• 146 de agricultori, brutari și mecanizatori au absolvit cursurile profesionale de trei luni organizate de OJCA
Pentru elevii înscriși la cursurile profesionale organizate de Oficiul Județean de Consultanță Agricolă Bacău luni și marți au fost zile mai fierbinți decît anunțau meteorologii. Au fost zile de examen, la capătul a trei luni de cursuri teoretice și de lecții practice, ținute în trei localități ale județului. Febra examenelor i-a cuprins pe cei care au optat pentru meseria de brutar – patiser, pentru cea de mecanizator sau pentru cea de florar. „Cursurile profesionale pentru meserii specifice mediului rural și pentru agriculori – ne-a declarat directorul OJCA Bacău, Viorel Alistar – sînt, de acum, o tradiție la noi. Cei care vin să se pregătească în această formă de învățămînt o fac pentru că au efectiv nevoie de cunoștințe în plus în meseriile pe care și le aleg, dar și pentru că după noile reglementări legale în agricultură nu mai poți ocupa un post de conducere, inclusiv într-o exploatație agricolă, fără asemenea pregătire de specialitate”.
Cei mai mulți dintre cursanții de la OJCA au fost la Dofteana, centrul în care s-au adunat viitorii brutari și patiseri din această zonă, din Comănești și chiar din Dămienești. Nu mai puțin de 107 solicitanți au ajuns luni în fața comisiei de examinare. Lectorii cursului au fost doi ingineri specializați în industria alimentară, soții Emilia și Mihai Caloianu, oameni cu o mare experiență profesională. Cursul a fost început de numai 38 de participanți și a fost, aici, cea de a treia activitate de acest fel, după alte două cursuri de preparatori de lapte și de agroturism ținute anul trecut. Acum, însă, dintre cei 107 participanți din final, 60 au deja locuri de muncă în unitățile de profil din zonă, dar la Dofteana urmează să intre în funcțiune încă o fabrică de pîine. La Bacău, la sediul Stațiunii de Cercetare în domeniul legumiculturii au dat examen, ieri, 18 cursanți. Instructorul lor a fost inginera Marcela Fălticeanu, doctorand în floricultură, iar elevii ei au făcut practica chiar în serele și fermele stațiunii. Tot ieri, au susținut examenul de absolvire 21 de cursanți mecanizatori, la Hemeiuși. Ei au urmat cursul la Grupul școlar din localitate, specializat în pregătirea mecanizatorilor, absolvenții fiind pregătiți pentru a mînui tractorul și utilajele agricole în brazdă, dar au și posibilitatea de a deveni, dacă doresc, tractoriști rutieriști. „Avem de gînd – a precizat responsabilul de curs de la OJCA, dr. ing. Florin Acatrinei – să continuăm cu alte cursuri, din toamnă, în funcție de cerințele factorilor locali. Astfel, avem în vedere un curs de caramangerie – tranșare și, probabil, noi cursuri de agricultori”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns