Duminica seara, 29 mai 2011, in jurul orei 23.00, o copila de 16 ani din Bacau a ajuns in coma in spital dupa ce, se pare, a consumat substante interzise („etnobotanice”). Aceasta si-a pierdut consiinta in timp ce se afla in padure, cu sora ei de 19 ani si un prieten, ambulanta fiind solicitata de cei doi din urma. Medicii au reusit sa ajunga la ea, dupa mai bine de o ora, mergind cu targa in miini, pe jos, prin padure, accesul cu ambulanta fiind imposibil.
„Fetita era in coma de gradul I, a fost internata de urgenta la terapie intensiva. I s-a administrat o perfuzie intravenoasa, iar dupa doua-trei ore si-a revenit”, a spus dr. Aurelia Taga, reprezentantul Spitalului de Pediatrie Bacau. In cursul diminetii de ieri, a precizat aceasta, pacienta isi revenise total, vorbea, era reactiva, iar rezultatele analizelor au aratat ca fata este in afara oricarui pericol. Cazul copilei este inca unul din nenumaratele care se inregistreaza tot mai des in spitalele bacauane si nu numai.
Adevaruri nespuse
„Copii de clasa a X-a, a XI-a, care au avut rezultate scolare exceptionale, dar care acum au abandonat scoala, studenti la medicina, chiar si ingineri. Familii disperate. Au pierdut totul din cauza «etnobotanicelor». Adevarul, insa, este ca pina nu vezi, nu crezi”, sint vorbele dr. Carmen Covrig, medic primar psihiatru, Sef Sectie Psihiatrie, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau.
Adevarul este si ca nimeni nu vrea inca, pe deplin, sa vorbeasca deschis despre asta. Se vorbeste, dar „neoficial”. Parintii copiilor, conumatori sau nu, refuza inca sa vada, sa creada, sa recunoasca pina in ultima clipa, existenta acestei probleme.
Prietenilor consumatorilor, poate, le e frica. Profesorii tac pentru ca, poate, nu vor sa afecteze imaginea si renumele institutiei in care predau. Intre timp insa, cu fiecare zi, oameni de linga noi se transforma din ei insisi, in „iluzii”, pina la a disparea chiar cu totul. Lasind in urma lacrimi, regrete si o furie de nestavilit la adresa celor care au permis, din scop pur comercial(?), sa se intimple toate acestea. Toate, prea tirzii.
Livrari „la domiciliu”, medici „neputinciosi”
„M-am trezit chiar pe holul sectiei cu persoana care livra substante din acestea, pacientilor internati. Ne-a spus ca «am primit comanda de aici, pentru produse». Pentru ca, sa fim realisti, magazinele au fost teoretic inchise si o serie de substante interzise, dar alte si alte substante apar si se comercializeaza pe internet”, spune dr. Covrig.
Aproape toti pacientii care in 2010 au ajuns o data in Psihiatrie cu consum declarat de „etnobotanice” au revenit. „Revin in sectie, de la «etnobotanice», mai repede decit consumatorii de droguri clasice”, continua cadrul medical. Problema este ca in cazul „etnobotanicelor” – „substante care nu au nici o legatura cu cercetarea sau colectionarea unor plante, asa cum se spune, ci sint substante pur chimice”, explica reprezentantul Psihiatriei, SJU Bacau – chiar si medicii ajung sa ridice, de multe ori, „neputinciosi” din umeri .
Aceasta pentru ca substantele continute de „pliculete” sint mereu altele, amestecate, iar multe dintre ele nu pot fi depistate medical. Nu exista, practic, simptome clare in cazul consumatorului de astfel de substante, aceasta ducind la „neputinta” interventiei medicale, o neputinta care nu are nimic de-a face cu profesionalismul.
Problematica pina recent „drogurilor legale” este noua, neexistind o opinie medicala clara asupra efectelor acestor substante odata ingerate, fumate sau prizate, asupra organismului, nici pe termen scurt, nici lung.
Acesta este semnalul de alarma pe care, inca de la aparitia unor astfel de produse pe piata, incearca sa-l traga medicii pentru posibilii consumatori. Lumea medicala nu poate aprecia inca, ce ar trebui sa faca si cum in fata unui pacient consumator de „etnobtanice”, cert fiind doar ca efectele consumului lor se vor vedea in timp. Iar riscul cel mare nu este la cei carora li se face rau dupa prima experienta, pentru ca tocmai panica, urmare a raului, ar putea duce la diminuarea tentatiei de a mai incerca substantele.
Riscul mai mare este pentru consumatorii care nu au avut din prima reactii adverse si care vor fi tentati sa continue ingerarea lor. Cu atit mai mare este riscul pentru consumator, cu cit substantele sint combinate cu alcoolul. In plus, consumul de drog poate fi factor precipitant in aparitia unor tulburari ulterioare, inclusiv de personalitate. Si daca de consum -se poate spune- te poti „vindeca”, tulburarea de personalitate ramine, explica specialistii.
Morti „sanatosi”
In 2010 au intrat in evidentele Sectiei de Psihiatrie, SJU Bacau, ca si consumatori declarati de „etnobotanice”, 68 de pacienti. Alte doua cazuri soldate cu deces au fost puse pe seama consumului de astfel de substante. In fata lor, medicii s-au aratat neputinciosi. Un caz este al unui barbat de 33 de ani, altul, al unui tinar de 22 de ani care a decedat in accident de masina, aflindu-se la volan sub influenta substantelor etnobotanice.
„Am avut un pacient de 33 de ani, anul trecut, ajuns in urgente dupa ce mama sa a chemat salvarea. Era agitat, alb ca hirtia, varsa si spunea ca simte ca moare „, a povestit dr. Carmen Covrig, sef sectie Psihiatrie, SJU Bacau. Medicii au insistat sa le spuna ce a consumat – simptomele aratau ca, cel mai probabil, era sub influenta unor substante, chiar daca nu se stia despre ce substante este vorba – dar tinarul a refuzat.
Mai mult, mama acestuia s-a aratat indignata de „insinuarea” medicilor „ca fiul ei ar fi consumator de droguri”. „La citeva minute, pacientul a intrat in stop cardio-respirator. In mai putin de trei minute, echipa de cardiologi a intervenit. S-a facut resuscitare o ora jumatate si s-au depus eforturi din partea cadrelor medicale pe care nu vi le puteti imagina”, a continuat dr. Covrig. Fara rost. Barbatul a decedat.
S-a efectuat necropsia, iar analizele au fost trimise si la Iasi, si la Bucuresti. „Rezultatele au aratat ca pacientul era «sanatos». A fost vorba despre o asa-zisa «necropsie alba». Nu ne putem pronunta daca, in cazul in care ne-ar fi declarat substanta ingerata, l-am fi putut salva, dar era o sansa. Sint substante care, pur si simplu, provoaca disfunctionalitate organismului si dispar, neputind fi identificate. Acesta este marele pericol al consumului de «etnobotanice»”, a spus dr. Carmen Covrig.
Statisticile nu reflecta, intotdeauna, adevarul
Statisticile si cercetarile realizate in 2010 de catre specialisii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consilierea Antidrog (CPECA) Bacau arata ca numarul celor care au accesat serviciile oferite de Centru anul trecut este de patru ori mai mare fata de anul 2009, iar pentru 81% dintre cei care au apelat la specialistii de aici, substanta de consum a fost de tip „etnobotanic”.
Studiile realizate la centru arata ca virsta de debut a consumului este de 15 ani si ca 96% dintre consumatori provin din mediul urban. Nici macar toate aceste date, ingrijoratoare de altfel, nu reflecta, insa, adevarul in totalitate. Pentru ca, in realitate, numarul consumatorilor este mult mai mare, din ce in ce mai mare. O recunosc chiar cei implicati in prevenirea si combaterea consumului de droguri, de la organizatii nonguvernamentale, la cadre medicale si institutii abilitate.
„Interzicerea «magazinelor» pe piata bacauana a scazut numarul pacientilor care au ajuns la noi de la inceputul anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta nu inseamna ca a scazut si numarul consumatorilor. Cei mai multi dintre pacienti, practic, nu mai declara in urgente ce au consumat sau daca au consumat, substantele fiind trecute acum in lista celor interzise”, a spus. dr. Carmen Covrig, medic primar psihiatru, sef Sectia Psihiatrie, SJU Bacau.
Cine este de vina pentru ruinarea atitor vieti si daca se stiu totusi vinovatii, cine are puterea sa-i arate cu degetul si sa-i faca sa-si asume vina si daca se reuseste si asta cine garanteaza ca problema va putea fi vreodata definitiv solutionata? Ramin aceste semne de intrebare chiar daca se dau legi , chiar daca se mediatizeaza identificarea/anihiliarea retelelor de traficanti si cazurile de decese din cauza consumului de droguri si chiar daca exista o colaborare buna intre toti actorii societatii implicati in astfel de probleme. Sa fie exlusiv raspunsul, in educatie si „liberul arbitru”? Sau pur si simplu in acel „adevarul este ca pina nu vezi, nu crezi?”…
Lasă un răspuns