– devalorizarea leului, in ultima perioada, in raport cu moneda unica europeana i-a pus pe jar pe românii care s-au facut datori la banci in euro n griji isi fac si pensionarii si cei cu venituri mici, care vor trebui sa scoata mai multi bani din portofel pentru un kilogram de carne, un litru de ulei sau pentru o piine
De la inceputul anului, leul a scazut, comparativ cu euro, aproape cu 3 lei (trei mii de lei vechi), depreciindu-se cu aproape opt la suta. Devalorizarea s-a manifestat cam in aceeasi maniera si in raport cu moneda americana, leul fiind mai usor cu peste trei lei (peste 3.000 de lei vechi). Cea mai rapida si mai accentuata scadere s-a inregistrat in ultimele doua saptamini. Fenomenul este pus mai ales pe seama celor petrecute, in ultima perioada, in Statele Unite ale Americii.
Consumam si ne imprumutam prea mult
Specialistii in economie cred ca perioada urmatoare va aduce cu sine o crestere generalizata a preturilor tuturor produselor de baza, de la piine, lapte, oua, pina la produsele alcoolice, cafea si terminind cu produsele electrocasnice. Asadar, efectele se vor resimti cel mai acut in buzunarele cetatenilor. Ananalistii apreciaza ca, din pacate, aceasta crestere a monedei unice nu se va sfirsi prea curind, principala problema a economiei nationale fiind legata si de faptul ca se consuma prea mult, românii se imprumuta la fel de mult, in vreme ce productia este din ce in ce mai scazuta, ca si economisirea. Pina ce românul se va opri din consum si va incepe sa si economiseasca, el va fi nevoit sa suporte efectele imediate ele cresterii euro.
Au plecat americanii, a inceput criza
Mai intii de toate, vor plinge cei care s-au imprumutat de la banci in euro, ratele pe care acestia vor trebui sa le innapoieze fiind din ce in ce mai mari. „Au de cistigat exportatorii si detinatorii de valuta. De cealalta parte, a celor care vor pierde, se afla importatorii si, mai ales, debitorii. Cresc preturile la importuri, cresc si preturile la produsele din galantare. Si totul pleaca de la ceea ce se intimpla in economia americana. La noi, efectele au aparut din cauza ca investitorii americani care au venit in România, evident, cu scopuri speculative, acum se intorc acasa, dupa ce au facut bani frumosi aici. Dupa parerea mea, cred ca autoritatile române de reglementare ar fi trebuit sa le permita investitorilor sa vina in tara cu conditia sa stea aici cel putin un an. Asa, cu ce bani au strins la noi, se duc la ei in America si cumpara tot ce se poate la preturi de nimic”, crede Adrian Savin, directorul Romanian International Bank (RIB) Bacau. In concluzie, mai bine e sa ai datorii in lei, si depozite tot in lei, intrucit esti protejat de fluctuatia valutara.
Si bogatii pling, citeodata…, mai domol, insa
Ca efect al cresterii monedei unice europene, de la anul, vom plati cu totii mai mult la facturile la curent, la gaze, dar si pentru facut plinul la masina, iar viciosii, pentru un pahar de alcool si pentru un pachet de tigari. Asta pentru ca, potrivit Codului Fiscal, valoarea accizelor, aplicate acestor servicii si produse, se calculeaza la cursul anuntat de BNR pentru prima zi lucratoare din luna octombrie a fiecarui an. Pentru prima data, din acest an, acciza se calculeaza dupa cursul stabilit de Banca Centrala Europeana, usor diferit de cel al Bancii Nationale a României, stabilit in 1 octombrie 2008. Prin urmare, indiferent de fluctuatiile financiare, vom suporta acelasi nivel al accizei tot anul. Pina in aceasta luna, s-a aplicat un curs de schimb în favoarea leului, de 3,3565 lei pentru un euro, stabilit la 1 octombrie 2007. De acum incolo, insa, euro fiind cotat, pe 1 octombrie, de catre banca centrala la 3,7348 lei, va creste acciza cu 0,3783 lei. Vor avea accize mai mari combustibilii, energia electrica, de care depinde intreaga populatie a tarii, dar si tigarile, cafeaua, bauturile alcoolice. Din pacate, vor suferi cel mai mult pensionarii si cei cu venituri foarte mici. Vor suporta, e drept, in alta masura, si cei bogati care obisnuiesc sa cumpere produse de lux, respectiv, blanuri, bijuterii, cristale, arme, iahturi etc.
Carburantii dau tonul scumpirilor, in aval
Din pacate, cresterea accizei se va simti si in pretul carburantilor, cu efecte asupra intregii economii. Scumpirea benzinei si a motorinei va determina cresterea cheltuielilor cu transportul marfurilor, care, in final, vor fi incluse în pretul produselor. Acciza la 1.000 de litri de benzina fara plumb va creste de la 327,29 euro, cit este în prezent, la 335,72 euro, deci o majorare cu 14,25%. In lei, asta ar insemna ca acciza platita la benzina creste de la 1,09 lei pe fiecare litru de benzina cumparat de la pompa la 1,25 lei, în 2009. De asemenea, tona de motorina va avea, la anul, o acciza de 283,92 euro, fata de numai 274,62 euro pe tona în 2008. Nu in ultimul rind, vor plati mai mult cei care isi vor aduce masini din afara tarii, intrucit taxa de mediu, fosta taxa de prima inmatriculare, se va calcula tot tinind cont de cursul BNR din prima zi a lunii octombrie.
claudia a zis
ce-i nou in articolul asta?
claudia ???????? a zis
ce ai vrea sa fie nou? in afara de nedumerita de tine, care privesti ca vitelul la poarta…
claudia a zis
un articol trebuie sa aduca ceva nou, ce nu stiu. asa, sa arunci lucruri care sunt cunoscute de toata lumea nu-i greu: uite un exemplu de articol pt voi: masina are patru roti. dati i drumul la scris!