Deshumarea cuviosului Iosif de la Văratec, în prezența ierarhului de la Roman
– sute de băcăuani, alături de pelerini din întreaga țară, s-au închinat zilele acestea la moaștele Cuviosului Iosif de la Văratec – PS Episcop Ioachim Băcăuanul a slujit la Mănăstirea Văratec cu ocazia serbării acestui sfânt, după ce, cu două zile înainte, a participat la dezuhmarea sfintelor odoare
Ctitor al uneia dintre cele mai apreciate și căutate mănăstiri moldave, ucenic al sfântului Paisie de la Neamț, Cuviosul Iosif de la Văratec a revenit în mijlocul obștii pe care a slujit-o. Odoarele sale sfinte au fost dezumate lunea trecută, în prezența Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ierarhul care a scris și acatistul pustnicului ctitor de locașuri sfinte. Evenimentul a avut loc în prezența unei comisii de istorici și medici specialiști, a mai multor călugări și maici, care au constatat încă o dată lucrarea minunată a Duhului Sfânt în viața unuia dintre cei mai apreciați ucenici ai sf. Paisie Velicicovschi. „Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, duminică spre luni, 12 august, înainte de a începe săpăturile la mormântul Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, s-a oficiat Priveghere de toată noaptea. A slujit tot soborul mănăstirii, în prezența obștii de maici. Timp de 12 ore, clericii și maicile s-au rugat pentru a ne bucura de moaștele Sfântului Cuvios Iosif. Odoarele sfinte au fost așezate într-o raclă pentru a fi mai apoi venerate de pelerinii care îl vor ruga pe Sfântul Cuvios Iosif ca să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi“, a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii Văratec. La mormântul acestui cuvios s-a umblat acum 40 de ani, după cum se menționează în istoricul Mănăstirii Varatic.
Astfel, în 1973, odată cu schimbarea pardoselii și a stranelor, maicile au săpat la mormântul sfântului. De față au fost maica Onufria Nechifor, pe atunci muzeograf, și părintele Caliopie Apetrei, de la Mănăstirea Sihăstria. „Cu toții au sărutat sfintele moaște, au vărsat lacrimi și le-au așezat în raclă – a mai spus stareța Mănăstirii Văratic. Se știa încă de atunci că Sfântul Iosif este ales al lui Dumnezeu, mai ales că maicile aveau mare evlavie la cuviosul părinte. La 2 metri adâncime de sfintele moaște s-a găsit și racla originală. De la 1 septembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom începe lucrările de restaurare a Bisericii «Adormirea Maicii Domnului». Atunci se va umbla din nou la mormânt pentru a scoate racla originală care va fi ulterior recondiționată. Astfel, în prezent avem două racle ale sfântului: racla originală și racla mică, unde au fost găsite sfintele moaște”.
De acum înainte, credincioșii care vor ajunge la Mănăstirea Văratec se vor putea închina și la racla cu moaștele Cuviosului Iosif.
Lasă un răspuns