UPDATE: În urmă cu puțin timp, s-a încheiat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. După reuniune, primarul Bacăului, Cosmin Necula, a făcut următorul anunț:
Încă din weekend, deșeurile de la rampele și platformele de depozitare din municipiul Bacău au fost ridicate – nu am permis ca orașul să ajungă inundat în gunoaie și lucrurile să scape de sub control
Eforturile susținute și diligențele depuse în ultimele zile au determinat operatorul celulei 2, Eco Sud, să redeschidă depozitarea deșeurilor pentru Municipiul Bacău.
Începând de vineri, 25 ianuarie, odată cu întrunirea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, am luat toate măsurile legale pentru a preîntâmpina starea de pericol la adresa populației, prin neridicarea gunoiului din oraș.
În cadrul ședinței de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), am prezentat situația în care se află municipiul Bacău, precum și faptul că nu înregistrăm nicio obligație de plată la depozitarea gunoiului.
CJSU a hotărât convocarea de îndată a factorilor decizionali din cadrul Romprest și Eco Sud pentru a debloca situația creată la nivelul județului Bacău și a permite tuturor localităților bun-platnice să își depoziteze gunoiul în Celula 2.
De asemenea, CJSU a hotărât ca ADIS să meargă până la capăt cu recuperarea sumelor de bani de la primăriile datornice care, prin neplata colectării și depozitării deșeurilor, au adus ADIS în situația de a avea conturile blocate.
Reluarea activității la Celula 2 este un act de normalitate, în condițiile în care oraşul pe care-l conduc nu înregistrează nicio obligație restantă la plata acestui serviciu.
Cetățenii municipiului Bacău nu pot fi puşi în situația de a suporta consecințele gestionării defectuoase, de către ADIS și primăriile din județ, a contractului de colectare şi transport deşeuri.
Municipiul Bacău este un partener de bună credință care-şi va respecta întotdeauna obligațiile asumate.
Știrea inițială:
Criza deșeurilor s-a suspendat pentru zece localități din județul Bacău. Eco Sud a decis luni seara să accepte la groapa de gunoi pe care o administrează mașinile cu deșeuri colectate din localitățile care nu au datorii la depozitare.
Criza însă nu se va încheia total decât dacă toate localitățile din județul Bacău vor adopta un set de decizii urgente și, desigur, dacă nu-și achită datoriile.
De marți, se pot aduce la celula 2 (groapa de gunoi a județului Bacău) deșeurile din următoarele localități: municipiul Bacău (deblocat încă de duminică) și comunele Nicolae Bălcescu, Faraoani, Buhoci, Horgești, Prăjești, Filipești, Luizi Călugăra, Letea Veche și Săucești.
Pentru celelalte 83 de localități ale județului Bacău, criza deșeurilor se prelungește cel puțin până la începutul lunii februarie. Conducerea ADIS, prin membrii Consiliului Director, și-a luat angajamentul că va convinge localitățile rău platnice să-și achite datoriile și să ia și alte măsuri de reglementare a serviciului de salubrizare.
Cea mai mare parte a datoriilor este deținută de localitățile Moinești, Dărmănești (circa 6 milioane de lei). După ce a negat că ar avea datorii, Nicolae Gnatiuc, primarul din Onești, a promis că le achită până la 1 februarie.
Iată cele patru seturi de măsuri care trebuie votate până vineri de consiliile locale:
– acordarea subvenției pentru 2018, care permite stingerea datoriei. Plata sumelor datorate (atât subvenția, cât și taxele restante);
– aprobarea Actului Adițional 1 la Contractul de delegare cu Eco Sud, care prevede introducerea în tarif a taxei de mediu de 30 de lei pe tona de deșeuri, conform noilor prevederi legale;
– aprobarea Actului Adițional 3 la contractul de delegare cu Romprest, care va însemna aplicarea aceluiași tarif pe tonă în urban și rural și un ritm de colectare unic la populație și agenții economici;
– aprobarea Actului Adițional 3 la Documentul de Poziție, privind modul de implementare a proiectului SIMS (Sistem Integrat de Management al Deșeurilor), care prevede plata de către fiecare UAT a propriei cantități de deșeuri, prin intermediul ADIS.
Cele mai multe măsuri trebuie să le ia cele 65 de localități unde colectarea deșeurilor este făcută de Romprest. Cele 28 de orașe și comune unde salubrizarea este făcută de alte firme au de aprobat numai unele dintre cele patru obligații.
„Este responsabilitatea exclusivă a consiliilor locale de a aproba aceste măsuri și e momentul să se renunțe la politicianism, pe subiectul serviciului de salubrizare”, a declarat Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS”.
„Orice UAT care nu va aproba integral aceste documente va genera prelungirea crizei deșeurilor și va fi foarte ușoară identificarea personală a celor direct responsabili”, a mai avertizat Seto. Actul adițional cu Eco Sud nu se va putea semna fără toate cele 94 de Hotărâri (localități plus Consiliul Județean).
Primăriile vor fi forțate de noile prevederi contractuale să colecteze selectiv
Până în prezent, ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) achita cantitatea integrală din sumele virate de UAT-uri, din taxele de salubrizare colectate. Aceste sume s-au dovedit până acum insuficiente, din cauza scăderii numărului de locuitori față de cantitățile colectate. Practic, primarii raportează 430.000 de locuitori, iar din județ se colectează o cantitate de deșeuri cât pentru 730.000 de persoane.
Sumele de plată vor diferi de la lună, pentru fiecare localitate, în funcție de cantitatea de deșeuri. Cei care vor învăța să colecteze selectiv și să recicleze vor avea de câștigat, pentru că sumele de plată vor fi calculate în funcție de cantitate de deșeuri reziduale care va ajunge la groapă, iar costurile cu reciclabilul vor fi acoperite din banii pe care firmele producătoare de ambalaje le vor vira către ADIS.
În prezent, cantirățile de reciclabil este de 1-2% din totalul cantităților, față de ținta legală de 13% pe care fiecare localitate va trebui să o îndeplinească. În caz contrar, la sfârșitul anului va avea de plătit suplimentar penalități către Fondul de Mediu.
ADIS își va îndeplini obligația de a aduce banii pentru acoperirea costurilor colectării reciclabilului, astfel încât, prin creșterea cantității de reciclabil, costurile de colectare a acstuia să se poată reduce semnificativ până la zero.
Sorin Grindean a zis
Cred ca actualele pubele pentru colectarea selectivă sunt alese special sa nu se efectueze colectarea materialelor reciclabile ci doar pentru mărirea cantității gunoiului ce trebuie dus la groapa in vederea incasarii banilor de catre cei implicati. În gospodării colectarea selectivă se face in saci de unică folosință iar cand vrei sa duci sacii la pubele ai o mare surpriză, trebuie să bagi mâna in sac si sa pui fiecare hârtie sau pet, separat pe gaurica. A doua oara cand ai fi vrut sa fii cetatean responsabil, te lasi pagubas si arunci tot la pubela destinata gunoiului menajer.
Jona a zis
Nu stiu cum calculeaza astia de la ADIS cat gunoi ar trebui sa produca o persoana dar in cantitatile alea mari intra si unele firme de la care se umple o masina de gunoi dar care beneficiaza de tot felul de scutiri de taxe si impozite sau pur si simplu nu le platesc din cauza relatiilor cu functionarii din primarii sau alte combinatii de acest gen. Colectarea selectiva ar fi si ea binevenita dar degeaba daca cei de la romprest sau soma se plang ca plimba masinile degeaba, asa ca prefera sa amestece deseurile reciclabile cu alte deseuri si sa la arunce la groapa de gunoi iar acolo sa fie luat iarasi gunoiul si separat desi puteau sa il colecteze gata separat, ar putea cei de la groapa de gunoi sa subventioneze cu o parte din veniturile produse din deseurile recilabile. Iar taxa de 30 lei pentru mediu e o alta hotie facuta ca aia de la mediu sa isi mai traga niste bani, o alta institutie aproape inexistenta de care auzim doar cand e vorba de taxe. De ce nu se face defalcat pe fiecare comuna cat gunoi s-a adunat, cat costa efectiv gunoiul, care e procentul de incarcare a facturii facuta de primarii, cat se plateste. Asa sa ii punem pe toti la gramada nu e chiar ok si nici nu ofera cetatenilor o imagine a ceea ce se petrece cu gunoiul. Si ar trebui ca platile sa fie facute direct catre prestator, ce atatia intermediari, iar se infiinteaza tot felul de institutii ca sa aiba parazitii partidului loc unde sa hiberneze? Chiar nu vad utilitatea acestui intermediar numit ADIS.
Un nimeni a zis
Chiar nimeni nu vede ca principala problema este Adis-ul? Desfiintati adus și totul se va rezolva. Renunțați la causa. Primăriile sa plateasca direct la operatorul de salubritate prestațiile iar asta sa plateasca ce nu poate selecta catre Eco Sud. Si toata lumea va fi fericita si mai ales motivată? Si apropo… de ce sa plătesc salubritate la primărie daca primaria nu plătește mai departe ( sau nu poate plati,)?