Tribunalul Specializat Cluj a decis înghețarea cursului la 2,38 lei/franc pentru un credit de nevoi personale girat cu ipotecă, ce a fost contractat în franci elvețieni de un băcăuan, în 2008, înainte de explozia monedei elvețiene. Decizia este definitivă.
Inițial, clientul a introdus acțiunea în Bacău, dar, la sfatul avocatului, a mutat procesul la Cluj.
În aprilie 2008, băcăuanul Gheorghe P. a luat un credit de nevoi personale girat cu ipotecă, de la Volksbank. Suma împrumutată a fost de 45.100 de franci elvețieni, pe o perioadă de 25 de ani.
Clientul din Bacău a achitat la timp toate ratele, iar acum, după circa 9 ani, suma rămasă de rambursat este mai mare în echivalent lei și euro, decât cea ridicată inițial de la casieria băncii. Cauza este faptul că Volksbank (ce a fuzionat prin absorbție cu Banca Transilvania între timp) nu a dorit să activeze o clauză din contract, referitoare la riscul valutar, iar cursul francului (CHF) aproape s-a dublat.
Banca a aruncat riscul valutar în spatele clientului
„La semnarea cotractului, nu am fost informat cu privire la suportarea în totalitate a riscului valutar. Chiar dacă banca a stipulat convertirea monedei CHF în RON în situația în care valoarea CHF va crește cu peste 10% față de data semnării convenției, această clauză a produs și produce efecte și beneficii doar băncii, din moment ce nu a fost prevăzută această posibilitate și viceversa”, a declarat Gheorghe P, pentru Ziarul de Bacău.
Avocata Daniela Popovici (fostă Gogan) a explicat, pentru Ziarul de Bacău, situația clientului său și cum i-au fost încălcate drepturile: „Potrivit legii, convențiile trebuie executate de părți cu bună credință. În cazul clientului meu, banca avea dreptul dar nu și obligația de a converti în RON moneda CHF dacă valoarea acesteia va crește cu peste 10% față de valoarea din momentul încheierii convenției de credit”.
„În momentul în care valoarea monedei CHF a început să crească ajungând practic să se dubleze valoarea acestei față de momentul semnării convenției de credit, pârâta (banca – n.n) s-a manifestat cu rea credință în executarea prevederilor contractuale urmărind practic îndatorarea excesivă a clientului, crearea unui câștig în detrimentul acestuia prin suportarea creșterii efectului cursului de schimb doar de către client. Suportarea riscului valutar doar de către clientul meu a creat un dezechilibru între drepturile și obligațiile părților. Obligațiile la care clientul s-a angajat prin convenția de credit s-au modificat substanțial, întinderea acestora nemaiputând fi determinată din moment ce de la o lună la alta moneda CHF suportă fluctuații în sens crescător”, a explicat Daniela Popovici, avocat.
Acordând numai băncii dreptul de a opera o astfel de modificare, fără a permite și împrumutatului să beneficieze de o astfel de protecție și fără a stabili criterii transparente care să fie cunoscute de ambele părți și pe baza cărora banca să ia hotărârea de a converti creditul din CHF în RON, în contract s-a inserat o clauză abuzivă. S-a îngreunat voit situația debitorului, în timp ce banca nu avea nimic de pierdut dintr-o astfel de transformare, pe care și-a asumat-o ca pe un beneficiu.
La încheierea convenției, s-a prevăzut un prag minim de la care se activează clauza de risc valutar, respectiv atunci când cursul de schimb valutar crește cu peste 10% față de cel avut în vedere la momentul semnării contractului. O astfel de creștere a avut loc în data de 2 octombrie 2008, prin urmare băcăuanul a solicitat instanței să oblige Volksbank (Banca Transilvania) să convertească în lei creditul, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, majorat cu 10%.
La procesul pe fond, desfășurat la Judecătoria Cluj, instanța a admis că în contract clauza referitoare la cursul valutar este abuzivă, dar a pretins că nu are ce să facă pentru repararea problemei. Sentința a fost de respingere a acțiunii băcăuanului. La apel, optica s-a schimbat și a găsit o soluție pentru îndreptarea situației.
Tribunalul Specializat Cluj a înghețat cursul la valoarea istorică
Tribunalul Specializat Cluj a admis însă apelul băcăuanului, pe 19 mai 2017: „Admite cererea formulată de reclamantul PG în contradictoriu cu pârâta SC B T SA şi, în consecinţă: Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în Secţiunea Plăţi din convenţia de credit (clauza de risc valutar – n.n), în măsura în care recunoaşte doar pârâtei, nu şi reclamantului dreptul de a obţine conversia în lei a creditului acordat reclamantului la momentul în care valoarea CHF faţă de RON s-a apreciat cu peste 10% faţă de valoarea CHF faţă de RON de la data semnării convenţiei de credit. (…). Obligă pârâta să efectueze conversia în lei a creditului acordat reclamantului începând cu data de 2 octombrie 2008, dată la care valoarea CHF faţă de RON s-a apreciat cu peste 10% faţă de valoarea CHF faţă de RON de la data semnării convenţiei de credit. Definitivă şi executorie.”
„Practic, instanța a înțeles că noi nu am solicitat modificarea clauzei de risc valutar, ci am solicitat să oblige pârâta să o pună în aplicare”, a precizat avocata Daniela Popovici.
„Mulțumesc doamnei avocat Daniela Popovici pentru tenacitatea și priceperea cu care m-a apărat în procesul cu banca, dar și pentru strategia aleasă, de a deschide acțiunea la Cluj”, a declarat Gheorghe P.
Această sentință consfințește o premieră, Gheorghe P. fiind primul băcăuan care obține în instanță conversia la cursul istoric. De asemenea, același băcăuan (cu același avocat) a câștigat în urmă cu doi ani și procesul referitor la comisionul de risc (administrare) pe care banca i l-a încasat ilegal pentru același credit contractat la Volksbank.
corina a zis
Felicitari pentru tenacitate si curajul unui razboi cu bancile. Ceea ce politicienilor le e frica sa faca, iata ca fac instantele de judecata!
Gogu a zis
Dupa cum se observa, dosarul a fost inregisrat pe Cluj. La Bacau se cunoaste aspectul ca vii cu dovezi ca laptele este alb, iar minunata noastra justitie locala il declara negru. N-am nici un respect pentru magistratii locali, sunt D-zei in salile de judecata si totodata corupti pana in maduva oaselor. Pe astfel de spete, cred ca singurul judet ce detine tot meritul este Gorjul.
Rizea Lidia a zis
Felicitări doamnei avocat!Domnul Piperea ar trebui sa vă consulte.In situația d lui din Bacău sunt sute de români care își puseseră speranța în d l Piperea și Zamfir!Felicitări judecătorilor clujeni!
Gffg a zis
Pt. unii legea e muma pt altii ciuma…