Licitația pentru Rezerva de apă a Bacăului s-a încheiat, după mai multe prelungiri ale etapei de evaluare a ofertelor. Câștigătoarea contractului de 19 milioane de lei este o firmă care a mai avut contracte cu municipalitatea, dar în vremea administrației PNL.
Pentru licitația lansată în luna martie 2018, s-au înscris cinci asocieri de firme, Asocierea Branpis SRL – SC Mapamond SRL; asocierea Hidroconstrucția SA București si Phoenix Transbac SRL & Eurocerad International SRL București; asocierea Conextrust SA Blăgești și Pro Hidro Instal Bacău; asocierea Iridex Grup – Plastic SRL – Voluntari Ilfov și asocierea Group Termloc SA Bacău și Tendex Engineering SRL București și Diluca SRL București.
Valoarea estimată a proiectului este de peste 19 milioane de lei, fără TVA. Fondurile provin de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 2, și de la bugetul local. Rezerva de apă trebuie să asigure independenţa sistemului de apă din municipiul Bacău, în cazul unor avarii la aducțiunea de la Valea Uzului.
„Nu voi contesta!”
După evaluarea ofertelor, firmele participante au fost înștiințate, luni, despre rezultatul procedurii de achiziție publică. Pentru Ziarul de Bacău, omul de afaceri Viorel Rusu (Conextrust) a confirmat că serviciul juridic al companiei a fost informat oficial că procedura a fost câștigată de asocierea condusă de Branpis SRL.
„Le urez succes și să termine în termenul contractual, ca să aibă băcăuanii apă. Cu siguranță, nu voi contesta, ca să nu se spună că blochez investiția în alimentarea cu apă a Bacăului”, a declarat Viorel Rusu.
„Vreau să o văd realizată”
Pentru că problema apei a fost și este dezbătută și la nivel politic, am solicitat punctele de vedere ale liderilor principalelor formațiuni din Bacău, PSD și PNL.
Ionel Palăr, președintele PNL Bacău, a declarat pentru Ziarul de Bacău că nu are rost să comenteze capacitatea firmei câștigătoare. „Vreau să o văd realizată. Nu are rost să mă pronunț asupra firmei care a câștigat. Tot ce e important pentru băcăuani este ca rezerva de apă să fie realizată și să nu mai fie probleme”, a spus Ionel Palăr.
„Deznodământ nefericit”
Senatorul Dragoș Benea, președinte al PSD și fost președinte al Consiliului Județean Bacău, s-a declarat pesimist.
„Nefericit, deznodământul achiziției pentru rezerva de apă, dar comisia de licitație este suverană și decizia trebuie respectată ca atare, cu o singură excepție: dacă va fi infirmată de o eventuală contestație. Personal, cred că erau alte societăți care m-ar fi făcut să fiu mai optimist și încrezător că lucrarea se va termina la timp sau chiar mai repede de 24 de luni. Societatea Branpis nu are un portofoliu bogat de lucrări dificile și încheiate la timp, ba dimpotrivă. Actuala administrație, Necula, (nu administrația PNL, care i-a atribuit) a câștigat în instanță procese cu această societate, în urma parcursului anevoios și plin de disconfort pentru băcăuani al contractului privind rețelele de termoficare. Sunt convins că primarul Necula va monitoriza la sânge derularea acestei investiții necesară ca aerul pentru orașul pe care-l administrează. Pentru finalizarea cu succes a acestei lucrări complexe, e nevoie de un constructor cu experiență, dedicat lucrării și cu subantreprenori cât mai puternici și bine motivați. Sper ca cei implicați în implementarea acestei investiții să reușească să absoarbă cât mai repede fondurile puse la dispoziție de Guvernul Romaniei”, a declarat senatorul Benea, care a condus în perioada 2004-2016 Consiliul Județean Bacău.
Liderul social democrat a mai precizat că „în 12 ani, Branpis nu a avut nici un fel de contract sau lucrare cu instituția Consiliului Județean Bacău”.
Potrivit lui Benea, „foarte importantă va fi echipa de monitorizare și implementare a proiectului pentru că s-au văzut la aducțiunea de la Valea Uzului ce înseamnă compromisuri în proiectare și/ sau execuție”. De asemenea, liderul social-democrat a amintit despre propunerea înființării unei comisii mixte: „Poate vom afla cât mai curând persoanele care, din superficialitate sau altceva, au dus la problemele aducțiunii”.
Un istoric bogat al contractelor publice
Branpis SA a derulat mai multe contracte cu administrația municipiului Bacău, de-a lungul timpului. Printre acestea se numără contractul de modernizare a rețelei de termoficare a fostului CET Bacău, în valoare de 85 de milioane de lei, despre care presa a relatat că a fost un eșec, din cauza întârzierilor mari și a calității lucrărilor. De asemenea, Branpis a încheiat cu același CET peste 700 de contracte de reparații în perioada 2009-2011, pentru care a încasat peste 6 milioane de lei.
Conform Termene.ro, firma aparține oamenilor de afaceri Dan Brîndușoiu și Vlăducă Neculai. Societatea a fost înființată însă de Brîndușoiu, un cetățean italian și Răzvan Găină, fostul manager al CRAB Bacău. Ultimii doi s-au retras din firmă, la un moment dat.
În 2017, Branpis a avut o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei și un profit puțin mai mare de 232.000 de lei, la un număr mediu de salariați de 65.
Primarul Cosmin Necula a anunțat pentru azi o conferință de presă, la care este așteptat anunțul oficial referitor la licitația pentru rezerva de apă a Bacăului. Vom reveni cu noutăți de la eveniment și vom încerca să obținem detalii de la Branpis.
koko a zis
Propun ca societatea castigatoare sa nu primeasca niciun leut pana nu finalizeaza lucrarea la termenul stabilit! In caz de nerespectare atermenelor stabilite…sa plateasca penalizari! Asa platesc si bacauanii care intarzie cu plata la utilitati, mergandu-se chiar pana la sistarea acestora!
Paul a zis
E clar ce ne așteaptă: Firma coordonată din umbră de eternul „om al apelor” Găină câștigă licitația! Alte comentarii sunt de prisos…
STAN a zis
In sfarsit o veste despre rezerva de apa de la primarie.
Stiind cele intamplate cu reteaua de termoficare facuta de aceiasi BRANPIS astazi ma duc sa mai cumpar doua bidoane de 20 l pentru urmatoarea avarie.
Sperante pentru rezerva : ZERO (cu sau fara ingrijorarea domnului Benea)
PS: SSP nu a participat la licitatie? Ia numai contractele cu incedintare directa?
ION a zis
poate intra si Bacaul in randul lumii!
sper sa fie o firma serioasa.