Cu doar câteva zile înainte de debutul anului școlar 2013 – 2014, Ministerul Educației Naționale a anunțat noi modificări în sistemul de învățământ preuniversitar românesc. Astfel, dacă în urmă cu puțin timp ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că se vor introduce noi forme de examinare a elevilor, la începutul acestei săptămâni acesta a anunțat și modificări legate de calculul mediei de admitere în licee. În cazul celei din urmă, ponderea va fi dată, în proporție de 75%, de media obținută de elevi la Evaluarea Națională, în timp ce media generală obținută de elevi în cei patru ani de gimnaziu va cântări doar 25% din media finală de admitere în liceu. Până acum, în calculul mediei de admitere în liceu, ponderea între cele două era egală.
Măsura a fost luată, a comunicat Ministerul Educației Naționale (MEN), în urma analizei situației la nivel național, plecând de la datele oferite de fiecare inspectorat școlar județean în parte, și în urma căreia a rezultat că există numeroase unități de învățământ la care rezultatele la Evaluarea Națională sunt, în medie, mult mai mici decât rezultatele obținute de elevi pe parcursul anilor de școală V-VIII, fapt ce ar putea indica „o lipsă de exigență, ușurință în acordarea notelor mari la clase – comunică MEN – ceea ce nu poate decât să dăuneze elevilor care, în acest fel, nu își cunosc nivelul real”. Astfel, s-au identificat și în Bacău, alături de alte 24 de județe din țară, diferențe mari, de la două până la 2,5 puncte, în unele unități de învățământ, între mediile obținute de elevi la Evaluare și cele obținute pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, cele din urmă mult mai mari decât cele dintâi.
Alte noutăți pentru noul an școlar sunt legate de evaluarea elevilor din ciclul prinar și gimnazial. Astfel, în anul 2013 – 2014, evaluarea din clasele I – IV și gimnazial se va face pe două niveluri, la clasă și național, „cu accent pe prima”, și la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
În județul Bacău, în anul școlar 2013-2014, se preconizează a fi înmatriculați în învățământul preuniversitar circa 31.000 de elevi la ciclul primar și circa 28.500 de elevi la ciclul gimnazial.
Structura noului an școlar a suferit de asemenea câteva modificări, cea mai importantă fiind că vacanța de iarnă nu va mai fi vacanță intersemestrială. Anul școlar debutează pe 16 septembrie 2013 și se încheie pe 20 iunie 2014, odată cu intrarea în vacanța de vară a elevilor. Cele două semestre vor avea durate aproximativ egale, prima serie de cursuri din semestrul I încheindu-se pe 20 decembrie 2013, din 21 decembrie până pe 5 ianuarie 2014 inclusiv fiind programată vacanța de iarnă. Revenirea la cursuri va fi pe 6 ianuarie 2014, iar în perioada 1 – 9 februarie 2014 va fi vacanța intersemestrială.
Semestrul al II-lea se derulează în perioada 10 februarie – 20 iunie 2014, fiind „întrerupt” în intervalul 7 – 11 aprilie de săptămâna „Școala Altfel”, urmată imediat de vacanța de primăvară, în perioada 12 – 22 aprilie.
Cursurile celei de-al doilea semestru încep pe 23 aprilie, iar de sâmbătă, 21 iunie, până pe 14 septembrie, elevii intră în vacanța de vară. Elevii de clase primare și preșcolarii vor beneficia, în intervalul 2 – 10 noiembrie, de o săptămână de vacanță în plus. Pentru elevii din clasele terminale de liceu, anul școlar se va încheia mai devreme, respectiv pe 30 mai 2014, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 13 iunie.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns