conopidă rase. Amestecul se
poate păstra într-un recipient închis timp de o săptămînă. Înainte de consum, se adaugă țelina rasă (usturoiul și ceapa sînt opționale). Se mai pot adăuga semințe crude de floarea-soarelui. Puteți adăuga, de asemenea, ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline, oțet de mere, apă și verdețuri după gust. Această salată poate fi consumată împreună cu alt fel de mîncare sau poate reprezenta singurul aliment în timpul postului.
Dacă nu consumați această salată, va trebui să faceți clismă în fiecare seară, pentru a alimina toxinele din colon. Nu uitați că, în timpul postului, corpul se curăță de toxine iar multe dintre ele ajung direct în colon. Dacă nu sînt îndepărtate, toxinele din ficat, sînge și glandele limfatice vor produce un dezechilibru în organism mult mai mare decît cel existent înaintea perioadei de post. Cu o zi înaintea începerii postului, mîncați doar fructe crude. Beți
multă apă și sucuri de fructe. Tineți post trei zile cu sucuri și salată.
După terminarea postului, prima ma să trebuie să fie orez și legume fierte. Organismul va răspunde mai bine decît dacă ați consuma mîncare obișnuită.
Pietrele din vezica biliara
Miezul unei astfel de pietre conține un amestec de colesterol, bilirubină și proteină. Una dintre cauzele formării pietrelor din vezica biliară o reprezintă consumul ridicat de zaharuri. Majoritatea consumatorilor de alimente bogate în carbohidrați “dețin” cîteva astfel de pietre. Un alt tip este reprezentat de pietrele formate din calciu. Pentru fiecare tip este nevoie de un alt suc în timpul postului. Pentru primul tip de pietre se folosește sucul de post de mere, descris mai sus. Pentru pietrele de calciu se folosește postul cu suc de lămîie și apă. Dacă sînteți consumator de carne, beți mult sifon, aveți un metabolism acid sau ați fost diagnosticat cu pietre de calciu, folosiți sucul de lămîie și apă timp de trei zile. Este strict interzis să adăugați zahăr. Acest lucru ar deranja echilibrul zahăr-insulină și ar produce hipoglicemie persoanelor care nu sînt hipoglicemice de obicei.
Eliminarea pietrelor
În dimineața celei de a treia zi, luați 100 grame de ulei de măsline. Beți apoi o ceașcă de apă caldă în care ați stors
zeama de la una sau două lămîi. Așezați-vă în pat pe partea
dreaptă, cu genunchii ghemuiți spre piept și stați liniștiți preț de cîteva ore. În mod normal, primul scaun trebuie să apară în următoarele 3-4 ore. În această zi, trebuie să stați mai mult în pat sau cel puțin în casă. Continuați să beți cîte o ceașcă de apă caldă în care ați stors o lămîie sau două.
Cît de des se postește
Este indicat să postiți cel puțin de două ori pe an (Postul Paștelui și al Crăciunului), atunci cînd se produce schimbarea dietei în funcție de anotimpuri. Dacă doriți să postiți mai des. trebuie să aveți foarte multă grijă. Mulți oameni postesc lunar, alții la sfîrșitul fiecărui anotimp. Dacă vă simțiți corpul plin de toxine, e bine să țineți post ori de cîte ori e nevoie. Dacă doriți să postiți o zi pe săptămînă, trebuie să țineți cont că aveți nevoie de trei zile pentru acest lucru: o zi pentru pregătire, una de post propriu-zis și încă una ce reprezintă așa numita “perioadă de stingere a postului”, care trebuie să fie egală cu perioada postului propriu-zis. În multe cazuri ,nu este prea înțelept să postiți astfel, deoarece vă secătuiți corpul de energie. Dacă totuși doriți să faceți acest lucru, este bine să consultați un medic. (E.S.)
Lasă un răspuns