Însoțită de europarlamentarul Dan Nica, șeful delegației social-democrate din Parlamentul European, lidera Grupului S&D din legislativul de la Bruxelles, Iratxe Garcia Perez, se află într-o vizită de 2 zile în România (Isaccea) și Republica Moldova.
Cu acest prilej, potrivit eurodeputatului Dragoș Benea, Garcia Perez s-a întâlnit, luni, cu conducerea PSD, precum și cu miniștrii social-democrați din Guvern, având discuții aprofundate atât pe marginea costului social al crizei umanitare cauzate de războiul din Ucraina, care afectează în mod direct și substanțial România, cât și cu privire la PNRR, plan care – din cauza lacunelor și omisiunilor în elaborare – privează țara noastră de fonduri pentru domenii cheie precum agricultura sau pensiile.
„Concluzia care s-a desprins în urma discuțiilor este cât se poate de pertinentă și, deopotrivă, îngrijorătoare: România se află în prima linie în gestionarea crizei umanitare, motiv pentru care Uniunea Europeană și statele membre trebuie să fie solidare cu noi – o solidaritate care, dat fiind contextul de criză generalizată, trebuie să acopere, urgent, inclusiv lipsurile pe care Cîțu, Ghinea & Voiculescu le-au trecut cu vederea, atunci când – pe genunchi – au elaborat PNRR. Un PNRR în care nu există alocări prevăzute pentru agricultură și irigații; un PNRR care sugrumă pensiile și politicile sociale, concomitent cu creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani”, a anunțat eurodeputatul Benea.
Toate aceste detalii, și multe altele, trebuie indiscutabil „reparate”, astfel încât PNRR să fie, cu adevărat, ceea ce creatorii săi nu au reușit să facă din acest plan: un instrument robust pentru redresarea și reziliența României și nu o pârghie a cărei folosire conduce la creșterea disparităților și inegalităților între regiuni și categorii sociale. Să nu uităm că PNRR a fost o monedă de troc politic la congresele USR și PNL de astă-vară, fiind construit în spiritul cumpărării de voturi prin prioritizarea la finanțare a proiectelor depuse de administrații liberale sau useriste.
În discuțiile cu doamna Garcia Lopez a fost evocată și posibilitatea prelungirii termenului de implementare a proiectelor aferente cadrului bugetar multianual 2021 – 2027, în baza principiului n+4 (nu n+3 ca până acum). Perspectiva de a prelungi cu încă un an termenul limită are drept temeinică justificare faptul că România a ratat startul absorbției fondurilor europene, 2020 și 2021 fiind ani morți în această privință.
– eurodeputatul Dragoș Benea
Dorel a zis
Domnule Benea ,ar fi cazul sa pui mana si sa faci ceva
concret ,inceteaza sa tot iesi in fata reclamand ce altii nu au facut !!!
Suntem satui de vorbe goale !